Vágólapra másolva!
A Real Sociedad remekül kezdte a spanyol bajnokságot, két mérkőzésen hat pontot gyűjtött, s hét gólt szerzett a San Sebastián-i gárda. A csapat erősségei közé tartozik az a Valerij Karpin, aki egykoron már viselte a Real mezét, s most nyáron tért vissza egykori állomáshelyére. A remek rajt miatti örömét csak az árnyékolja be, hogy a spanyol szövetség döntése értelmében ismét Európai Unión kívüli játékosnak minősítették, ami akár gondot is okozhat klubjának.

Karpin 1969. február 2-án született Tallinnban, az észt fővárosban, és ott is kezdte el pályafutását a Sport Tallinn csapatában. Tizennyolc esztendősen hagyta el szülővárosát, és a CSZKA Moszkvához szerződött, ahol azonban nem járt sok sikerrel, nem tudott az első csapatba bekerülni. Ezután a Fakel Voronyezsbe ment, ahonnan 1990-ben szerződtette őt a Szpartak Moszkva. Itt már megtalálta a számítását, állandó csapattag, sőt, meghatározó játékos lett.

1992. április 29-én szerepelt a Független Államok Közösségének nemzeti tizenegyében is, de az Európa-bajnokságon nem jutott szóhoz. Az újjászületett orosz válogatott első gólját ő szerezte 1992. augusztus 17-én Mexikó ellen, tizenegyesből. A Szpartakkal három orosz bajnokságot és egy kupagyőzelmet szerzett. Utolsó moszkvai idényében 1994-ben tizenhárom gólt szerzett, talán ezért figyeltek fel rá Spanyolországban. Na meg azért, mert az amerikai világbajnokságon csapata mindhárom mérkőzésén szerepelt.

Első spanyol csapata a Real Sociedad volt, ahol 1994. szeptember 4-én mutatkozott be a Compostela ellen. A szezonkezdet jól sikerült a számára, hiszen az első találkozóján rögtön kétszer volt eredményes, de utána már nem ment neki olyan jól a góllövés, a szezont három találattal fejezte be. Egy évre rá már megtalálta a góllövő cipőjét, hiszen tizenháromszor volt eredményes. Mindeközben folyamatosan szerepelt a nemzeti tizenegyben is, az 1996-os Eb-selejtezőkön egy kivétellel mindig pályára lépett, és a kontinensviadalon is szerepelt.

1996 nyarán a Valencia szerződtette, és bár 36 találkozón hat gólt szerzett, a szurkolók nem zárták a szívükbe, így nem is maradt a klubnál, hanem 1997-ben a Celta Vigóba igazolt. Galíciában kivirágzott, remekül futballozott, szabadrúgásai, szögletei életveszélyesek. A nyáron aztán szerződése lejártával ismét váltott, de nem költözött messzire, csak Baszkföldre.