Vágólapra másolva!
Aligha kérdéses, hogy a jelenlegi szezon legnagyobb meglepetéscsapata a Bayer Leverkusen. A gyógyszergyári együttes ugyanis az egyetlen európai csapat, amely még mindig végrehajthatja a nagy triplázást, ami utoljára a Manchester Unitednek sikerült 1999-ben, vagyis a bajnokságot, a kupát és a Bajnokok Ligáját is megnyerheti. Ennek ellenére a csapat kulcsemberei távozóban vannak: Michael Ballack már biztosan a Bayerné, hamarosan Zé Roberto is követheti, Lúciót pedig a Real Madrid szeretné megszerezni.

A leverkuseni együttes fennállásának eddigi legnagyobb sikere az 1988-as UEFA-kupagyőzelem, illetve az 1993-as Német Kupa megnyerése volt, de miután a csapat az elmúlt években rendszeresen lecsúszott a bajnoki címről Németországban, az "örök második" nem éppen megtisztelő jelzőjét kapta meg hazájában.

Ez különösen azután terjedt el, hogy az 1999-2000-es bajnokságban a gárda az utolsó fordulóban engedte ki a kezéből az aranyérmet azzal, hogy kikapott az Unterhachingtól. Ezt követően jött a Christoph Daum-botrány, a szakvezetőről kiderült, hogy rendszeresen kábítószerezett, és az előző idényben három tréner is irányította a klubot. Ezt követően szerződtették Klaus Toppmöllert a kispadra, akinek vezérletével a csapat most a csúcsra tör. A Bayer sikere már csak azért is tiszteletre méltó, mert tulajdonképpen 16 játékossal érte el, a keretből ugyanis csak ennyien szerepeltek egy meccsen fél óránál többször.

Mindez azonban azt prognosztizálja, hogy a következő szezonban különösen nehéz lesz a Leverkusen dolga, ugyanis kulcsembereit nem nagyon tudja megtartani, anyagilag ugyanis nem tud versenyezni a nemzetközi sztárcsapatokkal. Michael Ballack már korábban megegyezett a Bayern Münchennel, és nyártól a bajoroknál folytatja pályafutását, és a brazil Zé Roberto is követheti őt.

A remekül cselező szélső ugyanis a Bayern elnökének, Franz Beckenbauernek egyik kedvenc játékosa, és minden követ megmozgat azért, hogy szerződtesse. A München minden bizonnyal kifizeti a játékos szerződésében szereplő összeget, 15 millió eurót, vagyis a Leverkusen újabb alapemberétől búcsúzhat. A harmadik a sorban pedig a brazil középhátvéd, Lúcio lehet, aki másfél éve érkezett a Bayerhez, és nem csak a Bundesliga egyik legjobb (és legtámadóbb szellemű) védőjévé nőtte ki magát, hanem a válogatottban is alapember lett.

Ne gondoljunk azonban arra, hogy a klubnál nem gondoltak erre az eshetőségre is, hiszen máris megvan a lista arról, hogy a nyáron kik érkeznek a Leverkusenhez. A brazil Sao Paulo FC-től Kaká és Franca, az 1860 Münchentől Daniel Bierofka, az 1. FC Kölntől Hanno Balitsch, az Eintracht Frankfurttól pedig Christian Preuss. Utóbbi három egyaránt hatalmas tehetségnek számít Németországban, és az egyesület menedzsere, Rainer Calmund szerint még egyszer nem fordulhat elő az, ami most, jelesül, hogy egy jól sikerült szezon után mindenkit eladnak. A jelenlegi BL-szereplés, na meg a távozókért kapott pénzből ugyanis úgy megerősödhet a gárda anyagi helyzete, hogy csatlakozhatnak a sztárklubokhoz.