Folytatódik a brazilok drámai vb-kudarcsorozata?

Brazília, foci, brazil labdarúgó-válogatott
Brazil's forward Neymar (2nd-R) celebrates with his teammates scoring his team's third goal during the friendly football match between Brazil and Tunisia at the Parc des Princes in Paris on September 27, 2022. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
A november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt bemutatjuk a csoportokat. Következzen a G csoport, ahol Brazília, Svájc, Szerbia és Kamerun küzd meg egymással!
Vágólapra másolva!

A D csoporthoz hasonlóan a G-ben is szerepel olyan trió, amely már négy éve is együtt harcolt a nyolcaddöntőért. A szerbek akkor Brazíliától és Svájctól is kikaptak, azóta azonban mindhárom együttes nagy fejlődésen ment keresztül, így óriási küzdelem várható a továbbjutásért közöttük.

Egy labdarúgó-világbajnokságon Brazília mindig az esélyesek között szerepel, ekkora favoritnak viszont legutóbb húsz éve számított a Selecao – akkor össze is jött a vb-cím, ám azóta az érem sem. A 2018-as kiesés óta egyetlen tétmérkőzést veszített a világranglista vezetője, a Copa América 2021-es fináléját. A négyéves ciklus másik kontinenstornáját és a vb-selejtezőcsoportot rendkívül magabiztosan nyerte meg, utóbbit 40-5-ös gólaránnyal, ami jelzi, hogy elöl és hátul is nagyon rendben van a válogatott. Neymar Katarban megdöntheti Pelé gólrekordját is, számára azonban ennél is fontosabb, hogy a világklasszisokból álló válogatott végleg feledtesse a 2014-es kudarcot.

Neymarék húsz év után segíthetik a csúcsra Brazíliát Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Svájc a legutóbbi világbajnokságon megnehezítette a brazilok dolgát is, ám a nyolcaddöntőben fájó vereséget szenvedett a svédektől. Azóta is folyton megnehezíti a nagyok dolgát: az Eb-re Dániát is megelőzve jutott ki, majd a főtáblán a franciákat és a spanyolokat is büntetőpárbajra kényszerítette. A svájciak az Európa-bajnok olaszok előtt végezve kvalifikálták magukat Katarba, azóta pedig a Nemzetek Ligájában sorozatban harmadszor is bentmaradtak az elitben – többek között egy spanyolországi győzelemnek köszönhetően. A válogatott támadójátéka nem tartozik a legjobbak közé, a világszínvonalú védelem azonban segíthet a továbbjutás kiharcolásában.

Yann Sommer szereplésétől nagyban függ, meddig jutnak a svájciak Forrás: Getty Images/Alexander Hassenstein

Az Eb-ről szégyenszemre lemaradó szerbek Portugáliát is megelőzve biztosították be a katari részvételt, idén pedig a Nemzetek Ligája A divíziójába is felkerültek Aleksandar Mitrovic vezetésével. A klasszis csatár a Premier League-ben, Dusan Vlahovic pedig a Serie A-ban szórja a gólokat, de a többi posztra is a topbajnokságok klubjai adják a játékosokat. A brazilok ellen így sem ők a favoritok, ám a svájciakkal nagyot harcolhatnak azért, hogy ezen a néven először megéljék az egyenes kieséses szakaszt.

Mitrovic és Milinkovic-Savic (pirosban) már négy éve is a szerbek erősségei voltak, azóta pedig tartják a remek formájukat Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Kamerun előbb Elefántcsontpart ellen vívott ki-ki párharcot, majd az Algéria elleni selejtezőn óriási csatában – botrányos bírói döntéseknek is köszönhetően – biztosította be a katari részvételt, úgyhogy küzdeni tudásból mindenképpen jelesre végzett. Az afrikaiak az idei kontinenstornán bronzéremig jutottak, amit elsősorban a már az Interben védő André Onanának és a Lyonban jeleskedő Karl Toko Ekambinak köszönhetik. Kettejük között azonban a védelem és a középpálya sem üti meg a csoportriválisok szintjét, így jó esélye van, hogy Kamerun sorozatban a harmadik világbajnokságán is pont nélkül marad.

Karl Toko Ekambinak nehéz lesz betalálnia a sztárcsapatok védelme ellen Forrás: AFP/Daniel Beloumou Olomo

Korábbi egymás elleni tétmérkőzések nagy tornákon:
1950-es világbajnokság, csoportkör: Brazília–Svájc 2-2
1994-es világbajnokság, csoportkör: Brazília–Kamerun 3-0
2001-es Konföderációs Kupa, csoportkör: Brazília–Kamerun 2-0
2003-as Konföderációs Kupa, csoportkör: Brazília–Kamerun 0-1
2014-es világbajnokság, csoportkör: Kamerun–Brazília 1-4
2018-as világbajnokság, csoportkör: Brazília–Svájc 1-1
2018-as világbajnokság, csoportkör: Szerbia–Svájc 1-2
2018-as világbajnokság, csoportkör: Szerbia–Brazília 0-2

A G csoport menetrendje:
2022. november 24. Svájc–Kamerun 11.00, al-Vakra
2022. november 24. Brazília–Szerbia 20.00, Loszaíl
2022. november 28. Kamerun–Szerbia 11.00, al-Vakra
2022. november 28. Brazília–Svájc 17.00, Doha
2022. december 2. Szerbia–Svájc 20.00, Doha
2022. december 2. Kamerun–Brazília 20.00, Loszaíl