Vágólapra másolva!
Európai léptékkel mérve fontos események színhelye volt Stockholm. Az Európai Labdarúgó Szövetség huszonhatodik kongresszusán elnököt választott az UEFA, s a végkimenetelt előre meg lehetett jósolni, hiszen Lennart Johansson egyedül szállt harcba a címért. Kazahsztán UEFA-tagország lett, míg Bozóky Imre nem jutott be a szövetség végrehajtó bizottságába.

Mint az várható volt: az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke 2006-ig Lennart Johansson lesz. Az UEFA csütörtöki, stockholmi kongresszusán a svéd sportvezető egyedül szállt harca a posztért. A nevezési határidő január 25-én zárult le, addig csak Johansson jelezte indulási szándékát. "Reménykedve és optimistán tekintek a jövőbe. Nagy büszkeség számomra, hogy ismét pályázhattam az UEFA elnöki tisztségére, és hogy ismét elnyertem a megbízást. Az utóbbi években nagyon hosszú utat tettem meg a labdarúgás előmozdításában, hiszem, hogy a következő szakasz is olyan sikeres lesz majd, mint az eddigiek. Egy célom van, hogy továbbra is segítsem a kontinens és a világ labdarúgásának növekedését, fejlődését" - jegyezte meg Johansson, akit először a szervezet 1990-es, máltai kongresszusán választottak az európai labdarúgás vezetőjévé. Johansson korábban hazájában az AIK Solna és a Svéd Labdarúgó Szövetség alkalmazásában állt.

A 72 éves svéd a következő négy esztendő legfontosabb feladatának az európai futball megszilárdítását, a nemzetközi kupaküzdelmek felelősségteljes irányítását, és a FIFA elnökének kordában tartását jelölte meg. Bármilyen furcsa, Johansson, és a FIFA elnöke, Sepp Blatter ősi ellenségek, a rivalizálást most kiélezte, hogy Blatter azt mondta, szeretné, ha a mind a világbajnokságok mezőnyében, mind a FIFA szervezetében csökkenne az európai befolyás.

Magyar szempontból Bozóky Imréért, az MLSZ elnökéért szoríthattunk, aki a szövetség végrehajtó bizottságába szeretett volna bekerülni, hét tagnak ugyanis lejárt a mandátuma. A francia Claude Simonet, az ír Des Casey és a cseh Frantisek Chvalovsky visszavonult, míg török Senes Erzik, a spanyol Angel Maria Villar Llona, az orosz Vjacseszlav Koloskov és a svájci Giangiorgio Spiess ismét jelöltette magát. A tizennégy pályázó között ott volt Bozóky Imre is. "A legfontosabb, hogy a közép- és kelet-európai klubok szerepét hangsúlyozzuk. Ezen országokban a futballt magasabb szintre kell emelni, és ez nem lehetséges az UEFA segítsége és támogatása nélkül. Nagy szükség van az UEFA edzőképző programjának végrehajtására" - állt Bozóky programjában, amelyből kiderül, az egykori partjelző korábban Szegeden és Kecskeméten futballozott, mellesleg ügyvédi végzettséggel bír. A program sikere ellenére a szavazáson alulmaradt.

Az UEFA végrehajtó bizottságának új tagjai

- Michel Platini, a Francia Labdarúgó Szövetség alelnöke, a FIFA elnöki tanácsadója, háromszoros aranylabdás egykori francia válogatott labdarúgó
- Senes Erzik, a Török Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnöke, üzletember
- Vjacseszlav Koloskov, az Orosz Futball Unió elnöke, az Orosz Olimpiai Bizottság alelnöke
- Eggert Magnusson, az Izlandi Labdarúgó Szövetség elnöke, üzletember
- Henri Roemer, a Luxemburgi Labdarúgó Szövetség elnöke, egykori válogatott labdarúgó, diplomata és médiamenedzser
- Giangiorgio Spiess, a Svájci Labdarúgó Szövetség bizottsági tagja, ügyvéd és jegyző
- Angel Maria Villar Llona, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke, a FIFA végrehajtó bizottságának tagja, egykori spanyol válogatott labdarúgó, ügyvéd

A kongresszus még egy fontos kérdésben határozott: elbírálva felvételi kérelmét, Kazahsztánt 52. UEFA-tagállamként regisztrálta a szövetség. A kazahok tavaly júniusban léptek ki az ázsiai konföderációból, és decemberben adták be kérelmüket az Európai Labdarúgó Szövetséghez.

Pincési László

Ajánlat:

Hayatou már hivatalosan is Blatter kihívója

Korábban:

Újabb vita a FIFA és az UEFA között