Vágólapra másolva!
Hivatalosan ugyan csak az olaszok elleni vb-selejtező után foglalkozik a kapitánykérdéssel az MLSZ, ám a szövetség háza tájáról több értesülést is kapott szerkesztőségünk. Persze informátoraink, ahogy az lenni szokott, nevük elhallgatását kérték, mindenesetre a jelek szerint egyre szűkül a kör.

Nevezetesen az MLSZ-ben már egyre többen látják úgy, hogy meg kellett volna várni a selejtezők végét Bicskeivel, aki ezt követően vagy beadja lemondását, vagy szégyenszemre ragaszkodik szinte nem létező pozíciójához.

Ráadásul az elhamarkodottnak tekinthető döntéssel szinte belekergették Gellei Imrét is egy olyan szituációba, amiből képtelen volt jól kijönni. Az U21-es csapat szakvezetője ugyanis harmadszorra nem mondhatott nemet a kapitányi felkérésre, noha a két csapat közti rohangálásra éppen az utánpótlásgárdának az eredménye ment rá a románok elleni Eb-selejtezőn (1-3).

Ezek után szinte természetes, hogy a továbbiakban nem számolnak Gelleivel, ő csak a tűzoltásra volt jó. Méltatlan helyzet, hiszen egy mifelénk elismert és többször bizonyított szakemberről van szó, ezzel szemben az MLSZ-ben most már nem törődnek mással, mint menteni a menthetőt. Hiába tartaná mindenki jó megoldásnak Gellei mellett Egervári Sándort, aki az MTK-n túl a Dunaferrt is bajnoki címre vezette, a jelenlegi közhangulatban népszerű döntésre van szükségük az elöljáróknak.

Ő pedig nem más, mint Nyilasi Tibor, akit hajánál előrángatott, hadd ne mondjuk, sportszerűtlenül időzített, bulvárízű közvélemény-kutatással a "nép edzőjeként", a leginkább szívesen látott kapitányként aposztrofáltak néhányan.

Még az sem kizárt, hogy a közakarat tényleg Nyilasit szeretné legjobban a kapitányi székbe helyezni, ám az már korántsem biztos, hogy a népszerű "Nyíl" is így gondolja ezt. Sőt, aki ismeri őt, az tudja jól, rendkívül nehezen viseli a kudarcot, márpedig a kapitányi tisztségben ez a verzió bőven benne van. Ugyanakkor az MLSZ vezetői éppen azért preferálják előszeretettel Nyilasit, mert neki még megbocsátana a futballtársadalom egy-két kudarcot - másnak nem annyira.

Viszont akad egy bökkenő. Várszegi Gábor, a ferencvárosi labdarúgó kft.-ben nyolcvanszázalékos tulajdonrészt szerzett és az MTK-t is irányító üzletember köztudottan jóval előrébb szokott tekinteni a holnapnál. Azaz Várszegi minden bizonnyal a Fradinak tartogatja Nyilasit, akinek nincs ellenére az elképzelés, "Nyíl" ezért is alkalmazza az őt faggató tollforgatókkal szemben már régóta a "hinta-palinta" effektust.

Bánki József

Korábban: