Vágólapra másolva!
Nem tervezi az UEFA a Bajnokok Ligája átszervezését, a létszám csökkentését, mert a futballhatalmaknak több helyet kell nyújtani a csoportmeccseken. Az szervezet elnöke szerint azonban a kis országoknak is esélyt kell adni.

Budapesten tart konferenciát az UEFA az utánpótlásról. Az eseményt megelőzően a szövetség elnöke, Lennart Johansson a profifutballt érintő kérdésekre is válaszolt, s elmondta, hogy az UEFA nem tervezi a Bajnokok Ligája átszervezését. Jelenleg 32 csapatos a kontinens elitbajnoksága, sok klub nagyon megterhelőnek tartja ezt, időnként tiltakoznak egyesek, és a létszám csökkentését követelik. De az UEFA ezt nem tartja jó ötletnek. "A BL-mérkőzések sikeres értékesítése, a torna jó marketingje az egyetlen lehetőség arra, hogy a kis országok szövetségei is pénzhez jussanak" - mondta Johansson. "Be kell látnunk, hogy ez sport és üzlet egyszerre. És azt is látnunk kell, hogy a bevételek 90 százalékát öt ország hozza, tehát ezeknek több helyet kell adni. Mert például ha kiesik a Bayern München, akkor nem marad bent egyetlen német csapat sem? Ez elfogadhatatlan lenne. Viszont a kis országoknak is esélyt kell adnunk, azt sem engedhetjük meg, hogy ők ne kapjanak lehetőséget."

A kis országok szóba kerültek az Európa-bajnokságok rendezése kapcsán is. A 2008-as Eb-re igen kemény verseny várható, pályázik Magyarország, Oroszország, Skócia, a négy skandináv állam, és közösen jelentkezik Ausztria Svájccal, valamint Görögország Törökországgal. A kérdésre, hogy az UEFA-elnök a közös vagy a szólópályázatokat tartja-e jobbnak, a svéd Johansson így válaszolt: "Attól függ, melyik országé. Mert Oroszország például maga is megrendez egy Eb-t, de mondjuk egy skandináv ország egyedül képtelen erre. Márpedig a kicsiknek is esélyt kell kapniuk, akár egyedül, akár társulva."

Az európai futballban - a felduzzasztott BL mellett - egyre gyakrabban téma a csapatok gazdasági helyzete. A tapasztalatok szerint nem ritka a csőd, és legnagyobb klubok is csak nehezen tudják egyensúlyban tartani mérlegüket, mivel a jobb játékosok dollármilliókba kerülnek. Kérdésünkre, hogy tervezi-e az UEFA a fizetési plafon bevezetését, Johansson azt mondta, az ellenkezne a piacgazdasággal, viszont szándékukban áll egy licencrendszer megvalósítása, hogy rábírják a klubokat, csak annyit költsenek, amennyit fedeznek a bevételeik.

Ebben teljesen európai már a magyar foci, a hivatásos liga is ilyen rendszer bevezetésén dolgozik.

Kósa Tamás

Korábban:

Mindent egy helyen az Eb-ről