Jönnek Cristiano Ronaldo újabb bohóckodásai, csúcsrangadót játszanak a világbajnok franciák

fbl Horizontal WORLD CUP FOOTBALL
Portugal's forward #07 Cristiano Ronaldo celebrates after Portugal's forward #26 Goncalo Ramos scores his team's first goal during the Qatar 2022 World Cup round of 16 football match between Portugal and Switzerland at Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on December 6, 2022. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság szombati negyeddöntőiben Marokkó Spanyolországgal, Anglia pedig a címvédő Franciaországgal csap majd össze.
Vágólapra másolva!

Marokkó labdarúgó-válogatottja történelmet írhat, a portugáloknál pedig főként Cristiano Ronaldóról szólnak a hírek a két csapat szombaton esedékes világbajnoki negyeddöntője előtt. Marokkó egyértelműen a vb meglepetéscsapata, a kispadot augusztusban átvevő Valid Regragui együttese talán a torna eddigi legnagyobb szenzációját szolgáltatta azzal,

hogy kedden 11-esekkel búcsúztatta a favoritként emlegetett spanyolokat.

Az észak-afrikaiak másodszor jutottak el a nyolcaddöntőig, és először vették sikerrel azt. A története legnagyobb sikerét elérő gárda - Kamerun, Szenegál és Ghána után - negyedik afrikai csapatként jutott a nyolc közé, méghozzá elődjeihez hasonlóan a rendes játékidőn túl, és most arra készül, hogy a kontinensről elsőként bekerüljön a vb elődöntőjébe.

Marokkó történelmet írna Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Catherine Ivill

Hihetetlen adat, hogy a marokkóiak eddig egyetlen gólt sem kaptak ellenféltől Katarban, az egyetlen ellenük elért találat Nájef Aguerd öngólja volt a Kanada ellen 2-1-re megnyert csoportmeccsen.

- erősítette meg Valid Regragui.

Ez az "Atlasz oroszlánjainak" a hatodik világbajnoksága, ennél többször (nyolcszor) csak Kamerun szerepelt a sportág csúcstalálkozóján Afrikából.

A portugálok 1966-ban és 2006-ban már jártak vb-negyeddöntőben, és Fernando Santos tanítványait vélhetően viszi tovább a lendület, miután a nyolcaddöntőben 6-1-re kiütötték Svájcot. A szövetségi kapitány feje leginkább amiatt fájhat, hogy el kell döntenie: kitart a sikeres felállás mellett, vagy visszateszi az akkor a 73. percben becserélt Cristiano Ronaldót a kezdőtizenegybe. A világrekorderként 401. nemzetközi mérkőzésére készülő, ötszörös aranylabdás szupersztár ingadozó formát mutat, a helyén pályára lépő Goncalo Ramos mesterhármast ért el három nappal ezelőtt, ráadásul Ronaldo mindennap az újságok címoldalára kerül valamilyen pletykával.

Ramos három gólt rúgott Svájc ellen Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Buda Mendes

A támadó középpályás Otávio pedig egy csütörtöki sajtótájékoztatón rezignáltan beszélt a sztár körüli hercehurcáról:

- közölte a Porto játékosa. A nemzetközi szövetség jóslata szerint Ronaldo a szombati negyeddöntőt is a kispadon kezdi majd. A két válogatott eddig kétszer találkozott, mindkét alkalommal világbajnokságon. Az 1986-os mexikói vb-n Marokkó 3-1-re nyert az utolsó csoportmérkőzésen, ezzel története során először jutott a 16 közé, míg a portugálok akkor csomagolhattak a váratlan vereséget követően. Négy évvel ezelőtt aztán a luzitánok revánsot vettek Oroszországban, amikor Ronaldo góljával megverték ellenfelüket.

A címvédő francia és az angol válogatott összecsapása a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjének egyik slágerpárosítása, amelyik csapat búcsúzik, az rendkívül csalódottan utazhat majd haza. Mindkét gárda magabiztos teljesítménnyel jutott a nyolc közé, miután a franciák a duplázó Kylian Mbappé vezérletével 3-1-re verték a lengyeleket, míg a tavalyi Európa-bajnokságon döntős angolok Szenegált búcsúztatták egy 3-0-s sikerrel a 16 között.

Griezmann remekel a vb-n Forrás: AFP/Miguel Medina

A két csapat eddig 41 alkalommal találkozott egymással, világbajnokságon viszont mindössze harmadszor csapnak össze: 1966-ban az angolok hazai környezetben 2-0-ra - végül a tornát is megnyerték -, 1982-ben Spanyolországban pedig 3-1-re diadalmaskodtak a csoportkörben. Az angolok történetük során tizedik alkalommal játszanak világbajnoki negyeddöntőt, eddig csak háromszor - legutóbb négy évvel ezelőtt - jutottak elődöntőbe.

Náluk többször egyetlen nemzeti csapat sem bukott el többször a nyolc között a világbajnokságok történetében.

Az angolok harmadszor találkoznak az egyenes kiesés szakaszban az aktuális címvédővel, mindkét korábbi alkalommal ez negyeddöntős búcsút is jelentett: 1954-ben Bázelben az uruguayiakkal, 1962-ben pedig a brazilokkal szemben "véreztek el" a nyolc között.

Saka örül a góljának Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A franciáknak jóval erősebb a negyeddöntős vb-mérlegük, eddig hét ilyen párharcukból mindössze két alkalommal kerültek ki vesztesen, 1938-ban Olaszországgal és 2014-ben Németországgal szemben.
Didier Deschamps együttesében Klyian Mbappé egyelőre fantasztikusan játszik, már öt gólt szerzett a tornán

és ő lehet az első francia futballista a vb-k történetében, aki egymást követő három mérkőzésén eredményes.

Amennyiben az angolok ellen is betalál, akkor ő lehet a valaha volt legfiatalabb játékos (23 évesen és 355 naposan), aki eléri a 10 gólt a vb-ken, ez a csúcs jelenleg a németek legendájáé, Gerd Mülleré (24 évesen és 226 naposan).

Negyeddöntők:

Marokkó-Portugália, Doha (al-Tumama Stadion) 16.00
Anglia-Franciaország, al-Hor 20.00

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit.