Vágólapra másolva!
Nagyüzem lesz a hét végén a világbajnoki selejtezők frontján, hiszen három kontinensen is rendeznek mérkőzéseket a kvalifikációs sorozatban. A legnagyobb figyelem természetesen az európai találkozókra irányul, hiszen az öreg kontinensen az utolsó fordulót rendezik, vagyis a már kijutott három együttes mellé további hat csatlakozik. Persze nem csak itt dőlhetnek el fontos kérdések, hanem Dél-Amerikában és a CONCACAF-zónában is.

Európában a kilenc selejtezőcsoportból még csak háromban dőlt el az első hely sorsa, további hatban egészen az utolsó fordulóig húzódott a küzdelem, de egy kivételével mindegyik csoportban maradt izgalom, hiszen az sem mindegy, hogy melyik együttes lesz a második. Egyedül a negyedik csoportban játszhatnak tét nélkül a csapatok, itt már biztos, hogy Svédország lesz az első, és Törökország a második. A mi csoportunkban az a kérdés, hogy az olaszok vagy a románok lesznek a másodikok, és keleti szomszédainknak éppen bennünk kell reménykedniük, ami, valljuk be, nem sok jóval kecsegtet. Ha nem történik világraszóló szenzáció, akkor a taljánok jutnak ki egyenes ágon a tornára, a románokra pedig a pótselejtező vár.

Az első hely sorsa már a hetedik csoportban is eldőlt, a spanyolok simán végeztek az élen, az viszont még kérdéses, hogy ki lesz második: Ausztria vagy Izrael. A két gárda éppen egymással meccselt volna, és az izraeliek csak egy győzelemmel előzhették volna meg a jelenleg pótselejtezőt érő helyen álló osztrákokat. A politika azonban közbeszólt: először a közelmúlt eseményei miatt kilenc osztrák játékos határozott úgy, hogy nem hajlandó elutazni Izraelbe, mivel nem érzik szavatoltnak a biztonságukat. Walter Kogler, Roland Kirchler, Robert Ibertsberger, Alfred Hörtnagl, Edi Glieder, Günther Neukirchner, Christian Mayrleb, Martin Hiden és Dietmar Kühbauer döntött így, és az osztrák szövetségi kapitány, Otto Baric nem tehetett mást, mint hogy belenyugodott abba, hogy a teljes védelme kiesett. Helyükre Manfred Schmid, Ferdinand Feldhofer, Robert Golemac, Emanuel Pogatetz és Markus Schopp került be a keretbe. A találkozót azonban nem rendezik meg, mivel az orosz utasszállító gép katasztrófája miatt az FIFA úgy határozott, hogy elhalasztja a mérkőzést.

Cseh csalódás vagy bolgár bánat

Teljesen nyílt az elsőség kérdése a második csoportban, ahol Portugália és Írország egyaránt 21 ponttal rendelkezik. A luzitánok némi lépéselőnnyel rendelkeznek, hiszen a gólarányuk sokkal jobb, így egy győzelemmel biztosak lehetnek az első helyben. Figóék Észtország ellen lépnek pályára, ráadásul otthon, így nagy meglepetés lenne, ha nem gyűjtenék be a három pontot, különösen, hogy a sérüléséből felépült Ruí Costa, az eltiltását letöltő Fernando Couto és az ismét a régi formáját mutató Paulo Sousa is ott lehet a csapatban.

Az írek Ciprust fogadják Dublinban, és nekik több hiányzójuk is lesz, így például Rory Delap, Stephen Carr, Gary Doherty és Damien Duff. Ennek köszönhetően utólag meghívót kapott a keretbe a Middlesbrough középpályása, Curtis Fleming, aki utoljára több mint három éve húzhatta fel a címeres mezt. Az írek ennek ellenére is győzelemre játszanak majd, a szövetségi kapitány, Mick McCarthy azt azonban még nem döntötte el, hogy azt a négy játékost (Robbie Keane-t, Mark Kinsellát, Jason McAteert és Kenny Cunninghamet), aki a korábbi meccsekről egy sárgával rendelkezik, bevesse-e - egy újabb figyelmeztetés ugyanis azt jelentené, hogy ki kell hagyniuk az esetleges pótselejtező első mérkőzését.

Hasonlóan szoros a helyzet a kilencedik csoport élén, ahol Anglia és Németország áll azonos pontszámmal. Itt az angolok helyzete kedvezőbb, ha nyernek Görögország ellen, akkor kijutnak a világbajnokságra - márpedig ezt kevesen gondolták volna az után, hogy tavaly a germánok a Wembleyben is nyerni tudtak. A háromoroszlánosok nem számíthatnak legnagyobb ászukra, Michael Owenre, de a szövetségi kapitány, Sven-Göran Eriksson ennek ellenére nem aggódik, mint mondta, a csapatnak a jelenlegi helyzetben győznie kell.

A németeknél szinte a teljes csatársor kidőlt a sorból a finnek elleni meccs előtt, hiszen Carsten Jancker, Mehmet Scholl és Alexander Zickler is sérült, és Oliver Bierhoff, valamint Miroslav Klose is csak nemrégiben épült fel. Rudi Völlerben még az a lehetőség is felmerült, hogy ismét meghívja a válogatottba a veterán Ulf Kirstent, aki a 2000-es Európa-bajnokság után köszönt el a nemzeti tizenegytől.

Elméletileg akár még három csapat is végezhet az első helyen a harmadik csoportban, bár erre a legnagyobb esélye a dánoknak van, akik egy Izland elleni győzelemmel bebiztosíthatják világbajnoki szereplésüket. Az északi országban kisebb felzúdulást okozott, hogy a szövetségi kapitány, Morten Olsen a napokban hosszabbította meg szerződését, amelyben állítólag a jelenlegi fizetése kétszeresét biztosítják a számára. A dánoktól hiányozni fog a maródi Jesper Grönkjaer és Per Frandsen is, visszatér viszont sérüléséből a Bundesliga gólkirálya, Ebbe Sand.

Igazi ki-ki meccset rendeznek Prágában, ahol a csehek és a bolgárok mérik össze az erejüket. A hazaiaknak egy döntetlen is elég a második helyhez, de egy győzelemmel akár még a pótselejtezőt is elkerülhetik - ez utóbbi a bolgárokra is igaz. A cseh csapatban nem játszhat az eltiltott Jan Koller, visszatér viszont Tomás Repka, aki pár hónapja összeveszett a szövetségi kapitánnyal, Jozef Chovaneccel. A vendégeknek a sérült Marian Hrisztov és Radosztin Kisisev nélkül kell pályára lépniük.

Az első csoportban elméletileg még szintén három együttesnek van lehetősége az egyenes ági kijutásra, de nagy meglepetést jelentene, ha nem az oroszok végeznének az élen, lévén a szbornajának mindössze egy pontra van szüksége az üdvösséghez. A kelet-európai gárda, amelynek utolsó nagy világversenye az 1996-os Európa-bajnokság volt, Svájc ellen lép pályára, és a szokásoknak megfelelően csatárhiánnyal küszködik: a keretben mindössze két támadó van, Vlagyimir Beszcsasztnih és Alekszander Panov.

A második helyre a szlovénok pályáznak jó eséllyel, hiszen egy pont az előnyük a jugók előtt, és a Feröer-szigetek ellen játszanak otthon. Srecko Katanec együtteséből a Lecce támadója, Sebastjan Cimerotic hiányzik majd sérülés miatt, Ales Ceh, Miran Pavlin és Milenko Acimovic pedig eltiltás miatt nem játszhat, sőt, legjobbjuk, Zlatko Zahovic szereplése is kérdéses. A jugoszlávoknak csak akkor van esélyük, ha a szlovének botlanak a feröeriek ellen, így a plávik nagyon bíznak az északiakban.

A hatodik csoportban is egymás ellen dönthetik el a csapatok az első hely sorsát, hiszen az élen álló Belgium Horvátországba látogat. Az előző világbajnokság bronzérmese számára csak egy győzelem jelentené azt, hogy egyenes ágon kijut a vébére, és a horvátok nem számíthatnak a Bayern München sérült középpályására, Nico Kovacra. A belgáknál viszont senki sem sérült, és ez a tény nem kis bizakodással töltötte el a szövetségi kapitányt, Robert Waseige-t. A skótoknak már csak matematikai esélyül van a második helyre, hiszen ehhez az kell, hogy a horvátok nagy gólkülönbségű vereséget szenvedjenek Belgium ellen, míg a britek hasonlóan nagy arányban verjék Lettországot.

Beharangozónk végére maradt az ötödik csoport, amelyben a lengyelek már bebiztosították az elsőséget, ám ennek ellenére nem mindegy, hogy mit játszanak az utolsó fordulóban. Ellenfelük ugyanis a második helyen álló Ukrajna lesz, amelynek szorosan ott van a nyomában Fehéroroszország. A lengyelek az előző körben a beloruszoktól 4-0-ra kaptak ki, ám Minszkben bíznak abban, hogy Juskowiakék ezt a találkozót komolyan veszik, a fehéroroszoknak ugyanis az kellene, hogy az ukránok lehetőleg ne szerezzenek pontot Varsóban. Az ukrán csapat számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogy ki álljon a kapuban, hiszen Makszim Levickij és Jurij Virt is sérüléssel bajlódik. A korábban a válogatottban szerepelt kapusok közül Olekszandr Sovkovszkij már régóta sérült, a fiatal Szerhij Perhun pedig két hónapja a pályán bekövetkezett ütközés következtében hunyt el. Valerij Lobanovszkij ráadásul az eltiltott Szerhij Rebrovra sem számíthat, így valószínűleg minden teher Sevcsenkóra hárul majd. A belaruszok Walesben lépnek pályára, és csak győzelem esetén maradhatnak életben reményeik.

A Copa-győztes könnyen búcsúzhat

Dél-Amerikából egyelőre még csak Argentína kvalifikálta magát az ázsiai tornára, és a hét végi fordulóban csak további egy gárda biztosíthatja világbajnoki szereplését. A második helyen álló Paraguay azonban éppen a listavezető Argentína ellen lép pályára, így meglehetősen nehéz dolga lesz, ha be akarja gyűjteni a három pontot.

A paraguayi keretben több olyan játékos is van, aki Argentínában keresi vagy kereste kenyerét: Celso Ayala jelenleg is a River Plate-ben focizik, Claudio Morel Rodríguez a San Lorenzo játékosa, José Luis Chilavert pedig éveken keresztül védte a Vélez Sarsfield kapuját. A másik oldalon az jelent szenzációt, hogy Marcelo Bielsa ezúttal nem hívta meg legeredményesebb csatárát, Hernán Crespót, helyette viszont meghívót küldött Gabriel Batisutának, aki majd egy éve nem szerepelt a nemzeti csapatban. Mint kiderült, Bielsa megérzése ezúttal is jó volt, hiszen Crespo megsérült, és semmiképpen sem utazhatott volna haza a találkozóra.

A forduló nagy vesztese Kolumbia lehet, hiszen amennyiben vereséget szenved Uruguaytól, Ecuador legalább döntetlen játszik Bolíviában, Brazília pedig megveri Chilét, akkor a nyári Copa América győztese biztosan nem jut ki a világbajnokságra. Márpedig erre az eredménysorra megvan az esély, hiszen az uruguayiak hazai pályán eddig meglehetően jól szerepeltek, és nekik is sorsdöntő lesz a diadal; a brazilok pedig azt a Chilét fogadják, amely teljesen elveszítette régi nimbuszát.

A chilei gárda élére nemrégiben neveztek ki új szövetségi kapitányt Jorge Garcés személyében, aki korábban a Santiago Wanderersnél dolgozott. Ezek után nem csoda, hogy a keretben négy Wanderers-játékos is található… Garcés mindössze három Európában légióskodó futballistát hívott meg: Marcelo Salason kívül David Pizarrót az Udineséből és Jorge Vargast a Reggianából. A braziloknál ott van a keretben Ronaldo és Rivaldo is, akik közül azonban előbbi biztosan nem fog pályára lépni.

Isten óvja Amerikát

Észak- és Közép-Amerikában az utolsó előtti fordulóra kerül sor, és itt két válogatottnak nincsen már izgulnivalója: Trinidad és Tobago számára már semmi esély nincs a kijutásra, míg Costa Rica ott lesz a következő évi világbajnokságon. Igazából Jamaica is csak matematikai sansszal bír, de a Reggae Boyz egyelőre még nem adta fel a reményt a kvalifikációra. A jamaicaiak az Egyesült Államok ellen lépnek pályára vasárnap, és az USA csapata számára létfontosságú lesz, hogy begyűjtse a három pontot.

Bruce Arena együttese kiválóan kezdte a selejtezőket, és biztos továbbjutónak látszott, ám a legutóbbi három mérkőzését elveszítette, és alaposan megnehezítette a saját dolgát. Biztató lehet az amik számára, hogy ismét számíthatnak egyik legfontosabb játékosukra, az irányító Claudio Reynára, aki nélkül az együttes képtelen volt nyerni. Nem ő az egyetlen visszatérő: felépült sérüléséből a csatár Ante Razov és az Ajax középpályása, John O'Brien is. A mérkőzésen megemlékeznek az Egyesült Államokat ért terrortámadás áldozatairól is: a tervek szerint a mérkőzés 9. percének 11. másodpercénél felcsendül majd a God Bless America kezdetű dal.

Az amerikaiakkal Mexikó és Honduras verseng a továbbjutást jelentő második és harmadik helyért, és a hondurasiaknak lesz könnyebb ellenfelük, hiszen az utolsó helyen álló, nyeretlen Trinidad és Tobagóval játszanak. A hazaiak legeredményesebb támadója, Milton "Tyson" Núnez sérülés miatt valószínűleg nem léphet pályára, a középhátvéd, Samuel Caballero viszont jó hangulatban várhatja a meccset, mivel a múlt hét végén megszerezte első gólját a Serie A-ban az Udinese színeiben. A trinidadiaknál viszont kimondottan gyászos a hangulat, és ezt sajnos szó szerint kell venni: a keretbe meghívott Mickey Trotman ugyanis a tegnapi nap folyamán halálos autóbalesetet szenvedett.

Mexikó a világbajnokságra már kijutott Costa Ricához látogat, és jó hír az aztékok utódainak, hogy a hazai együttesben nem léphet pályára Paulo Wanchope, aki a múlt hét végén klubcsapatában, a Manchester Cityben térdsérülést szenvedett. A támadónak minden bizonnyal meg kell műteni a térdét, és legalább két hónapot kell kihagynia. A vendégeknél viszont mindenki egészséges, így a szövetségi kapitány, Javier Aguirre ki is adta a jelszót: "Győznünk kell".

Ajánlat:

Kína vasárnap vb-résztvevő lehet

Korábban: