Vágólapra másolva!
A játékosok honosítása manapság egyre "divatosabb" jelenség, láthattunk már nigériai focistát a lengyel, ghánai és brazil labdarúgót a német válogatottban, és a hírek szerint hamarosan akár a magyar együttesben is szerepelhet brazil futballista. A trendből a ciprusiak sem akarnak kimaradni, a szigetország válogatottjában a hónap végén debütálhat a német Rainer Rauffmann, aki az elmúlt években futószalagon ontotta a gólokat Afrodité szigetén.

Rauffmann egészen harmincéves koráig semmiben sem különbözött az átlagos német futballistáktól, akik bemutatkozhattak ugyan a Bundesligában, de a nagy áttörés nem jött össze a számukra. A bajszos támadó sokáig csak alacsonyabb osztályokban szerepelt, az 1994-95-ös idényben azonban a második vonalban az SV Meppen színeiben 15 alkalommal volt eredményes, és ez elég volt ahhoz, hogy az Eintracht Frankfurt felfigyeljen rá. Az akkoriban már leszálló ágban lévő patinás egyesületben mutatkozhatott tehát be az élvonalban, és ez nem is sikerült rosszul, hiszen rögtön az első játéknapon gólt szerzett, de az idényben összesen csak négyszer volt eredményes, és a Frankfurt kiesett a legjobbak közül. Rauffmannra az újoncként felkerülő Arminia Bielefeld csapott le, ahol azonban már csak elvétve kapott lehetőséget, és szép lassan el is tűnt a süllyesztőben.

Amikor 1997 nyarán elfogadta a ciprusi Omonia Nicosia ajánlatát, akkor a német futballdrukkerek el is feledkeztek róla, de Afrodité szigetén hamarosan ódákat zengtek Raufmannról. A csatár ugyanis egészen elképesztő mennyiségben kezdte rugdosni a gólokat: első idényében például 25 meccsen 42 alkalommal volt eredményes, vagyis meccsenként majdnem kétszer. Egy alkalommal, az APOP Pafosz ellen kilencven perc alatt nyolcszor (!) talált be, egy héttel később pedig ötöt vágott. Ezzel természetesen gólkirály lett, és ugyanezt a trófeát a következő három bajnokságban is megszerezte, még ha teljesítménye valamelyest romlott is: a 42 gólos szezon után sorozatban 35, 34 majd 30 találat volt elég a koronához. A bajnoki címmel sokáig nem volt szerencséje, 1999-ben az Omonia rosszabb gólkülönbséggel szorult le a dobogó legfelsőbb fokáról, 2001-ben azonban végre siker koronázta Rauffmann erőfeszítéseit, hiszen csapata megnyerte a bajnokságot.

Totóbotrány Cipruson/sport/focivilag/20011209totobotrany.html

Az elmúlt szezon viszont nem sikerült valami jól a számára, hiszen "csupán" 15 gólt ért el, ami nem is volt elég neki a gólkirályi címhez, ráadásul a szezon közben összeveszett a csapat edzőjével, a belga Henk Houwaarttal. A gyengébb bajnoki rajt után a támadó a szakvezetőt okolta a vereségek miatt, míg a tréner azzal vágott vissza, hogy az egyik televíziós műsorban lehülyézte Rauffmannt, és kijelentette, hogy a germánnak nagy szerepe van abban, hogy a klubnál az elmúlt években olyan sok edzőváltás volt. Ahogy az lenni szokott az ilyen esetekben, ezúttal is az edző húzta a rövidebbet, akit menesztettek, és Rauffmann ezt követően valósággal megtáltosodott, góljainak többségét ezt követően szerezte.

A germán futballista tehát megtalálta a számítását Cipruson, időközben feleségül vett egy helyi hölgyet, aminek köszönhetően a napokban megkapta a ciprusi állampolgárságot. Így az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy magára húzhassa a címeres mezt, és erre várhatóan augusztus 31-én, az Észak-Írország elleni barátságos mérkőzésen kerül majd sor. A ciprusiak az Európa-bajnokság selejtezőin Ciprussal, Izraellel, Máltával és Szlovéniával vannak egy csoportban, de ennek ellenére nagyon bíznak abban, hogy Rauffmannal a soraikban meglepetést okozhatnak, és megszerezhetik a második helyet. Négy évvel ezelőtt már közel kerültek ehhez, hiszen csak egy ponttal maradtak le a pótselejtezőt érő helyről, és hazai pályán a spanyolokat is legyőzték. Hogy ki szerezte a győztes találatot a hispánok ellen? Egy "tősgyökeres" ciprusi, bizonyos Sinisa Gogic...