Vágólapra másolva!
Júniusban négy, Rómánál délebbi klubból három kiesett a másodosztályba (Napoli, Reggina és Bari), így a Serie A-ban idén csupán a Lecce képviseli a "mezzogiornót". A Lecce is csak rájátszásban, a Verona megleckéztetésével kerülte el a kiesést. Utoljára 1957-ben uralkodtak ilyen állapotok, akkor a számos szurkoló érdeklődése alábbhagyott.

Fotó: Reuters
Jelen és múlt: Maradona sorsa mintha a Napoliéra rímelne

Az utolsó, bajnokságot nyert déli csapat hanyatlása nem egyedülálló jelenség: a Bari csodálatos stadionjában - melyben 1991-ben BEK-döntőt vívott a Crvena zvezda az Olimpique Marseille-el -, a San Nicolában 2662-en látták az Empoli elleni szezonnyitót.

Mindkét stadiont felújították az 1990-es világbajnokságra (a San Paolóban játszották az olasz-argentin elődöntőt, míg Bariban az angol-olasz bronzmeccset), abban az időben, mikor sokaknak meggyőződése volt, hogy a déli klubok felvehetik a versenyt a tradícionálisan erősebb északiakkal. (A Juventus, AC Milan, Inter trió eddig 54-et zsebelt be a 96 olasz bajnokságból.) Most mindkét stadion úgy néz ki, mint egy emlékmű a távoli múltból, akár a londoni Millennium Dóm.

Legalább az olasz csizma sarkánál lévő lecceiek jól kezdték a szezont, döntetlent játszottak a Parmával, és a rajongóik kitartanak mellettük. Ugyancsak dacol a trenddel a Reggina. A Reggio Calabriaiak 11 ezer bérletet adtak el, aminek oka lehet, hogy méltánytalanul estek ki, általános vélekedés, hogy számos rossz bírói ítélet tette esélytelenné a kiesés elleni harcot.

Sokak megkérdőjelezik a Verona Parma feletti 2-1-es győzelmének tisztaságát, márpedig ezzel a diadallal harcolták ki az északiak a Reggina elleni osztályozót.

Déli egyesület még a Serie B-ben a Salernitana, a Cosenza, a Crotone, és Szicíliából a Messina és a Palermo. Közülük a Salernitanának vannak jó sanszai: edzőjük a cseh Zdenek Zeman, a vezetőség ambíciózus, és nem oly rég már megjárták a Serie A-t.

A déli klubok eltűnése jelzi a növekvő különbséget a gazdag Észak- és a szegényebb Dél-Olaszország között. Silvio Berlusconi jobbközép kormányának koalíciós tagja az Északi Liga; a Lecce kiesésével azzá válna a Serie A is.

Stefano Nouvolacchi