Vágólapra másolva!
Könnyen megeshet, hogy a vasiak büszkesége, a Haladás kiesik a labdarúgó NB I-ből, ám egyre valószínűbb, hogy a megye másik együttese, a Halinál lényegesen szerényebb múlttal és költségvetéssel rendelkező Celldömölk feljut az élvonalba.

A Celldömölk éllovas az NB I/B Nyugati-csoportjában, hat ponttal vezet. Keretében rengeteg a fiatal - köztük olimpiai válogatott - játékos, a szakmai stábban pedig egykori ferencvárosi labdarúgók dolgoznak. A "celliek" technikai vezetője ugyanis Szabó Ferenc, az FTC hajdani remek gólvágója, míg a vezetőedző Pintér Attila, a Fradi sokszoros válogatott középhátvédje.

- Ismerve játékos pályafutását és bohémságát, kevesen gondolták, hogy valaha edzőségre adja a fejét .
- Sokáig az én fejemben sem fordult ez meg, de amikor Győrbe igazoltam, Verebes József teljesen megváltoztatta az életfelfogásomat - mondta Pintér Attila. - Máig hálás vagyok a sorsnak, hogy a keze alatt játszhattam. Ekkor döbbentem rá, hogy egyszer az én futballista karrierem is véget ér, és nem szeretnék civilben csak úgy lébecolni.

- Igaz, hogy celldömölki edzői székfoglalójában a játékosoknak kijelentette, nem követhetik el azt a sok hülyeséget, amit ön megtett labdarúgóként?
- Majdnem igaz. A kezdetektől fogva szigorú és kemény vagyok a játékosokkal, de bármilyen furcsa, éppen így kerültünk közel egymáshoz. Annyiban persze valós az idézett történet, hogy folyamatosan igyekszem meggyőzni a fiúkat arról, ne ismételjék meg az én baklövéseimet. Például nem igazán hallgattam az edzőimre, ami nagy hiba volt. A mi butaságainkat a vezetőink két nap után megbocsátották, én viszont nem engedem meg, hogy akár egyetlen játékos is becsapja a társait vagy a tulajdonost. Bár nekem is futballistaként jött volna meg az eszem!

- A klub anyagi lehetőségeit tekintve mennyire reális cél az élvonalba jutás?
- Egyedinek mondható a helyzetem, hiszen egyetlen főnököm van, a tulajdonos, aki szerencsére ugyanúgy a kőkemény munka híve, mint én. Övé az anyagi felelősség, enyém a szakmai, így Antók Zoltán úr után bátran kijelenthetem: ha sikerül feljutnunk, elindulunk az NB I-ben is.

- Az anyagi háttér tehát megvan. És a szakmai? Ha a csapat fel is jutna, ebben az összetételében mire menne az NB I-ben?
- Korai még erről beszélni, de a meglévő állományt is alkalmasnak tartom kiemelkedő teljesítményre. Amennyiben a jövőben is egyenlő feltételeket biztosítanak az illetékesek a pályán, hatalmas az esélyünk az NB I-be kerülésre. Gyorsan hozzáteszem, eddig sem mi voltunk az első számú favoritok a feljutásra, nekünk ehhez minden mérkőzésen 100 százalékot, vagy annál is többet kell nyújtanunk. Hosszabb távon viszont feltétlenül biztató, hogy magyar szinten rendkívül tehetséges labdarúgók alkotják a keretet. Remélem, ezek a fiúk többre is viszik majd annál, hogy csak itthon legyenek sztárok. Ez a célom, és rendre hajtogatom is nekik, hogy csak a javukat akarom. Ráadásul egymásra vagyunk utalva, egymás nélkül semmire sem mennénk. Eddig megértettek, ebben rejlik a sikereink titka is.

- Megesik, hogy edzőként sem képes meghazudtolni egykori önmagát, indulatait, érdesebb stílusát?
- Nincs problémám a játékvezetőkkel, a meccseken próbálok a partnerük lenni. Ha néha erélyesebben gesztikulálok a kispadon, talán a bírók is megérthetik, éppen azért teszem, mert ilyen voltam játékosként is.

- Az Üllői úton az a hír járja, hogy ha még nem is vezetőedzőként, hanem pályaedzőként, de nyártól esetleg a Ferencvárosnál is számítanának önre.
- Ezt én is örömmel hallottam. Edzőként is végigjártam a szamárlétrát, sohasem kész labdarúgókkal dolgoztam. Sok mindenre megtanított az élet, nem félek senkitől és semmitől. Eddig rendre magamra voltam utalva, de amit vállaltam, mindig tudtam teljesíteni. Nekem gyerekkorom óta a Fradi volt a mindenem, ezért remélem, egyszer még ülhetek az Üllői úti "szentélyben" a kispadon. De ez a jövő. Ősszel az sem lenne elképzelhetetlen, hogy a Celldömölk edzőjeként látogassak a Fradi-pályára.

Bánki József

Korábban:

Edzőként szigorú a hajdani bohém futballista

Ajánlat:

Celldömölk város honlapja