A rettenetes helyzetben lévő Cristiano Ronaldo utolsó vb-je előtt áll

Portugal v Switzerland: UEFA Nations League - League Path Group 2 2022 Pedro Fiuza fiuza foto lisbon lisboa soccer sports Nations League Switzerland UEFA Nations League Jose Alvalade stadium Cristiano Ronaldo William Carvalho group 2 match June Horizontal
Cristiano Ronaldo of Portugal celebrates after William Carvalho scores a goal during the UEFA Nations League, league A group 2 match between Portugal and Switzerland at the Jose Alvalade stadium in Lisbon, Portugal, on June 5, 2022. (Photo by Pedro Fiúza/NurPhoto) (Photo by Pedro Fiuza / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt bemutatjuk a csoportokat. Következzen a H csoport, ahol Portugália, Uruguay, Dél-Korea és Ghána küzd meg egymással!
Vágólapra másolva!

Négy különböző kontinens csapatai közül alapjáratban az európai és a dél-amerikai nemzetet mondhatnánk egy csoport favoritjainak. A H jelű kvartettben azonban az egyik legnagyobb esélye van egy esetleges afrikai vagy ázsiai továbbjutásnak. Cristiano Ronaldo az (egyik) utolsó világbajnoki esélyét ragadná meg, a félelmetes uruguayi támadók tovább szórnák a gólokat, a rendkívül magabiztos koreai védelem vagy a ghánai csatársor azonban keresztbe tehet valamelyik nagyobb nevű csapatnak.

A 2016-os Európa-bajnoknak nagyon ingadozó volt az Uruguay elleni oroszországi vb-vereség óta eltelt négy éve. Portugália megnyerte az első Nemzetek Ligáját, majd csak az utolsó fordulóban jutott ki az Eb-re. Oda-vissza legyőzte a vb-döntős horvátokat, majd címvédőként már az Eb-nyolcaddöntőben búcsúzott. Az elmúlt egy évben viszont egyértelműen völgybe került Fernando Santos együttese: előbb otthon bukta el az automatikus vb-kvalifikációt a szerbek ellen, majd ugyan a kijutás így is sikerült, ősszel szintén odahaza veszítette el a spanyolok elleni, sorsdöntő NL-meccset. Világklasszisokban egyik poszton sincsen hiány, ám az utóbbi években az igazán fontos találkozókon alulmaradtak Cristiano Ronaldóék, ezen pedig muszáj lesz javítaniuk, ha egy világbajnoki éremben reménykednek.

Ronaldo a számára még hiányzó érmet szeretné bezsebelni karrierje egyik utolsó világversenyén Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Uruguaynak mindhárom csoportellenfélről jó emlékei vannak, hiszen az utóbbi vb-ken egyaránt legyőzte őket az egyenes kieséses szakaszban. A négyéves ciklus mindkét Copa Américáján a negyeddöntőben búcsúztak Luis Suárezék, ám a leváltott Óscar Tabárez 15 éves sikermunkáját Diego Alonso sikerrel folytatta szövetségi kapitányként. A csapat átvételekor ugyanis óriási veszélyben volt a katari részvétel, ám az utolsó négy selejtezőmeccs megnyerésével ezúttal sem maradnak le a vb-ről. A szupersztárokból álló támadósor bármelyik védelemmel felveheti a versenyt, ám a hátvédsornak könnyen meggyűlhet a baja az ellenfelekkel. A továbbjutásra jó eséllyel pályáznak a dél-amerikaiak, a 2010-es negyedik hely megismétlése azonban merész álomnak tűnik.

Az uruguayiak elsősorban a bombaerős támadósorukkal célozhatják meg az újabb nyolcaddöntőt Forrás: AFP/Raul Arboleda

Négy éve a németek kiütésével búcsúzott a vb-től Dél-Korea, azóta pedig elsősorban a remek védekezésével ért el jó eredményeket. A tizenhat selejtezős meccsén mindössze négy gólt kapott a zömében hazája bajnokságára épülő válogatott, amellyel nem hagyott kérdést a (sorozatban tizedik) vb-részvétellel kapcsolatban. A góllövés azonban nem tartozik a csapat erősségei közé, a gyenge támadójáték pedig az Ázsia-kupán is negyeddöntős búcsút jelentett. Ha a csatárok Katarban sem találnak magukra, akkor nem valószínű a dél-koreai nyolcaddöntő, ám Szon Hungminék a csoportban így is okozhatnak kellemetlen perceket a riválisoknak.

Szon a Tottenhamben és a koreai válogatottban is vezéregyéniség Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Ghána előbb csak a több rúgott góljának köszönhetően került a rájátszásba, majd Nigéria ellen idegenben szerzett több találattal kvalifikálta magát Katarba. Noha ezzel a válogatott ismét bekerült a földrészt képviselő öt csapat közé, az idei Afrikai Nemzetek Kupáján nyeretlenül esett ki a csoportkörben, így a – többihez képest könnyűnek számító – csoportbeosztás ellenére nem ez a csapat a fekete kontinens legnagyobb reménye. A koreaiakkal ellentétben Ghánának az Ayew testvérek által vezetett támadósoruk az erőssége, ám a gyenge védelem teljesítménye könnyen pontokba és a továbbjutási remények korai elvesztésébe kerülhet.

Mohammed Kudus idén az Ajaxszal az európai kupaporondon is berobbant a köztudatba Forrás: AFP/Lou Benoist

Korábbi egymás elleni tétmérkőzések nagy tornákon:
1990-es világbajnokság, csoportkör: Dél-Korea–Uruguay 0-1
2002-es világbajnokság, csoportkör: Portugália–Dél-Korea 0-1
2010-es világbajnokság, nyolcaddöntő: Uruguay–Dél-Korea 2-1
2010-es világbajnokság, negyeddöntő: Uruguay–Ghána 1-1 b.u. 4-2
2014-es világbajnokság, csoportkör: Portugália–Ghána 2-1
2018-as világbajnokság, nyolcaddöntő: Uruguay–Portugália 2-1

A H csoport menetrendje:
2022. november 24. Uruguay–Dél-Korea 14.00, al-Rajján
2022. november 24. Portugália–Ghána 17.00, Doha
2022. november 28. Dél-Korea–Ghána 14.00, al-Rajján
2022. november 28. Portugália–Uruguay 20.00, Loszaíl
2022. december 2. Ghána–Uruguay 16.00, al-Vakra
2022. december 2. Dél-Korea–Portugália 16.00, al-Rajján