Ha most nem lesz világbajnok Lionel Messi, akkor soha

Italy v Argentina Conmebol - UEFA Cup of Champions NurPhoto Soccer Italy v Argentina Conmebol UEFA Cup of Champions Action Foto Sport Lionel Messi Finalissima Conmebol Wembley Stadium 01st June Argentina Champions London UK Arm Product person human face H
Lionel Messi of Argentina wave to the crowd after Finalissima Conmebol - UEFA Cup of Champions between Italy and Argentina at Wembley Stadium , London, UK 01st June, 2022 (Photo by Action Foto Sport/NurPhoto) (Photo by Action Foto Sport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt bemutatjuk a csoportokat. Következzen a C csoport, ahol Argentína, Mexikó, Lengyelország és Szaúd-Arábia küzd meg egymással!
Vágólapra másolva!

Mexikó és Argentína régi ismerősként üdvözölheti egymást, Lengyelország pedig az 1978-as vb után ismét összekerült mindkét együttessel – abban az évben Argentína megszerezte az első világbajnoki címét. A csoport fekete lova egyértelműen Szaúd-Arábia, amely megnyerte a legutóbbi vb-meccsét, ám óriási bravúr volna, ha idén tovább növelné a győzelmeinek számát.

Argentína egészen kiváló formát mutat azóta, hogy a 2018-as vb nyolcaddöntőjében kiesett a későbbi győztes Franciaországgal szemben. A 2019-es Copa América elődöntőjében a braziloktól szenvedtek vereséget, onnantól kezdve azonban egyszer sem kapott ki az Albiceleste. Épp a nagy riválist legyőzve, Brazíliában szerezték meg Lionel Messiék a 2021-es kontinensbajnoki címet, a világbajnoksági részvételüket az elsők között biztosították be, nyár elején pedig a Finalissimán ütötték ki az olaszokat. A csapat egységes, Messi mellett Lautaro Martínez is ontja a gólokat, a védelem színvonalát pedig jól mutatja, hogy Argentína legutóbb 2021 júniusában kapott egynél több gólt. A csoportból a továbbjutás nem lehet kérdéses, a nyolcaddöntőben pedig – várhatóan egy Dánia vagy Franciaország elleni rangadón – eldőlhet Messi sorsa.

Messi utolsó világbajnokságán megszerezné a még hiányzó címét Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Mexikó az elmúlt három világbajnokságon Javier Hernández (Chicarito) vezetésével jutott tovább a csoportból, Katarba azonban már az ország gólrekordere nélkül kvalifikálta magát a csapat. Az előző hét alkalommal egyaránt a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a közép-amerikaiaknak, ez a célkitűzés pedig idén is reális lehet a 2021-es Arany-kupa döntősének. Mexikó Kanadával azonos pontszámmal, magabiztosan került a főtáblára, ám a 14 mérkőzésen szerzett mindössze 17 gól azt jelzi, hogy támadásban a sérülésekkel küszködő Raúl Jiménezt nehezen segítik ki a csapattársak. A kapuban az előző két vb-n parádézó Guillermo Ochoa azonban az utóbbi években is parádés teljesítményt nyújtott, és ha ezt megőrzi, akkor segíthet az újabb mexikói sikerek elérésében.

Lozano a Napoliban remekelt ősszel, ezt a formáját pedig a válogatottba is továbbvinné Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A lengyelek az elmúlt években már az egyik legerősebb európai csapatként vágtak neki a nagy tornáknak, ám a 2016-os Eb-negyeddöntő óta az oroszországi vb-n és a tavalyi Európa-bajnokságon is csúfosan leszerepeltek. A magyarokkal egy selejtezőcsoportból pótselejtezőre vezetett Lengyelország útja, ahol nagy szerencséje volt a sorsolással, hiszen az oroszok ellen játék nélkül jutott tovább, majd odahaza vívhatott ki-ki párharcot a svédekkel. Azóta a Nemzetek Ligájában harcolt kisebb-nagyobb sikerrel: Wales oda-vissza legyőzésének köszönhetően maradt bent az A divízióban, ám Hollandia és Belgium túl nagy falatnak bizonyult. Katarban rögtön Mexikóval kezdenek Lewandowskiék, a találkozó végeredménye pedig a továbbjutásról is dönthet, úgyhogy százszálékos formában kell megérkezniük a vb-re ahhoz, hogy a nyolcvanas évek óta először jussanak az egyenes kieséses szakaszba.

Lewandowskiék négy éve kudarcot vallottak a csoportkörben, de kaptak egy új esélyt Forrás: AFP/Geoff Caddick

Hiába előzte meg Japánt és Ausztráliát is a selejtezőcsoportban, egyértelműen Szaúd-Arábia a kvartett leggyengébb tagja. Az ázsiai ország négy éve Egyiptom legyőzésével búcsúzott a csoportkörben, ezúttal azonban egy esetleges győzelem hatalmas szenzáció lenne részükről. A gólszerzés nem az erősségük, hiszen a selejtező utolsó szakaszában mindössze 12 találatig jutottak 10 összecsapáson, és a felkészülési meccsek sem bővelkedtek szaúdi gólokban. Ennek ellenére nem teljesen reménytelen a pontszerzésük, ám aki ebből a négyesből tovább akar jutni, annak Szaúd-Arábiát egyértelműen le kell győznie.

A klubját sikerekre vezető Salem Al-Dawsari a válogatottat is szép eredményekhez segítené Forrás: Imaginechina/Zhong zhenbin - Imaginechina/Zhong Zhenbin

Korábbi egymás elleni tétmérkőzések nagy tornákon:
1930-as világbajnokság, csoportkör: Argentína–Mexikó 6-3
1974-es világbajnokság, első csoportkör: Lengyelország–Argentína 3-2
1978-as világbajnokság, első csoportkör: Lengyelország–Mexikó 3-1
1978-as világbajnokság, második csoportkör: Argentína–Lengyelország 2-0
1992-es Konföderációs Kupa, döntő: Argentína–Szaúd-Arábia 3-1
1993-as Copa América, csoportkör: Argentína–Mexikó 1-1
1993-as Copa América, döntő: Mexikó–Argentína 1-2
1995-ös Konföderációs Kupa, csoportkör: Szaúd-Arábia–Mexikó 0-2
1997-es Konföderációs Kupa, csoportkör: Szaúd-Arábia–Mexikó 0-5
1999-es Konföderációs Kupa, csoportkör: Mexikó–Szaúd-Arábia 5-1
2004-es Copa América, csoportkör: Argentína–Mexikó 0-1
2005-ös Konföderációs Kupa, elődöntő: Mexikó–Argentína 1-1, b.u. 5-6
2006-os világbajnokság, nyolcaddöntő: Argentína–Mexikó 2-1 h.u.
2007-es Copa América, elődöntő: Mexikó–Argentína 0-3
2010-es világbajnokság, nyolcaddöntő: Argentína–Mexikó 3-1
2011-es Pánamerikai Játékok, döntő: Argentína–Mexikó 0-1

A C csoport menetrendje:
2022. november 22. Argentína–Szaúd-Arábia 11.00, Loszaíl
2022. november 22. Mexikó–Lengyelország 17.00, Doha
2022. november 26. Lengyelország–Szaúd-Arábia 14.00, al-Rajján
2022. november 26. Argentína–Mexikó 20.00, Loszaíl
2022. november 30. Lengyelország–Argentína 20.00, Doha
2022. november 30. Szaúd-Arábia–Mexikó 20.00, Loszaíl