Vágólapra másolva!
Igen csak régen hallatott magáról Bicskei Bertalan, a magyar labdarúgó-válogatott, egykori szövetségi kapitánya, ami annyiban érthető, hogy segítőjével, Gálhidi Györggyel a távoli Kínában vállaltak munkát. Aztán a napokban felröppent a hír, hogy a kínai válogatott éléről távozó jugoszláv Bora Milutinovic utódaként szintén külföldi trénert akar szerződtetni a szövetség, amely kritériumnak Bicskei is megfelel.
Fotó: Barakonyi Szabolcs [origo]

Bicskei neve állítólag felmerült a kínai nemzeti együttes kapcsán is

- Segítőjével, Gálhidi Györggyel, milyen benyomásokat szereztek a kínai kultúráról, és miként telnek a mindennapjaik?


- Ez a sportra, szűkebben a csapatára is érvényes megállapítás?
- De még mennyire. Nem túlzok, Bundesliga-szintű körülményeket biztosítanak számunkra a szakmai munkához. Itt az a szokás, hogy a csapat egész évben edzőtáborban készül, csupán a vasárnapi mérkőzés után, hétfő estig kapnak kimenőt a játékosok, ezért én minden este 7 és 10 óra között elengedem a fiúkat, aminek, mondanom sem kell, nagyon örülnek.

- Hogyan szerepel csapata, a Senjang a kínai bajnokságban?
- Itt tizenöt együttes alkotja a pontvadászatot, s jelenleg a tizedik helyen állunk mindössze három ponttal elmaradva a hatodik helyezettől. Ez a szereplés errefelé komoly örömet okoz, hiszen a csapat tavaly csúnyán leszakadva lett utolsó a bajnokságban, huszonhat mérkőzésből huszonhármat elveszítve, a gólkülönbség 24-68 volt, s összesen hét megszerzett pont árválkodott a csapat neve mellett a tabellán. Egyetlen szerencséje a klubnak, hogy nem volt kieső, így maradhatott a Senjang az élvonalban.

- A magyar NB I-gyel összevetve milyen játékerőt képviselnek a kínai együttesek?
- Az itteni első három helyezett csapat érzésem szerint odahaza is a legjobb hat között végezne, a többiek viszont nem.

- Mi a kínai futball legnagyobb erénye és hibája?
- Az itteni játékosok gyorsak, fürgék, s negyvenfokos hőségben is képesek kilencven percen keresztül száguldozni, ellenben az utánpótlás-nevelés nem eléggé fejlett, ezért is kell még várni a nagyobb nemzetközi sikerekre. Azt viszont érdekességként jegyzem meg, hogy a bajnokság első nyolc helyezettje jobban futballozik itt hétről hétre, mint amit a válogatottól láthattunk a világbajnokságon.

- Ha már a válogatottat említi, a kínai szövetség ismét külföldi edzőt kíván szerződtetni Milutinovic helyére. Az ön neve nem merült fel?
- Az interneten kutakodva olvastam, hogy igen, de hivatalosan nem kerestek meg.

- A magyar futball történéseit illetően mennyire naprakész?
- Az internet segítségével abszolút képben vagyunk az otthoni eseményekkel kapcsolatban.

- Meddig köti szerződése a Senjanghoz?
- A szezon végéig, azaz novemberig.

- A szavaiból azt veszem ki, hogy nem bánta meg, hogy elfogadta a kínaiak invitálását?
- Egyáltalán nem, sőt...

Bánki József