Háborúban nőtt fel a világ egyik legjobb focistája: ma búcsúzik

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, negyeddöntő, Horvátország - Brazília, Egyetemvárosi Stadion, ar-Rajján, 2022.12.09.
Croatia's midfielder #10 Luka Modric runs for the ball during the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match between Croatia and Brazil at Education City Stadium in Al-Rayyan, west of Doha, on December 9, 2022. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Ötéves korában lett földönfutó a Marokkó elleni világbajnoki bronzmérkőzésre késtülő horvát válogatott sztárjának, Luka Modricnak a családja. A Real Madrid klasszisa menekültszálló parkolójában tanult focizni, onnan jutott el a futballvilág legnagyobb stadionjaiig.
Vágólapra másolva!

Az Argentínával döntős Lionel Messi remeklése és a portugálokkal felsült Cristiano Ronaldo botrányai elvonták a figyelmet egy másik aranylabdás, Luka Modric utolsó világbajnoki szerepléséről. A 37 éves horvát futballsztár a 2018-as ezüstérem után, a katari tornán bronzzal búcsúzna a vb-ktől. Pedig igazi aranyember: a balkáni háború poklában felnőve jutott el a futball csúcsaira - írja a Bors.

Luka Modric a vb-bronzéremre hajt Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A lassan kiöregedő horvát válogatott motorja, Modric még 37 évesen is a sportág egyik legnagyobb harcosa.

"Minden gyereknek vannak álmai, az enyém az volt, hogy nagy klubban játsszak, és fontos trófeákat nyerjek" – mondta az Aranylabda 2018-as elnyerésekor.

A hajdani Jugoszláviában, Zára (Zadar) közelében, Modrici faluban nőtt fel, gyerekkora egybeesett a háborúval. Apja a horvát hadseregben harcolt, a kis Luka családjával a nagyapja kőházában élt. Ötéves volt, amikor szerbek hidegvérrel kivégezték a kecskelegeltetésből hazafelé tartó öreget. Az otthonukat felgyújtották, nemrég visszatérve megmutatta az Instagram-oldalán:

A földönfutóvá lett család egy zárai menekültszállón kötött ki. A kis Luka annak parkolójában tanulta a foci alapjait.

"Ez már a múlt. Persze ezek a dolgok hatással vannak az emberre. Ellenállóbbá teszi az embereket és a nemzetet is" – mondta Modric, akit a dalmát nagycsapat, a Hajduk Split eltanácsolt apró termete miatt, így végül a Dinamo Zagrebnél küzdötte előre magát, hogy a Tottenham után már tíz éve a Real Madridot szolgálja.

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit!