A két gigász csatája lesz a csoportkör legnagyobb meccse

Spanyolország, Németország, foci, Nemzetek Ligája 2020
Leroy SANE (GER) action, duels versus Luis Jose GAYA (ESP), right: Timo WERNER (GER). Soccer Laenderspiel, UEFA Nations League Division A, 2020/2021, Group 4. Germany (GER) - Spain (ESP) 1-1 on 03.09.2020 in Stuttgart / Germany, Mercedes Benz Arena. SVEN SIMON Photo Agency GmbH & Co. Press Photo KG # Prinzess-Luise-Str. 41 # 45479 M uelheim / R uhr # Tel. 0208/9413250 # Fax. 0208/9413260 # GLS Bank # BLZ 430 609 67 # Account 4030 025 100 # IBAN DE75 4306 0967 4030 0251 00 # BIC GENODEM1GLS # www.svensimon.net ## DFB / UEFA regulations prohibit any use of photographs as image sequences and / or quasi-video ##. | usage worldwide (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt bemutatjuk a csoportokat. Következzen az E csoport, ahol Spanyolország, Németország, Japán és Costa Rica küzd meg egymással!
Vágólapra másolva!

Japán és Costa Rica ugyan okozott meglepetéseket az utóbbi világbajnokságokon, míg Spanyolország és Németország is élt át csúfos kudarcokat, mégis megdöbbentő lenne, ha valamelyik európai együttesnek a csoportkör jelentené a végállomást.

A spanyolok remek formában érkeznek Katarba, a Nemzetek Ligájában egy portugáliai sikernek köszönhetően sorozatban a második négyes döntőjükbe jutottak, a vb-selejtezőkön pedig csak a svédek jelentettek kisebb fenyegetést rájuk. A kapuban az utóbbi időszakban Unai Simón kap lehetőséget Luis Enriquétől, a Bilbao kapusa pedig meg is hálálta a bizalmat, köszönhetően az egy évtizeddel ezelőtti hátvédsort idéző védelemnek is. Spanyolország akkor két Eb- és egy vb-győzelemig jutott, a jelenlegi fiatal, ám lényegében lyukas poszt nélküli keret pedig az előző generáció nyomdokaiba lépne – a nem túl egyszerű csoportbeosztás segítheti őket azzal, hogy az elejétől fogva kötelező a teljes koncentráció.

Egységesnek tűnik a szupersztárokból álló spanyol válogatott, amely az érmes helyeket veszi célba Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius

A németeket különösen fűteni fogja a bosszúvágy a spanyolok ellen, akiket 1988 óta nem tudtak legyőzni tétmeccsen és akiktől a legutóbbi Nemzetek Ligájában egy 6-0-s pofont is kaptak. Szintén plusz motiváció lesz a Nationalelfnek, hogy négy éve címvédőként zúgtak ki a csoportkörben, ami akkor nemzeti felháborodást jelentett. Miután a szintén balul sikerült tavalyi Eb után Hansi Flick átvette a csapatot, a vb-selejtezőkön meggyőző teljesítményt és kiütéses sikereket értek el a németek. A korábbi Bayern-edző első nagy tornája előtt a Magyarország elleni lipcsei NL-vereség emiatt jól is jöhet Németországnak: ha ébresztőleg hat Neuerékra, akkor bárki ellen veszélyesek lehetnek a tornán.

A németek visszavágnának a spanyoloknak a két évvel ezelőtti 6-0-s vereségért Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Angel Martinez

Japán sorozatban hetedszer jutott ki a vb-re, eddig felváltva estek ki a csoportban és jutottak a nyolcaddöntőig. A sorminta alapján újabb csoportkörös búcsú következne a többségében a Bundesligára épülő válogatottnak, ám az Eintracht Frankfurtot Európa-liga-győzelemre vezető Kamada Daicsi vezérletével ezt elkerülnék az ázsiaiak. A két európai gigásznemzet ellen ez borzasztó nehéznek ígérkezik, ám az Ázsia-kupa-döntőig jutó együttes a remek védekezésével meglepheti a spanyol-német kettőst, (elsősorban) Costa Rica védelmén pedig a rendkívül gyors középpályássor segíthet áttörni.

Minamino Takumi a nyolcaddöntőbe segítené a japánokat Forrás: AFP/Saeed Khan

Harminckettedikként, azaz utolsóként Costa Rica biztosította be a katari részvételét – Katarban, miután 1-0-ra legyőzte Új-Zélandot az interkontinentális pótselejtezőn. A legutóbbi villágbajnokság óta Mexikón kívül Kanada és az USA is Keylor Navasék elé került a zónájukból, ám a negyedik hely is kijutást ért, amit elsősorban a remek védelmének köszönhet a csapat. A támadójáték már kevésbé tartozik a Costa Rica-iak fegyverei közé, a gyenge csatársor már az Arany-kupában és a CONCACAF Nemzetek Ligájában is a csapat érmébe került. Ha ezen nem javítanak, akkor ebben a csoportban nagyon nehéz lesz ponto(ka)t szereznie a válogatottnak – noha 2014-ben sem gondolta senki, hogy Olaszország és Anglia is a közép-amerikaiak mögé kerül a csoportban.

Keylor Navas a teljes selejtezősorozatban remekül védett, ami Costa Ricát Katarba repítette Forrás: AFP/Karim Jaafar

Korábbi egymás elleni tétmérkőzések nagy tornákon:
1966-os világbajnokság, csoportkör: Németország–Spanyolország 2-1
1982-es világbajnokság, második csoportkör: Németország–Spanyolország 2-1
1984-es Európa-bajnokság, csoportkör: Németország–Spanyolország 0-1
1988-as Európa-bajnokság, csoportkör: Németország–Spanyolország 2-0
1994-es világbajnokság, csoportkör: Németország–Spanyolország 1-1
2006-os világbajnokság, csoportkör: Németország–Costa Rica 4-2
2008-as Európa-bajnokság, döntő: Németország–Spanyolország 0-1
2010-es világbajnokság, elődöntő: Németország–Spanyolország 0-1

Az E csoport menetrendje:
2022. november 23. Németország–Japán 14.00, al-Rajján
2022. november 23. Spanyolország–Costa Rica 17.00, Doha
2022. november 27. Japán–Costa Rica 11.00, al-Rajján
2022. november 27. Spanyolország–Németország 20.00, al-Hor
2022. december 1. Japán–Spanyolország 20.00, al-Rajján
2022. december 1. Costa Rica–Németország 20.00, al-Hor