Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa nyolcaddöntői közül hat maradt csütörtökre, és a legérdekesebb párosításnak a két holland-brit párviadal ígérkezik: a Leeds United a PSV Eindhoven otthonába látogat, míg a Feyenoord a skót Rangersszel mérkőzik meg. Magyar résztvevője is lesz a kupanapnak Halmai Gábor és Pisont István személyében, akik a Hapoel Tel-Aviv színeiben az AC Parma ellen lépnek majd pályára.

Az izraeli mérkőzés előtt természetesen megint fennállt a kérdés, hogy az UEFA engedi-e megrendezni a meccset a Szentföldön zajló események miatt. Végül persze az összecsapás zöld utat kapott, ami nem tetszett a taljánoknak, bár a Parma képviselői nem győzték hangsúlyozni, hogy egyetlen pillanatra sem jutott az eszükbe az, hogy ne utazzanak el Tel-Avivba. A csapat védője, Antonio Bennarivo azért jól odamondott az UEFA-nak.

"Nem félek, de azért megkérdezném az európai szövetség vezetőit, akik az íróasztaluk mögött ülnek, hogy miért nem tettek semmit sem azért, hogy a találkozót máshol rendezzék meg. Csak a pénz érdekli őket, az emberek egyáltalán nem" - nyilatkozta a futballista.

A Parma csapatkapitánya, Fabio Cannavaro mindenesetre nem fog elutazni Izraelbe, mivel sérülés miatt amúgy sem léphetne pályára, de rajta kívül mindenki egészséges. A másik oldalon hatalmas várakozás előzi meg a meccset, hiszen a Hapoeltől senki sem várta, hogy ilyen messzire jut, de az első számú támadó, a szlovén Milan Osterc, aki a korábbi mérkőzéseken sorsdöntő gólokat szerzett, kisebb sérülése miatt csak a kispadon kezd majd.

A Feyenoord holland csatára, Pierre van Hooijdonk számára meglehetősen különleges lesz a Rangers elleni kupameccs, hiszen a támadó korábban a másik glasgow-i gárdában, a Celticben szerepelt. Így egyrészt tisztában van azzal, hogy az Ibrox Parkban milyen hangulat vár a rotterdamiakra - röviden szólva: pokoli -, másrészt őt az átlagos ellenfélnek kijáró füttyszó többszörösével fogják fogadni. A hollandok számára a védelem összeállítása jelenti a legnagyobb problémát, mivel Pieter Collen, Ramon van Haaren és Ulrich van Gobbel is a maródiak listáján van. A hazaiak számára viszont örömhírt jelent, hogy Ronald de Boer - aki a változatosság kedvéért holland - felépült sérüléséből, és játékra jelentkezett.

Nem ő az egyetlen németalföldi skótoknál: a középpályán a volt feyenoordos Ben Kontermann játszik majd, a Rangers technikai igazgatója pedig nem más, a holland szövetségi kapitány, Dick Advocaat, aki ráadásul korábban dolgozott a rotterdamiaknál is.

A másik holland-brit párharc a PSV Eindhoven és a Leeds United között lesz, és a Philips-gyáriaknál ismét bevethető állapotban van a válogatott középhátvéd, Kevin Hofland, aki a tréner Eric Gerets szerint az elmúlt három hétben úgy járkált, mint egy élőhalott. A leedsieknél Robbie Fowler azért nem szerepelhet, mert az idény során a Liverpoollal már szerepelt a nemzetközi kupasorozatban, míg Seth Johnson és Jonathan Woodgate sérülése miatt fog hiányozni, David Batty azonban ott lesz a csapatban annak ellenére, hogy nem utazott el együtt a többiekkel Eindhovenbe. A középpályás ugyanis elkapta a "bergkampitist", vagyis fél a repüléstől, de kompra szállt, és ő is megérkezett Hollandiába.

Az Internazionale mestere, Héctor Cúper - a városi rivális, az AC Milan vezetőségével szemben - ugyanolyan komolyan veszi az UEFA-kupát, mint az olasz bajnokságot, és ennek megfelelően a lehető legerősebb összeállításban küldi pályára csapatát az AEK Athén ellen. A hét végi, Hellas Verona elleni győztes csapathoz képest csak annyi lesz a változás, hogy a balhátvéd posztján a görög Gregoriosz Goergatosz helyett a szlovák Vratislav Gresko szerepel majd. Az athéniaknál a legveszélyesebb támadó, Demisz Nikolaidisz sérülés miatt nem léphet pályára, ami tovább csökkeni az AEK amúgy sem nagy esélyeit.

A német bajnokság listavezetője, a Borussia Dortmund a Lille ellen szerepel, és a germánok trénere, Matthias Sammer jó előre figyelmeztette futballistáit: ne vegyék könnyedén a nemzetközi porondon ismeretlennek számító franciákat. A szakvezető a hírek szerint a kezdő tizenegyben számít a brazil Marcio Amorosóra, aki az idén még csak csere volt, és a kispadon ül majd a ghánai Otto Addo is, aki ebben az idényben még egyszer sem lépett pályára. A BVB elnöke, Gerd Niebaum kijelentette: még ebben a szezonban szeretné megünnepelni a klub történetének századik nemzetközi kupameccsét. A Lille elleni a 97. lesz...

Ajánlat:

A hét futballprogramja