Vágólapra másolva!
A Bayer Leverkusen gárdája nem sokat támadott a Borussia Mönchengladbach ellen, ám mégis sikerült megszereznie a győzelmet, köszönhetően kapusának, Hans-Jörg Buttnak. Abban még semmi különleges nincsen, hogy a portást bravúrt bravúrra halmozott, de csapata győztes gólját is ő szerezte tizenegyesből.

Fotó: Reuters
Butt pengéz első leverkuseni tréningjén

A ketrec előtt sem nyújthatott persze rossz teljesítményt, hiszen még nem volt húszesztendős, amikor a harmadik osztályban szereplő VfB Oldenburg leigazolta. Itt a nagycsapatban az 1994-95-ös szezonban mutatkozott be, és mindjárt bent is ragadt a kezdő tizenegyben: ebben az idényben ugyanis egy találkozó kivételével mindig ő állt a kapuban. Ekkor már ő volt a gárda első számú ítélet-végrehajtója. A következő idény még jobban sikerült a számára, hiszen ekkor egyetlenegy mérkőzésről sem hiányzott, és a csapat kiharcolta a feljutást a másodosztályba. A feljutásról döntő osztályozón is ő értékesítette a csapat tizenegyesét!

Az ezt követő bajnokságban egy sérülés miatt az első fordulókat ki kellett hagynia - érdekesség, hogy távollétében a nála két évvel fiatalabb testvére, Henning védte az Oldenburg kapuját -, de aztán visszatért, és teljesítményével több élvonalbeli csapat figyelmét is felhívta magára. Ezek közül végül a Hamburger SV ajánlatát fogadta el, és hogy jól döntött, arra tanúbizonyság, hogy ő lett a gárda első számú portása.

Első szezonjában csak egy mérkőzésről hiányzott, és természetesen a HSV-ban is rúgta a tizenegyeseket: az elsőt a negyedik fordulóban, a Wolfsburg ellen értékesítette, és végül nyolcnál állt meg. Ezzel több rekordot is megdöntött a Bundesliga történetében: természetesen még egyetlen kapus sem rúgott ennyi gólt a német első osztályban, és a Stuttgart ellen az első portássá vált, aki duplázni tudott egy meccsen. A következő idényben megismételte ezt a teljesítményt, de a legutóbbi szezonban a HSV csak három tizenegyest kapott, így Butt is csak három találatig jutott. A szurkolók korábbi kedvence ekkor már több füttyszót is kapott, mivel kiderült, hogy a bajnokság végén elhagyja a klubot, és a Leverkusenbe igazol.

A gyógyszergyáriaknál eddig csak kapustehetségét bizonyíthatta, de a Mönchengladbach ellen a kapuba is betalált.

Korábban:

A nap játékosa: Tomas Repka (West Ham United)