Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke a szervezet budapesti utánpótlás-konferenciáját megelőző sajtótájékoztatón kijelentette: a 2008-as Eb rendezésére pályázó országok között nem lesz előválogatás. Aki hivatalosan leadja jelentkezését, végig versenyben marad a házigazdaságért. Elmondta azt is, hogy a BL-ben nem valósítható meg az, hogy egy országot egy csapat képviseljen, ugyanis az európai szövetség BL-bevételeinek 90 százalékát három-négy ország teremti elő.

A svéd sportdiplomata szerint bármely ország lehet hét év múlva az Eb lebonyolítója, ha biztosítani tudja a szükséges feltételeket. A helyszínről a végrehajtó bizottság dönt, várhatóan jövő decemberben.

Andy Roxbourgh, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) technikai igazgatója szerint a tizenéves játékosokat meg kell védeni a pénzvilág káros hatásaitól. "A mai fiatalok mentálisan nagyon eltérnek a 15-20 évvel ezelőtti ifjú futballistáktól" - mondta. "Menedzserük, ügynökük van, 16-18 évesen már igazi profik, ami nem biztos, hogy hasznos a fejlődésük szempontjából."

Lennart Johansson, az UEFA elnöke hangsúlyozta: a 18 éven aluliaknak nem lenne szabad külföldre szerződniük, és szabályozni kell a nevelőegyesületek kárpótlását is. Az UEFA ezekben a kérdésekben folyamatosan egyeztet a FIFA-val és az EU-val, talán már az év végére lesz megoldás.

Beszélt a Bajnokok Ligája jelenlegi lebonyolítási formájáról is, melyet jónak tart, és nem változtatna rajta. "Ez a legnépszerűbb klubtorna. A különböző jogok értékesítéséből származó bevételeket osztjuk szét a kisebb szövetségek között. Nem tehetjük meg, hogy országonként csak egy csapat indulását engedélyezzük, mert ha például Németországot senki nem képviselné a második körben, az jelentős anyagi károkat okozna az UEFA-nak."

A svéd sportvezető azt mondta: az európai szövetség BL-bevételeinek 90 százalékát 3-4 ország teremti elő. Johansson eredetileg augusztus 15-én, a centenáriumi magyar-német válogatott mérkőzésre jött volna Budapestre, de betegsége ezt akkor nem tette lehetővé.

Korábban:

Mindent egy helyen az Eb-ről