Vágólapra másolva!
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Labdarúgó Liga közösen programot dolgozott ki a stadionokban elharapódzó erőszak visszaszorítására. A legfontosabb, hogy fokozzák a rendőri jelenlétet a pályákon, s a karhatalom a lelátón lesz jelen, nem pedig a szektorok előtt.

A liga a hátralévő NB I-es találkozókra egyszeri díjat fizet az ORFK-nak. A biztosítás ára - a veszélyességi foktól függően - meccsenként 250, 500 vagy 750 ezer forint lesz. A szerződést várhatóan a jövő héten írják alá.

A stadionokban át kell építeni a vendég és a hazai "keménymag" által használt szektorokat. A kerítéseket magasítják, a székeket leszerelik, s ahol nincs, ott árkokat, biztonsági sávokat létesítenek. Ezen felül a pályához legközelebb eső első öt sort lezárják és videórendszert telepítenek. Erre a rekonstrukciós programot irányító GYISM már átutalt 100 millió forintot. 2003. február elsejétől a "keménymagok" által használt szektorokba csak névvel és fényképpel ellátott igazolvánnyal lehet belépni, s az azonosítást a rendőrök végzik majd.

A 2003/04-es idényben csak olyan cég láthat el rendezői feladatokat, melynek alkalmazottjai megszerezték a szükséges szakvizsgákat és az MLL speciális tanfolyamát is elvégezték. Kiemelt mérkőzéseken a vendégszurkolók létszámát korlátozzák, s a kezdés előtt két órával már csak hazai nézők válthatnak belépőt. A liga gondol arra is, hogy a játékosok, illetve vezetők ne "hergelhessék" a szurkolókat. Ezért a trágár beszédet, a színészkedést a jövőben súlyosabban büntetik.

Muszbek Mihály, az MLL ügyvezető igazgatója megjegyezte, első fokon szerdán hoznak döntést a szombati Újpest-Ferencváros és a Videoton-Győr mérkőzéseken történt rendbontások ügyében.