A brazilok elleni magyar csodagól is ott van minden idők 5 legszebb vb-gólja között

Farkas János
Vágólapra másolva!
November 20-án kezdődik a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság. A minden szempontból rendhagyó torna kapcsán indított sorozatunk utolsó részében olyan dologra vállalkozunk, mely nem járhat sikerrel. Nem lehet kiválasztani a világbajnokságok történetének legszebb góljait. Meg sem próbáljuk, csak megemlítünk néhányat, melyeket talán mindenki látott. Aki pedig nem, az pótolja ezt a mulasztását, mert hamarosan jönnek az újabb gyönyörű találatok.
Vágólapra másolva!

Az eddigi 21 világbajnokságon 2548 gól született. Biztos, hogy nincs ember, aki mindet látta, ugyanis az első vb-k góljainak jó részét nem rögzítették az utókor számára. A múlt század '30-as éveiben született találatokra emlékezők pedig már nem élnek. Emiatt is képtelenség felelősen kiválasztani a legszebbeket. Meg azért is, mert ahogy mondani szokták: az ízlések pont annyira különbözőek, mint a pofonok.

Úgyhogy ezúttal csak egy kis játékra invitáljuk a nyilván már a vb lázában égő olvasókat.

Kiválasztottunk öt különböző stílusú gólt. A többszáz zseniális távoli bomba közül csak egy kerülhetett fel a listára, a fejesek közül is az egyik legkülönlegesebb.

Szavazzon!

Kinek a gólját tartja a legszebbnek?

Szólógól is egy van, ez valószínűleg a legismertebb vb-találat, helyet kellett szorítani egy trükkös találatnak is, mely ráadásul döntőben született, és - mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze -

a legszebb magyar gól sem hiányozhat az öt közül.

Így aztán nem lett helye az „ollózókirály", Klaus Fischer 1982-es nyugatnémet-francia elődöntőt 3-3-ra alakító mozdulatának. Ám soronkívül ennek is szóba kell kerülnie.

Szintén az „öt találat" előtt kell helyet szorítani a „csapat kategória" legkülönlegesebb góljának is. Az argentinok a 2006-os vb-n a szerbek 6-0-ás „kivégzése" során úgy szerezték a második gólt, hogy azt megelőzően 1 percig nem ért az ellenfél játékosa a labdához, összesen

25 átadással épült fel a támadás,

és mielőtt Esteban Cambiasso bejuttatta volna a labdát a kapuba, volt legalább két varázslatos megoldás. Ezen gól mellett sem lehet szó (és kép) nélkül elmenni!

A plusz jelenetek közül is napokig lehetne szemezgetni, bizonyára sokan ide kívánják Arie Haan 1978-ban Dino Zoff kapujára küldött „föld-föld rakétáját", Manuel Negrete 1986-os 15 méteres félollózását Bulgária ellen, David Platt 1990-es „behúzós találatát" Belgium kárára, vagy James Rodriguez 2014-es „csippentését", mely Japán kapujában landolt.
Ám a vb hamarosan kezdődik, így ezt a sort itt kell lezárni, és

jöjjön az általunk legszebbnek ítélt ötösfogat!


1. PELÉ, BRAZÍLIA-SVÉDORSZÁG DÖNTŐ, 1958

A labda mellel megszelíditése, esernyőcsel, aztán pontos befejezés. Az Edson Arantes do Nascimento néven anyakönyvezett, akkor 17 éves fiatalember ezt a mozdulatsort a világbajnoki döntőben produkálta. Előtte lőtt egy gólt Walesnek negyeddöntőben, hármat Franciaországnak az elődöntőben, majd a második félidőben, 2-1-nél jött ez a csoda. Az átadást maga elé ejtette, átemelte a labdát Bengt Gustafssonon, majd a 3 méter 20 centiről lepottyanó játékszert a levegőből lőtte a kapuba. Aki látta, azt mondta: ez a tini óriási jövő előtt áll! És aki ezt mondta, annak maximálisan igaza lett!

2. FARKAS JÁNOS, MAGYARORSZÁG-BRAZÍLIA, 1966

Nem született arról kimutatás, hogy a világon mennyi hasonló összeállításban kapott helyet Farkas János 1966-os gólja. Félő, hogy egyben sem, de ez legyen az azokat összeállítók dolga, és az azokat nézők baja. Mert aligha a magyar büszkeségünk mondatja, hogy

ez a vb-k történetének egyik legszebb gólja.

És mennyire fontos volt! Az angliai vb-t a Portugália elleni vereséggel kezdő válogatottunknak csak akkor maradt esélye a csoportból továbbjutni, ha legyőzi Brazíliát. Az elmúlt két világbajnokság győztesét. Bene Ferenc góljára Tostao válaszolt, majd jött ez a csodálatos támadás, és ez a varázslatos lövés. Farkas Jánost talán kevésbé ismeri a mai kor szurkolója, mint kortársai (és 1966-os csapattársai) közül Albert Flóriánt, Bene Ferencet, vagy a védelemben ténykedő Mészöly Kálmán. Pedig Farkas tagja volt

az 1964-ben olimpiát és Európa-bajnoki bronzérmet szerző válogatottnak, továbbá az 1966-os „brazilverőnek".

Vb-n nyújtott teljesítményének elismeréseként két évvel később meghívták a világválogatottba. És mindezek megkoronázásaként itt van ez a – mai kifejezést használva – mérkőzést eldöntő csodagól. Ennek köszönhetően válogatottunk legyőzte Brazíliát, és kiejtette a vb csoportkörében.

3. NELINHO, BRAZÍLIA-OLASZORSZÁG BRONZMÉRKŐZÉS 1978

Lehet, hogy Farkas Jánost Magyarországon kívül kevesen ismerik, de Nelinho neve talán még Brazíliában sem mond sokaknak semmit.

Pedig két világbajnokságon is képviselte hazáját,

1974-ben három, 1978-ban négy mérkőzésen lépett pályára. A két világesemény között a Manoel Resende de Mattos Cabral néven született játékos a Cruzeiróval 1976-ban megnyerte a „dél-amerikai BL-t", a Libertadoras Kupát. A döntő hazai meccsén is gólt szerzett, és a semleges pályán játszott (a kupát eldöntő) harmadikon is. Az év legjobb európai csapatával játszott Világkupa ( a mai klubvilágbajnokság elődje) döntőjének mindkét meccsét végig játszotta, de egyiken sem talált be a Bayern München kapujába. Így abban a sorozatban csak ezüstérmet vehetett át.

Ahogy 1977-ben a Libertadores Kupában is. A Boca Juniors elleni

kétmeccses finálé egyetlen Cruzeiro-találatát ő szerezte,

de ez csak a 11-es párbajhoz volt elég, amely során csapata nem tudta megvédeni címét. Ám 1974 után 1978-ban sem tudott vb-döntőt vívni a brazil válogatottal. Az Olaszország elleni bronzmeccsen azonban olyan lövéssel egyenlített, mely során

a labda röppályája ellentmond a fizika ismert törvényeinek.

Biztos van, aki azt mondja, hogy voltak ennél szebb, erősebb, látványosabb átlövésgólok is a vb-ken, de maradjunk annyiban: ez sem akármi.

4. MARADONA, ARGENTÍNA-ANGLIA NEGYEDDÖNTŐ, 1986

A világbajnokságok történetének legvitatottabb meccsén született a legkülönlegesebb, és a talán legismertebb gól. A futball rajongói nyilván azonnal rávágják:

Mexikó, Argentína-Anglia, és Maradona két megmozdulása.

Három percen belül szerezte a zseni ezt a két találatot. Először egyértelműen kézzel ütötte be a labdát Peter Shilton kapujába, ezzel szerzett (jogtalan) előnyt csapatának. Majd három perccel később jött ez a saját térfélről induló szóló, mely során gyakorlatilag bolondot csinált a teljes angol válogatottból.

Erről a gólról nincs mit mondani, ezt látni kell, százszor-ezerszer!

Egy nagyon ellentmondásos ember élete legpozitívabb mutatványa. Olyan, melyet nem lehet megcsinálni véletlenül, nem lehet gyakorolni, és nem lehet lemásolni.

Ilyen gól egy születik egy sportág történetében,

tényleg egy „Isten" lábai jártak mennyei táncot abban a 10 másodpercben, míg a labda ( a saját térfélen történő átvételétől) bekerült az ellenfél kapujába. Kár, hogy három perccel korábban viszont ugyanez az „Isten" a kezével becsapta a világot, és sajnos nem mondta Rodolfo szállóigéjét: figyeljék a kezemet, mert csalok!

5. ROBIN VAN PERSIE, HOLLANDIA-SPANYOLORSZÁG, 2014

A számtalan szebbnél szebb fejesgól közül nem egy szögletet követő „bólintás", és nem egy futtából beadott labda megfejelése került be összeállításunkba, hanem egy olyan, melynek nincs, és nem is lehet ellenfele ebben a műfejban.

Mert a klasszikus fejesgól nem ilyen!

Sőt, nem is hasonlít ehhez. Ugyanis a labda majdnem a félpályáról, vagyis hátulról érkezett az öt védő gyűrűjében igyekvő Robin van Persie irányába. Ha valami véletlen folytán egy ilyen labda eljut a címzetthez, az sok mindent csinálhat vele, a fejelésen kívül.

Ebbe földi halandó nem tud belefejelni.

A holland játékosnak mégis sikerült, elképesztő mozdulattal juttatta a labdát 15 méterről a kapuba.

A 2014-es világbajnokság első mérkőzésén Hollandia ezzel a góllal egyenlített Spanyolország ellen, majd a második félidőben „kivégezte" a címvédőt. Mely ettől olyan szakadékba zuhant, hogy a következő meccsén Chiletől is kikapott, és a második forduló után búcsút mondott a világbajnokságnak.