Vágólapra másolva!
Bundázott a Dinamo Bucuresti, valamint a Ceahlaul Piatra Neamt a román labdarúgó-élvonalban, és ezért a szövetség mindkét csapatot megbüntette. Az együttesek számára 3-0-s vereségként könyvelik el a találkozót, ezen kívül a moldvai együttestől levontak három pontot, és 80 millió lej (mintegy 700 ezer forint) befizetésére kötelezték, három játékosát pedig három fordulóra eltiltották.

A Román Labdarúgó-szövetség vezetői tartották magukat decemberi ígéretükhöz, miszerint harcot indítanak a labdarúgásban tapasztalható kulisszák mögötti mesterkedések ellen. A szövetség végrehajtó bizottsága szerdán ötórás ülést követően döntött a Piatra Neamt-i bundaügy kapcsán. A pályán 2-1-es bukaresti győzelemmel véget ért találkozót, mindkét együttes 3-0-as vereségként könyvelték el, emellett a moldvai csapattól három pontot vontak le és 80 millió lejre büntették. A Ceahlaul három játékosát (Purica, Alistar és Axinia) három fordulóra eltiltották és fejenként 5 millió lejre büntették. A döntést csak a FIFA-nál lehet megtámadni.

A határozatot a moldvai klub elnöke, Gheorghe Stefan a román futballmaffia legnagyobb összesküvésének nevezte. "Nekem csak az a bizonyítékom van, ami a bajnokságot felügyelő bizottság jelentéséből kiderül. Ebben pedig az áll, hogy nem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy a két együttes között megegyezés történt volna. Mircea Dridea megfigyelő még ki is jelentette, hogy kockázatos lenne a hazai játékosokat bundával vádolni. Ezért nem értem, miért mondják a szövetség vezetői, hogy minden oldalról megvizsgálták az ügyet" - elégedetlenkedett az elnök.

Stefan úgy vélte, hogy a döntésben szerepet játszott a sportminiszter Georgiu Gingaras kijelentése is, aki kérte a szigorú büntetéseket. "Az egész határozat politikai nyomásra született, ezt pedig tiltják a nemzetközi szabályok. Ügyvédeket fogadunk és a nemzetközi fórumokhoz fordulunk, mivel ebben az országban nincs igazság, csak diktatúra és visszaélések. Nem hagyom annyiban a dolgot, és ha kell a Nemzetközi Emberjogi Bizottságig is elmegyek. Mindenkivel kész vagyok felvenni a harcot, mivel tudom, hogy a mi oldalunkon van az igazság" - jegyezte meg Stefan.

A Dinamo elnöke, Nicolae Badea is elítélően nyilatkozott a büntetésről. "Furcsának tartom, hogy a sportágat olyanok irányítják, akik otthon papucsban, fotelből nézik a képernyőn a mérkőzéseket. Ennek alapján ítélkeznek, és hoznak mások számára létfontosságú határozatokat. A találkozók után pedig telefonon beleszólnak a játékvezetők osztályozásába és a meccs-jelentésekbe, majd pedig ünneplőbe öltöznek és televíziós műsorokban elemzik a fordulót" - mondta Badea. Cornel Dinu menedzser szerint a szövetség döntése olyan csapás a román labdarúgásra, mint a szeptember 11-i terrortámadások voltak a világnak. "Az indítékok pedig ugyanolyan elfogadhatatlanok, mint akkor voltak" - tette hozzá Dinu.

Romász János

Korábban:

Hazugságvizsgáló alá vetnek román futballistákat