Vágólapra másolva!
A Japán Labdarúgó Szövetség közzétette annak a 34 játékosnak a névsorát, akikkel Philippe Troussier szövetségi kapitány a jövő héten a gotembai edzőtáborba vonul és megkezdi a felkészülést a világbajnokságra. A válogatott márciusban Ukrajna és Lengyelország ellen játszik barátságos mérkőzést, az európai játékosok csak a lengyelek ellen lépnek pályára. A csapat legnagyobb ászáról, Hidetosi Nakatáról a szövetségi kapitány kijelentette: ha nem változtat a hozzáállásán, nincs helye a válogatottban.

Japán Labdarúgó Szövetség
Alapítva: 1921
FIFA-tagság kezdete: 1929
Legnagyobb sikerek: kétszeres Ázsia-kupa-győzelem (1992, 2000), Konföderációs-kupa-döntő (2001), ifjúsági vb-ezüstérem (1999), olimpiai bronzérem (1968), kétszeres vb-résztvétel (1998, 2002)
Elnök: Sunicsiro Okano
Felszerelés: kék mez, fehér nadrág
Cím: Shibuya Nomura Bldg. 1-10-8 Dogenzaka, Shibuya-Ku, Tokyo 150-0043.
Internet: www.jfa.or.jp

Az Európában játszó játékosok egyelőre nem tagjai a keretnek, de Shinji Ono (Feyenoord), Hidetoshi Nakata (Parma), Junichi Inamoto (Arsenal) és Yoshikatsu Kawaguchi (Portsmouth) a március 21-i, Ukrajna elleni mérkőzés kihagyása után március 27-én, Lodzban már pályára léphet Lengyelország ellen.

A japán válogatott kerete:
Kapusok: Narazaki (Nagoya), Tsuzuki (Osaka), Sogahata (Antlers), Minami (Reysol).
Védők: Akita (Antlers), Oiwa (Jubilo), Suzuki (Jubilo), Morioka (S-Pulse), Hato (Marinos), Miyamoto (Gamba), Matsuda (Marinos), Nakazawa (Marinos), Yamaguchi (Gamba), Nakata K. (Antlers).
Középpályások: Fujita (Jubilo), Morishima (Cerezo), Ito (S-Pulse), Oku (Marinos), Nishizawa (Jubilo), Santos (S-Pulse), Toda (S-Pulse), Myojin (Reysol), Nakamura (Marinos), Ogasawara (Antlers), Motoyama (Antlers), Sakai (Grampus Eight), Ichikawa (S-Pulse).
Csatárok: Nakayama (Jubilo), Suzuki (Antlers), Nishizawa (Cerezo), Kubo (Sanfrecce), Yanagisawa (Antlers), Yamashita (Vegalta), Takahara (Jubilo)

Kitörő öröm fogadták a felkelő nap országában, hogy a 2002-es világbajnokságot Japán rendezheti. Nem is csoda, hiszen az 1929 óta FIFA-tagsággal rendelkező válogatott eddig mindössze egyszer, a legutóbbi, 1998-as világbajnokságra tudta magát kvalifikálni. A szurkolók még élénken emlékeznek az 1994-es világbajnokság utolsó selejtező mérkőzésére, ahol a válogatott az utolsó percben kapott góllal esett ki Irakkal szemben. A rendezés viszont automatikus részvételt jelent.

A J. League, azaz a profi bajnokság beindulása, a brazil sztárok szerződtetése, az impresszív utánpótlás-program hatása azonban egy évtized alatt éreztette hatását. Az 1998-as világbajnokság ennek ellenére hatalmas csalódást okozott, hiszen Argentína, Franciaország és Jamaica is legyőzte Japánt. Okada Takesi kapitány nem is maradt sokáig tisztségében, helyette azt a Philippe Troussier-t nevezte ki a szövetség, aki korábban Nigériát és Burkina Fasót dirigálta. Japán a francia szakvezetővel megtáltosodott, s a 2000-es Ázsia-kupán már győzelemre vezette fiait (a libanoni fináléban Szaúd Arábiát verték 1-0-ra). Troussier a dicsőséggel együtt az Ázsia legjobb edzője címet is elnyerte - első nem ázsiai szakvezetőként.

Ami a csapatot illeti: a korábbi nagy sztár, Kazuyoshi Miura már kiöregedett, helyette olyan titánok tűntek fel, mint Junichi Inamoto (Arsenal), Akihiro Nishizawa (Espanyol), Shinji Ono (Feyenoord) vagy a legjobb japánnak tartott Hidetoshi Nakata (Parma). A Perugiát és az AS Romát is megjárt középpályásnak azonban nincsen bérelt helye az együttesben.

"Nakata csupán egy a 45 kiszemeltem közül, meg kell győznie arról, hogy szükségem van rá. Kiváló játékos, ha elfogadja a taktikát, a játékrendszert és a szabályokat, akkor számítok rá. Ám ha önző marad, és nem csapatban gondolkodik, akkor nincs helye a válogatottban" - mondta a francia kapitány. A japán sajtó ezt egyfajta bosszúként értékelte, hiszen Nakata a tavalyi Konföderációs-kupán egyszerűen cserben hagyta a válogatottat, amikor a mérkőzés helyett inkább Olaszországba, a Roma bajnokijára utazott.

Ugyan egy éve Franciaország 5-0-s vereséget mért a nemzeti csapatra, az utóbbi hónapokban elért döntetlenek (Olaszország, Nigéria, Brazília) valamint győzelmek (Jugoszlávia, Paraguay) jelzik, Japánt nem szabad lekezelni a világbajnokságon sem, ahol a H csoportban Belgium (június 4.), Oroszország (június 9.) és Tunézia (június 14.) lesz az ellenfél.

Pincési László

Ajánlat:

Fórum:

Ki nyeri a foci VB-t?