Vágólapra másolva!
A francia válogatott szerdán nagy magabiztossággal, világbajnokhoz illő játékkal verte a skótokat 5-0-ra a Stade de France-ban, ám a mérkőzés egy momentuma a futballisták kifejezett nemtetszését váltotta ki. A közönség ugyanis a második félidőben beállt Cristian Karembeu minden egyes labdaérintésénél élénk füttyszóban tört ki. A futballista a hírek szerint nem játéktudása, hanem politikai nézetei miatt örvend "közutálatnak" a drukkerek szemében.

A jelenleg a görög Olympikaoszban szereplő focista képességeit senki sem vonhatja kétségbe, Karembeu már több mint hat éve tagja a válogatottnak, világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát, és klubcsapataival elhódította a francia és a spanyol bajnoki címet, valamint a Bajnokok Ligáját is.

Igaz ugyan, hogy jelenleg nem egy európai sztárcsapatban, hanem az Olympiakoszban futballozik, de ennek ellenére rendkívül hasznos tagja a francia válogatott keretnek, hiszen ideális kiegészítő ember, szükség esetén több poszton (védőként és középpályásként) is bevethető. Ennek ellenére a francia közönség körében nem valami népszerű, már egy évvel korábban, a 2001 márciusában a japánok ellen lejátszott (és egyébként szintén 5-0-rta megnyert) válogatott meccs alatt is élénk füttyszóval köszöntötték bejövetelét.

A francia labdarúgás szakértői szerint ennek elsősorban politikai okai vannak: Karembeu ugyanis új-kaledóniai származású, és korábban többször is tiltakozását fejezte ki a franciák atomkísérletei ellen, amelyet szülőhazája közelében végeznek el, ráadásul állítólag egyetlen válogatott meccs előtt sem hajlandó a többiekkel együtt énekelni a franciák nemzeti himnuszát, a Marseillaise-t. A himnusz nem éneklése egyébként nem csak Franciaországban okoz problémát, az olaszok is többször reklamálták, hogy a focisták nem csendben szokták hallgatni a himnuszt a meccsek előtt, de náluk még nem fordult elő, hogy egy futballistát pécéztek volna ki.

A franciák egyébként is meglehetősen kritikusak saját focistáikkal szemben, és a jelenleg otthon játszó két világ- és Európa-bajnok, Cristophe Dugarry és Franck Leboeuf is rendszeresen füttyszót kap a bajnokikon, de ez az ellenfél szurkolóitól szokott jönni, ami mégis csak érthető. Karembeu-t azonban a saját drukkerei fütyülték ki, ami játékostársai körében nagy ellenérzést váltott ki. Thierry Henry például egyenesen kijelentette: ezek után minimálisra csökkent annak az esélye, hogy valaha is hazajön futballozni: "Ha valaki kifütyüli Christiant, az olyan, mintha az egész csapatot fütyülné ki. Ezek után semmi kedvem nincsen hazatérni a pályafutásom végén".

Korábban: