Vágólapra másolva!
Mint azt a szerdai MLSZ-elnökségi ülést követően közöltük, Gellei Imrét 8 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett választották szövetségi kapitánnyá, megbízatása az Eb-selejtező ciklus végéig szól. Kovács Attila ex-elnök szerint ideiglenesen a grémiumnak kellett volna intézni a válogatott ügyes-bajos dolgait.

A 15 elnökségi tagból csupán Mezey György, Annus Vince, Szilvásy József és Klement Tibor nem volt jelen, ám a voksolás végeredménye velük sem lett volna kérdéses. Maximum az, hogy Mezey György, az Edzőképző Központ vezetője talán a szakmailag feltétlenül legelismertebb Egervári Sándorra, a Dunaferr mesterének kinevezésére bólintott volna rá.

Egyébként a Mezey által megnevezett jelöltek telitalálatnak tekinthetők, Egervárinál, Nyilasinál, Gelleinél alkalmasabb trénerek ugyanis jelenleg nincsenek idehaza, esetleg olyanok igen, aki viszont már voltak kapitányok, mint például Garami József, az edzőbizottság vezetője. Utóbbi azonban nem vállalta a felkérést, hiszen szakmai igazgatóként nyugodt és sikeres munkája van az MTK-nál.

Visszatérve a szerdai elnökségi ülésre, azért néhány furcsaság is felvetődött a Népstadion Iharos termében. Speciel Kovács Attila volt MLSZ-elnök - ő Fa Sándorral együtt egyértelműen felvállalta, hogy nemmel szavaz Gellei kinevezésére - felvetette, hogy egyelőre ne válasszanak és nevezzenek ki szövetségi kapitányt, hanem ideiglenesen az elnökség intézné a válogatott ügyes-bajos dolgait.

A gondolatot nem tette sajátjává a grémium, ugyanakkor nem biztos, hogy Gellei ilyen nagyarányú megszavazásával a szakma is egyetért. Elvégre Egervári két éven belül az MTK-val, majd a Dunaferrel is bajnok lett, 1992-ben Nyilasi is aranyéremig vezette a Fradit, míg Gellei legjobb eredménye 1999-ből egy harmadik hely a Vasassal. Igaz, agilitását, pedagógiai és szakmai erényeit ettől függetlenül badarság lenne megkérdőjelezni.

Bánki József

Gellei Imre az olaszok elleni teljesítmény alapján válogat