Vágólapra másolva!
Az angol Premiershipben különösen nehéz dolguk van az újonc egyesületeknek, így nem kis meglepetést okozott az előző szezonban, hogy mind a három klub, amely egy évvel korábban jutott fel a legjobbak közé, megőrizte élvonalbeli tagságát. A szakemberek a mostani újoncok közül a Manchester Citynek adták a legnagyobb esélyt arra, hogy megkapaszkodik a Premier League-ben, de a manchesterieket jelenleg komoly sérüléshullám sújtja, ami megnehezíti a dolgukat.

A Manchester City a 2000-2001-es idényben esett ki a legjobbak közül, és az elmúlt szezonban természetesen az azonnali visszajutást vette célba. Erre meg is volt az esély, hiszen a játékoskeret nemhogy nem gyengült, de még tovább erősödött, ráadásul a kispadra sikerült szerződtetni a volt szövetségi kapitányt, Kevin Keegant, akit még mindig kultikus tisztelet övez Angliában.

A manchesteri drukkerek tehát optimisták voltak, de arra valószínűleg maguk sem számítottak, hogy kedvenceik ilyen nagy fölénnyel jutnak majd vissza a Premier League-be. A klub ugyanis rajt-cél győzelmet aratott, tízpontos előnnyel nyerte meg a First Division küzdelmeit, és már hetekkel az utolsó forduló előtt biztosította feljutását.

Keegan ígéretet tett arra, hogy az élvonalra még tovább erősít a játékoskereten, hogy a Citynek a legjobbak között ne a kiesés ellen kelljen küzdenie, és a nyári átigazolási időszak azt mutatta, hogy Mighty Mouse (Hatalmas Egér) komolyan gondolta szavait. Miközben a meghatározó játékosok közül senki sem távozott a klubtól, olyan, nemzetközileg is elismert futballisták érkeztek, mint a kameruni Marc-Vivien Foé (a francia bajnok Olympique Lyontól kölcsönbe), a veterán dán portás, Peter Schmeichel (az Aston Villától teljesen ingyen) és az argentin Matías Vuoso az Independientétől (vételára 3,5 millió font volt). Valamint két olyan futballista, aki az előző idényben már az angol élvonalban szerepelt, de csak kölcsönben, és a Citynek sikerült elcsábítania őket.

A francia középhátvédet, Sylvain Distint a Newcastle United is szerette volna megtartani, ám Keeganék ráígértek a Szarkák ajánlatára, és négymillió fontért szerződtették a védőt a Paris-SG-től. Az igazi nagy fogás azonban egy másik francia focista volt, akit szintén a párizsiaktól vettek meg, 12 millió fontért. Igaz, Nicolas Anelkát a Liverpool FC - ahol a szezon második felében kölcsönben szerepelt - nem nagyon marasztalta, de mindez csak extra motivációt jelenthet a támadó számára.

Úgy tűnt tehát, minden adott ahhoz, hogy a Manchester City jól szerepeljen a Premier League-ben, hiszen játékoskerete alapján a középmezőnyben foglalhat helyet, ám a felkészülés során Keegannek azzal kellett szembesülnie, hogy sorra megsérülnek fontos játékosai. A csatársorból előbb a világbajnokságon is látott és egyébként is rendkívül sérülékeny Costa Rica-i Paulo Wanchope dőlt ki, majd nem sokkal később egy másik közép-amerikai futballista, a bermudai Shaun Goater is megsérült. Ő talán nem annyira ismert, mint Wanchope, de az elmúlt években a City legmegbízhatóbb gólvágója volt, a drukkerek egyik kedvencének számít.

E két sérülés, ha kicsit aggasztotta is Keegant, nem hozta zavarba, hiszen a támadósorban azért bőségesen akadt alternatíva, a nyáron szerződtetett Anelka és Vuoso mellett Darren Huckerby és Jonathan Mackem is a rendelkezésére áll. Először az sem okozott túl nagy fejfájást a szakvezetőnek, hogy második számú kapusa, a volt utánpótlás-válogatott Nicky Weaver térdsérülést szenvedett, ami miatt meg kellett operálni, és ezzel szinte biztossá volt, hogy a szezon elején nem áll a szakvezető rendelkezésére. Nem sokkal később azonban ez utóbbi hír is kiemelt jelentőséget kapott, mivel a Preston North End elleni edzőmeccsen az első számú portás, Peter Schmeichel rosszul esett, neki is a térde sérült meg.

A Premiership állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20020929apremiership.htmlPremiership 2002/2003 - menetrend/sport/focivilag/20020815premiership.html

Mindez egyben azt jelentette, hogy a Premier League augusztus 17-i rajtja előtt Keegannek csak egy kapusa volt Carlo Nash személyében, aki korántsem olyan tapasztalt, mint a másik két hálóőr. Az első játéknapon a Leeds United ellen ő állt a kapuban, és bár nem nagyon tehetett arról, hogy a gárda sima, 3-0-s vereséget szenvedett, a drukkereket mégis nagy öröm töltötte el, amikor kiderült, hogy a második fordulóban már Schmeichel is Keegan rendelkezésére áll.

Ekkor sikerült is megszerezni az első győzelmet, később pedig Anelkának köszönhetően a City megindult felfelé a tabellán. A francia gólvágó három egymást követő bajnokin ötször volt eredményes, és bár e három összecsapásból a csapat csak egyet tudott megnyerni, mindez mégis bizakodással töltötte el Keegant. Lassacskán ugyanis a sérültek is kezdenek felépülni, Goater már csereként pályára lépett, sőt, gólt is szerzett, a jövő tehát reményteljes a második számú manchesteri klub számára.