Vágólapra másolva!
Hivatalosan is visszatért a magyar futball vérkeringésébe Nyilasi Tibor. A Ferencváros korábbi válogatott labdarúgója, később edzője egy plusz egyéves megállapodást kötött az MLSZ-szel: a jövőben az utánpótlás-válogatottak szakmai felügyelőjeként tevékenykedik majd.

- Hosszú idő után mivel tudták rábírni, hogy visszatérjen a sportágba? - kérdeztük Nyilasi Tibort.
- Elsősorban azzal, hogy imádom a fiatalokat, és kizárólag az utánpótlásképzés minőségében látom a magyar futball előrelépésnek zálogát. Nem véletlen, hogy kinevezésem előtt is gyakran jártam ifi- és serdülőmérkőzésekre.

- Milyen konkrét feladatai lesznek?
- Noha gyakorlatilag minden korosztályos válogatottnak lesz edzője és szakfelügyelője, a csapatokat pedig egységes szakmai szempontok alapján készítik fel, nekem jut az a feladat, hogy az egészet kontrolláljam, összefogjam. Mezey György és Both József által már külön tervek készültek, például regionális alközpontok is alakulnak, korosztályos válogatottakkal. Az edzések és edzőtáborok szervezése, annak minőségi ellenőrzése is a munkám részét alkotják, ami még így is kötetlenebb munkakör, mint egy NB I-es csapat irányítása.

- Ha már itt tartunk, kapott ajánlatot az élvonalból nyáron?
- Kaptam, de eszem ágában sem volt elvállalni azt. Igaz, magamban ekkor már eldöntöttem, hogy elfogadom az MLSZ által felkínált feladatot.

- Mikor kamatozódhat a sportágban a mostani koncepció?

Foci volt, foci lesz. És most?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29153

- Felesleges lenne konkrét időpontot megjelölni, hiszen korábban annyian dóbálóztak az öt-, tíz-, tizenöt éves felemelkedés dátumaival, hogy az emberek már csak legyintettek ezek hallatán. Érthetően, ugyanis a szurkolókat kizárólag az eredmények érdeklik, hogy azt milyen módon érik el csapataink, másodlagos kérdés. Jelenleg tehát azzal kell foglalkoznunk, hogy a Bozsik-programból kikerült tizenegy-tizenkét éves gyerekeknek legalább tizennégy éves korig megadjuk az alapokat. A tapasztalatok alapján ebben a korban már meg kell kapniuk a legmodernebb képzést, utána hatékony módon már csak taktikai és fizikai felkészítésre van lehetőség. Természetesen akadnak olyanok, akik később kapták meg az alapokat, de az meg is látszik rajtuk. Félreértés ne essék, remek játékos válhat utóbbiakból is, csak éppen nem olyan sokoldalú, mint a modern képzésben részesült futballistákból. Elárulok valamit, ezt éppen a két fiamon tapasztaltam leginkább. Míg a 18 éves Tibike nem kapta meg az említett alapokat, addig a 12 éves Bálint a Goldballban már ösztönből érzi az egyérintős játékot. Örülök, hogy nap mint nap láthatom a fejlődésüket és immáron tehetik is azért, hogy minél jobb futballistákká váljanak, akárcsak az a rengeteg ügyes gyerek, akikkel az elmúlt években találkoztam a pályákon.

Bánki József