Nem a marokkóiak voltak annyira jók - a spanyolok és a portugálok nagyon gyengék

fbl Horizontal
France's forward #12 Randal Kolo Muani (covered) celebrates with teammates after scoring his team's second goal as Morocco's goalkeeper #01 Yassine Bounou gestures during the Qatar 2022 World Cup semi-final football match between France and Morocco at the Al-Bayt Stadium in Al Khor, north of Doha on December 14, 2022. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság szerdai elődöntőjében a francia válogatott 2-0-ra nyert Marokkó ellen, ezzel döntőbe jutott.
Vágólapra másolva!

A története legjobb vb-szereplését produkáló marokkói válogatott újabb szenzációra készült, ugyanis a címvédő franciák ellen próbált bejutni a világbajnoki döntőbe. A torna leghatékonyabb védekezést bemutató meglepetéscsapata úgy tudta le eddigi öt vb-meccsét, hogy az ellenfelek egyszer sem találtak a kapujába, pontosabban egy gólt kaptak a marokkóiak, de az öngólból született. A francia válogatott az egyenes kieséses szakaszban előbb Lengyelországot verte magabiztosan, majd küzdelmes meccsen Angliát győzte le 2-1-re, ezzel szemben a vb meglepetéscsapata a nyolcaddöntőben a spanyolokat múlta felül tizenegyesekkel, majd a portugálokat ejtette ki.

A két csapat eddig ötször csapott össze, a franciák két döntetlen mellett háromszor nyertek. Egyik döntetlenjük 24 évvel ezelőtt egy nemzetközi tornán született Casablancában, amelyet büntetőpárbaj követett, és ott a házigazda marokkóiak 6-5-re jobbnak bizonyultak a néhány héttel később első vb-aranyérmét begyűjtő franciákkal szemben, akiknél Deschamps kezdőként játszott. Két évvel később aztán ugyancsak Casablancában 5-1-re győzött a francia együttes, amely abban az évben megnyerte az Európa-bajnokságot.

Didier Deschamps és Walid Regragui is a lehető legerősebb kezdőcsapatot küldte pályára, bár a franciáknál két fontos változás is történt, ugyanis betegség miatt Dayot Upamecano és Adrien Rabiot is kikerült a kezdőből, helyükön Youssouf Fofana és Ibrahima Konaté kapott lehetőséget.

Álomszerűen kezdődött a mérkőzés a címvédő szempontjából, ugyanis a francia csapat már az ötödik percben vezetést szerzett.

Griezmann kapott egy remek kiugratást, visszagurított a mélységből érkező Mbappénak, akinek a lövése ugyan levágódott egy védőről, de a labda pont a hosszún érkező Theo Hernández elé pattant, aki hat méterről félollózós mozdulattal gyönyörű gólt lőtt.

Theo Hernandez szerzett vezetést a franciáknak Forrás: AFP/Adrian Dennis

A gyorsan bekapott gól nem törte meg a mélyen visszahúzódó marokkóiakat, akik a tizedik percben akár egyenlíthettek is volna, de Azzedin Unahi lövésénél hatalmasat védett Lloris, aki 19. alkalommal lépett pályára világbajnokságon, amivel beérte az örökrangsor élén Manuel Neuert, ugyanis náluk többször egyetlen kapus sem szerepelt több vb-meccsen.

A roppant magabiztosan játszó franciák ezt követően meglőhették volna a második góljukat is, ám egy nagy védelmi hiba után Giroud bombája a jobb kapufán csattant.

Aztán egészen a félidő hajrájáig a kapuk nem forogtak veszélyben, mivel a franciáknak nem volt sietős, míg a küzdő, de sokat hibázó marokkóiak egyszerűen nem tudtak helyzetbe kerülni. Aztán a franciák fokozták a tempót és a 37. percben közel voltak az újabb gólhoz, Mbappé lövésénél a gólvonal elől mentett Dzsavad el-Jamik, majd Giroud lőhetett 12 méterről, de az üres kapu mellé lőtt.

Dzsavad el-Jamik a vb egyik legszebb gólját lőhette volna, ha bemegy Forrás: AFP/Odd Andersen

A címvédő ezt követően is lezárhatta volna a meccset, ennek ellenére a slusszpoén Marokkóé lehetett volna: az első félidő hosszabbításában Zijes ívelt be remekül egy szögletet, a kifejelt labda éppen el-Jamik elé pattant, aki 12 méterről

ollózó mozdulattal küldte a jobb alsó felé a labdát, Lloris azonban hatalmas vetődéssel a kapufa elől kiütötte a labdát.

A fordulás után Marokkó sokkal bátrabban kezdett játszani, a franciák pedig beszorultak a saját térfelükre, és csupán pillanatokra tudták megtartani a labdát, de stabil védekezésüknek köszönhetően a marokkóiak nem igazán tudtak komoly gólhelyzetet kialakítani. Didier Deschamps együttese nagyon taktikusan játszott, csak annyit adott ki magából, amennyit kellett.

Aztán a 79. percben megpecsételődött a marokkóiak sorsa: Mbappé kapott remek labdát a tizenhatoson belül, a lövése ugyan levágódott egy védőről, de a néhány másodperccel korábban becserélt Kolo Muani az első labdaérintéséből bepasszolta a labdát az üres kapuba.

Kolo Muani beállt, majd eldöntötte a meccset Forrás: AFP/Karim Jaafar

A hátralévő időben a marokkóiak mindent elkövettek a szépítés érdekében, de ez már nem sikerült, így a bronzéremért játszhatnak szombaton Horvátországgal. Ezzel szemben a franciák magabiztos győzelemmel jutottak be a vasárnapi döntőbe, ahol a Lionel Messi vezette argentin válogatottal találkoznak majd.

1. félidő
28
27Sofiane Boufal
27Sofiane Boufal
21Romain Saiss
21Romain Saiss
5Theo Hernandez
5
1
2. félidő
96
79Randal Kolo Muani
79
79Ousmane Dembele
78Ousmane Dembele
78Selim Amallah
78Selim Amallah
66Youssef En-Nesyri
66Sofiane Boufal
66Sofiane Boufal
66Youssef En-Nesyri
65Olivier Giroud
65Olivier Giroud
51
48
46Noussair Mazraoui
46Noussair Mazraoui
46
Összeállítások
Franciaország4-2-3-1
Marokkó5-4-1
Football Pálya
1
Hugo
Lloris
5
Jules
Kounde
4
Raphael
Varane
24
Ibrahima
Konate
22
Theo
Hernandez
8
Aurelien
Tchouameni
13
Youssouf
Fofana
11
Ousmane
Dembele
7
Antoine
Griezmann
10
Kylian
Mbappe
9
Olivier
Giroud

Franciaország

Kezdők
1Hugo Lloris
5Jules Kounde
4Raphael Varane
24Ibrahima Konate
22Theo Hernandez
5
8Aurelien Tchouameni
13Youssouf Fofana
11Ousmane Dembele
79
78
7Antoine Griezmann
10Kylian Mbappe
9Olivier Giroud
65
65
14Adrien Rabiot
16Steve Mandanda
23Alphonse Areola
2Benjamin Pavard
3Axel Disasi
6Matteo Guendouzi
12Randal Kolo Muani
79
15Jordan Veretout
17William Saliba
18Dayot Upamecano
20Kingsley Coman
25Eduardo Camavinga
26Marcus Thuram
Cserék

Marokkó

Kezdők
1Yassine Bounou
2Achraf Hakimi
20Achraf Dari
6Romain Saiss
21
21
18Jawad El Yamiq
3Noussair Mazraoui
46
46
7Hakim Ziyech
8Azzedine Ounahi
4Sofyan Amrabat
17Sofiane Boufal
66
66
27
27
19Youssef En-Nesyri
66
66
21Walid Cheddira
12Munir
22Ahmed Tagnaouti
9Abderrazak Hamdallah
10Anass Zaroury
11Abdelhamid Sabiri
13Ilias Chair
14Zakaria Aboukhlal
15Selim Amallah
78
78
16Abdessamad Ezzalzouli
23Bilal El Khannous
24Badr Banoune
25Yahia Attiyat Allah
26Yahya Jabrane
Cserék

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit.