Vágólapra másolva!
A világbajnokság általában az egyik legnagyobb "kirakatnak" számít a játékospiacon, nagyon sok futballista az itt nyújtott teljesítménye alapján kerül új klubba. Vannak, akik azonban igyekeznek még a vébé előtt nyélbe ütni a transzfert, hogy utána csak a World Cupra koncentrálhassanak. Ez utóbbi kategóriába tartozik a svédek csatára, Marcus Allbäck is, aki szombaton egy rövid időre otthagyta a svédek edzőtáborát, hogy elintézze átigazolását az Aston Villához.

A támadó egy alkalommal már kipróbálta magát Európa élbajnokságainak egyikében, az olasz Bariban, még 1997-ben, ám akkor nem sikerült neki a nagy áttörés, és fél év múlva visszatért nevelőegyesületéhez, az Örgrytéhez, ahol édesapja a vezetőségben dolgozott. Itt ismét megtalálta góllövő cipőjét, és már a 2000-es Európa-bajnoki svéd keretben is szerepelt, de a kontinensviadalon csak epizódszerepet kapott.

Fél évvel később igazolt a holland SC Heerenveenbe, ahol remekül játszott, stabil helyet harcolt ki a válogatottban, és a vébéselejtezők során nagyon fontos gólokat szerzett. Ekkor már több neves egyesület is érdeklődött iránta, a Southampton és a skót Rangers is vitte volna, de klubja túl sokat kért érte, és ezért maradt Hollandiában. A Heerenveen okosan tette, hogy kivárt, hiszen közvetlenül a vébé előtt tovább nőtt az érdeklődés a csatár iránt, és most már olyan klubok versengtek éte, mint a a Sunderland, a Middlesbrough, a Feyenoord és a PSV Eindhoven.

Az Aston Villa azonban mindegyik ajánlatot lefőzte, kétmillió fontot kínált érte, és a birminghami egyesület ajánlata neki is tetszett. "A Villa egy nagy klub, remek hagyományokkal, és honfitársam, Olaf Mellberg csupa jót mesélt róla. Ráadásul a tréner, Graham Taylor nagyon forszírozta a leigazolásomat, és az mindig biztonságot ad, ha az edző biztosít arról, hogy szeretne a csapatban látni" - jelentette ki Allbäck, aki a Paraguay elleni, vesztes előkészületi mérkőzés után utazott el Angliába, hogy aláírja hároméves kontraktusát a birminghami klubbal.

A csatárral egyébként idén csupa kellemes dolog történt: tavasszal megszületett a fia, a Heerenveenben ontotta a gólokat, és most a klubváltását is sikerült bebiztosítani. Ilyen előzmények után a világbajnokságon is sokat várhatunk tőle, és a svédek is ebben reménykednek.

Ajánlat:

Svédország - három korona, két edző

Korábban:

Svéd keret a focivébére