Vágólapra másolva!
Négycsapatos futballtornával avatják fel a hét végén Mali fővárosának új stadionját. A bamakói Március 26. Stadionban a házigazdák mellett Dél-Afrika, Gambia és Marokkó lép pályára. Ez egyben főpróbát is jelent a január 19-én kezdődő Afrikai Nemzetek Kupájára.

Januás 19-től február 10-ig Malira figyel a futballvilág, hiszen ott rendezik meg az afrikai kontinensviadalt. Korábban Amadou Diakite, a Mali Labdarúgó Szövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy Afrika legjobb csapatai jönnek el a hét végi "előtornára", ám Kamerun és Nigéria az utolsó pillanatban lemondta a viadalt. Így a házigazdák mellett Dél-Afrika, Gambia és Marokkó rajtol, ám a dél-afrikaiak már jelezték, nem tudnak a legjobbjaikkal kiállni. Ezt egyedül Mali teheti meg, miután gyakorlatilag erőszakkal rendelte haza többségében Franciaországban játszó légiósait.

Ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy az Afrikai Labdarúgó Szövetség beadvánnyal fordult a FIFA-hoz, kérve, a 2006-os Nemzetek Kupája egyben világbajnoki selejtezőt is jelentsen, mert így nemcsak komolyabban veszik az együttesek a viadalt, de az európai klubok kénytelenek lesznek elengedni játékosaikat a válogatottba.

Ami rossz hír az Afrikai Nemzetek Kupájával kapcsolatban: egyelőre nem sikerült komoly támogatókat találni. Pedig az egykori sztár, az Olympique Marseille-jel Bajnokok Ligáját nyerő Basile Boli is bekapcsolódott a szponzorkeresésbe, ám kénytelen volt visszalépni. Az általa javasolt tőkeerős dél-afrikai cégek, vállalatok ugyanis "kiszálltak a buliból", mondván, számukra degradáló, hogy az összes televíziós joggal Mali állami televíziója rendelkezik.

Az Afrikai Nemzetek Kupájának csoportbeosztása
A csoport:
Mali, Libária, Algéria, Nigéria
B csoport:
Dél-Afrika, Burkina Faso, Marokkó, Ghána
C csoport:
Kamerun, Kongó, Togó, Elefántcsontpart
D csoport:
Egyiptom, Szenegál, Zambia, Tunézia

A nyitómérkőzést január 19-én, a bamakói Március 26. Stadionban Mali és Libéria játssza, a bronzmérkőzésre február 9-én Moptiban, a döntőre egy nappal később Bamakóban kerül sor.

Pincési László