Vágólapra másolva!
A francia válogatottat a világbajnokság legnagyobb esélyesei közé sorolják, és nem csak azért, mert a gallok a címvédők. A csapat ugyanis tele van világklasszis futballistával, szinte nincs olyan poszt, amely a gyengéje lenne. Azaz egy talán mégis van: a világ- és Európa-bajnok kapus, Fabien Barthez az utóbbi időben egyre több kritikát kapott.

A gallok szerdán a románok ellen lépnek pályára a Stade de France-ban előkészületi mérkőzésen, és a keretbe Barthez is meghívót kapott, ám hétfőn folyamán lemondta a szereplést, mégpedig hátsérülése miatt. A hétvégén a Manchester bajnokiján sem ő védett, hasonló okok miatt, bár korábban arról is lehetett híreket hallani, hogy pénzbüntetést kapott a Vörös Ördögöknél, mert a múlt héten egyik este egy londoni night-clubban látták. Az események ilyetén alakulása ismét felerősítette a kritikus hangokat a portással szemben, és a minap a világ labdarúgásának két szaktekintélye is őt nevezte meg a francia válogatott "leggyengébb láncszemének".

A lengyel futball legendája, Zbigniew Boniek a tekintélyes France Footballban nyilatkozott, és kifejtette: ha ő lenne a gallok szövetségi kapitánya, akkor nem lenne nyugodt a kispadon, amikor Barthez véd. "A francia csapat a legjobb a világon, övék a legjobb védelem, a középpályás- és csatársor. De Barthez egyáltalán nem a legjobb kapus. Az egyik napon úgy véd, mint egy világklasszis, a másikon pedig úgy, mintha az amatőrök között játszana. Fizikálisan kiválóan fel van készítve, ám nagyon bizonytalan, az utóbbi időben egyre több hatalmas hibát vét."

A brazil Mario Zagallo, aki az 1998-as világbajnokságon a selecao szövetségi kapitánya volt, így valószínűleg eleve nem kedvelhette a döntőben őt legyőző gárda kapusát, szintén csatlakozott a Barthezt kritizálók sorába: "Úgy tűnik, hogy Barthez már távolról sem az a klasszis kapus, aki volt. Ki tudja, mi okozta ezt a törést ebben a kiváló hálóőrben? Lehet, hogy időnként bizonyos pánik vesz erőt rajta, és ilyen helyzetekben érdekes dolgokat szokott tenni" - állította a szakember.

Tény, hogy Barthez, aki már korábban is híres volt látványos védési stílusáról, ebben az idényben többször is nagyot bakizott. Az ősz folyamán a Deportivo elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen, illetve az Arsenal elleni bajnoki rangadón is az ő hibái miatt kapott ki a MU, de egyelőre úgy tűnik, hogy mind Manchesterben, mind a francia válogatottnál bíznak benne.