Vágólapra másolva!
Egyetlen forduló elég volt ahhoz, hogy a Newcastle United a második helyről a negyedikre csússzon vissza a Premier Leagueben: a szombati játéknapon a Szarkák hazai pályán vereséget szenvedtek az Arsenaltól, és ezzel az Ágyúsok megelőzték őket, ráadásul a Liverpool is begyűjtötte a három pontot a Fulham ellen, aminek köszönhetően a Vörösök is a Newcastle elé kerültek. A tabella másik felében a Leicester kilátástalan helyzetben van: a Rókák sorozatban hétszer szenvedtek vereséget, és lélekben már készülhetnek a másodosztályra.

A forduló rangadóján mind a Newcastle-nak, mind az Arsenalnak nélkülöznie kellett legjobb formájában lévő támadóját sérülés miatt: a hazaiaktól Craig Bellamy, a vendégektől pedig Thierry Henry hiányzott. Ám míg az Arsenal a világbajnok franciát egy Európa-bajnok gallal (Sylvain Wiltorddal) tudta pótolni, addig a Newcastle csak az angol utánpótlás Shola Ameobit tudta bevetni Bellamy helyén. Ez jól mutatja a két együttes közötti különbséget, a Newcastle tulajdonképpen egy csapatra való játékossal szerepelt ilyen jól, addig az Arsenal kis túlzással akár két, szinte teljesen azonos játékerőt képviselő tizenegyet tudna kiállítani. Itt van például Dennis Bergkamp: a holland tavaly kis híján elhagyta a klubot, mert kevés játéklehetőséget kapott, most viszont rendszeresen kezdő, és a Newcastle ellen parádés gólt szerzett. A meccset azonban elsősorban nem ő, hanem a védelem nyerte meg az Ágyúsoknak: a hátsó alakzat szinte hiba nélkül működött, és a válogatott középhátvédnek, Sol Campbellnek még arra is volt ereje, hogy felmenjen az ellenfél kapuja elé egy szabadrúgásnál, és a kapuba fejeljen. Az első félidőben még csak-csak akadtak hazai lehetőségek, de a szünet után David Seamannak csak egyszer kellett közbeavatkoznia, így az Arsenal begyűjtötte a három pontot. A londoniak idegenben még veretlenek a Premier League-ben, és legutóbbi tizenöt mérkőzésükből tízet megnyertek.

Szintén idegenben diadalmaskodott a Liverpool, amely a Fulhamet győzte le. A Vörösök kezdő csapatában történt néhány érdekes változás: Az, hogy a kapuba visszakerült a sérüléséből felépült Jerzy Dudek, nem okozott meglepetést, az viszont annál inkább, hogy Michael Owen csak a kispadon kapott helyet. A csatársorban ugyanis Emile Heskey partnere Nicolas Anelka volt, és Thompson mester ezen döntése tökéletesen bejött, hiszen a francia támadó a tizenharmadik percben vezetést szerzett a Liverpoolnak. A Fulham ezt követően sokkal többet birtokolta a labdát, és hevesen támadott, a 'Pool pedig azt tehette, amit legjobban szeret: kontrázott. A hazaiak közel álltak az egyenlítéshez, hiszen Louis Saha fejese a felső kapufáról pattant vissza, majd Luis Boa Morte esett el gyanús körülmények között a tizenhatoson belül, de a bíró nem hogy nem ítélt tizenegyest, de a támadónak adott sárga lapot műesésért. Az utolsó percekben már minden egyes Fulham-játékos az ellenfél térfelén tartózkodott, így Abel Xavier felszabadító rúgása egyben tökéletes indítás lett Jari Litmanennek, aki megelőzte a kapujából messzire futó egykori ajaxos csapattársát, Edwin van der Sart, majd az üresen maradt hálóba passzolt.

Ami a hátsó alakzatot illeti, a Leicester City biztos kiesőnek tűnik, miután sorozatban hetedszer szenvedett vereséget. A Rókák ráadásul csak saját magukat hibáztathatják, hiszen már a harmadik percben vezetést szereztek - az ellenfélnek, mivel Franck Sinclair egészen elképesztő módon majdnem a félpályáról talált be a saját kapujába. A védőnek nincsen szerencséje az öngólokkal, hiszen arról híres, hogy az 1999-2000-es szezon elején egy hét alatt kétszer is bevette saját kapuját. A mérkőzést követően a Leicester edzője, Dave Bassett maga is elismerte, hogy a csapat a bennmaradás minden reményét feladta. Ilyen teljesítmény után nem csoda.

Ajánlat:

A Premier League állása és mesterlövészei

Korábban:

Kikapott a Chelsea, győzött az Arsenal