Vágólapra másolva!
Április 19-én kezdődik Kovács Attila ügyének bírósági tárgyalása. A volt MLSZ-elnököt áfacsalással és a járulékbefizetési kötelezettség elmulasztásával vádolják. Kovács bízik abban, hogy bűncselekmény hiányában felmentik, és, mint mondta, tervei vannak a labdarúgással, igaz, csapattulajdonos nem akar lenni.

Majdnem három éve indult Kovács Attila cégei, a Kovács Rt. és a Canyon Rt. ellen a vizsgálat, és most április 19-én elkezdődik a bírósági tárgyalás is. Az APEH 1999-ben arra a következtetésre jutott, hogy Kovács jogtalanul igényelt vissza több mint 247 millió forint áfát, és 290 millió forintnyi járulékbefizetési kötelezettségnek nem tett eleget.

Az ügy évekkel ezelőtt nagy port vert fel, nem véletlenül, hiszen a nem igazán simulékony modorú MLSZ-elnök abban az időben háborúban állt a szövetséggel és a sportminisztériummal. Deutsch Tamás felmentette az MLSZ éléről Kovácsot, ebből sportdiplomáciai bonyodalmak támadtak, végül a FIFA fellépésére a miniszter meghátrált, az elnök ismét elfoglalta helyét a szövetségben. Nem sokáig ült a székében, mert a közgyűlés 1999 nyarán, immár véglegesen, leváltotta.

Kovács most a szövetség elnökségi tagja, ezt a tevékenységét egy ideig önként szüneteltette, azzal magyarázva elhatározását, hogy nem akar semmilyen megbízást sem vállalni a labdarúgásban, amíg ki nem derül az ártatlansága. Később feloldotta az önmagára kirótt tilalmat: mert mi van - tette fel a kérdést -, ha tíz évig is elhúzódik az ügy? Olyan sokáig azért nem szeretne kispadon ülni.

Hát tíz évet talán nem kell várnia, de még most sem hiszi, hogy gyors döntésre számíthat. "Nagyon jó lenne, ha az idén befejeződne, de azt hiszem, még 2003-ban is bíróságra járok. Hiszen akármi lesz az elsőfokú határozat, biztosan megfellebbezi valamelyik fél" - mondta. "Egyébként biztos vagyok benne, hogy felmentenek mindkét vádpont, a csalás - mert most már nem áfacsalás, csak csalás - és a járulékbefizetési kötelezettség elmulasztása alól. Méghozzá nem bizonyítékok, hanem bűncselekmény hiánya miatt."

Kovács Attila addig is jelen van a futballban, igaz, távolról sem vonja magára úgy a figyelmet, mint egykoron. De azért időnként hírbe hozzák, hogy tőkepénzesként szeretne megjelenni a fociban, vagyis csapatot akar vásárolni, legutóbb például azt lehetett hallani, hogy Nyíregyháza NB I B-s klubjánál tárgyalt.

"A nyíregyházi híresztelésnek az az alapja, hogy hallottam, edzőt keres a csapat, és úgy gondoltam, hogy beajánlom egyik régi kollégámat. De kiderült, hogy időközben a nyíregyházi vezetők már mást választottak, így az én javaslatom feleslegessé vált. Ami pedig valamelyik klub megvásárlását illeti: sem most, sem a jövőben nem akarok csapattulajdonos lenni."

Azt viszont nem tagadta a volt elnök, hogy vannak tervei: "Nem csak tulajdonos lehet az ember a labdarúgásban. Azt hiszem, hogy szakmai vagy akár pénzügyi területen tudok úgy dolgozni, hogy hozzájáruljak egy csapat fejlődéséhez." Hogy ez pontosan mit jelent, milyen munkáról lenne szó, nem fejtette ki, csak azt tette hozzá, hogy a tervei megvalósításához bizonyos változásokra lenne szükség az ő és az ország életében is.

Kérdésünkre, hogy csak nem a választásokon reméli bekövetkezni az országos változásokat, azt válaszolta: de igen.

Kósa Tamás

Korábban:

Áprilisban áll bíróság elé az egykori MLSZ-elnök