Minden idők 5 legnagyobb focivébé-védései között földöntúli bravúrokat találunk

98556332 panoramic HORIZONTAL
Spain's goalkeeper Iker Casillas (R) pulls off a save from a shot by the Netherlands' striker Arjen Robben (C) during the 2010 World Cup football final at Soccer City stadium in Soweto, suburban Johannesburg on July 11, 2010. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON (Photo by CHRISTOPHE SIMON / AFP)
Vágólapra másolva!
November 20-án kezdődik a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság. A minden szempontból rendhagyó torna kapcsán indított sorozatunkban bemutatjuk az eddigi világbajnokságok legkülönlegesebb pillanatait. A legemlékezetesebb szabadrúgásgólok után most egy még több vitát generáló ötös listával jelentkezünk: az általunk legnagyobbnak vélt védéseket mutatjuk be. Természetesen minden focirajongónak megvannak a maga kedvencei, az 1990-es vb-t cserekapusként kezdő Sergio Javier Goycochea döntőig tartó remeklésétől Oliver Kahn 2002-es szintén ezüstérmet érő bravúrjain keresztül Tim Howard 2014-es, Belgium elleni 16 védéséig, de most csak egy-egy nagy pillanatra koncentrálunk, és ezekből kihagyjuk a 11-es hárításokat.
Vágólapra másolva!

1962: Lev Jasin

A szovjet válogatott kapuját 1954-től 1970-ig védő játékos a mai napig az egyetlen kapus, aki megkapta a labdarúgás legnagyobb egyéni elismerését, az Aranylabdát. Három világbajnokságon játszott, az 1966-os produkciójáról sajnos az Albert-Rákosi-Bene-Farkas támadó egységünk is meggyőződhetett, de még a középhátvéd, Mészöly Kálmán is.

Szavazzon!

Kinek a nevéhez fűződik minden idők legnagyobb védése a focivébék történetében?

Remeklésének köszönhetően a szovjet válogatott jutott az elődöntőbe a magyar helyett, de Jasinról már az azt megelőző vb-n is sokat beszéltek. Nem csak jókat, mert 1962-ben a Kolumbia elleni csoportmérkőzésen

Marcos Coll 4-1-es szovjet vezetésnél érintés nélkül csavarta a szögletet a kapujába,

és ettől úgy összezuhant, hogy kapott még kettőt, és 4-4-re végződött az a meccs. Ezzel az ordító hibával a háta mögött a hazai válogatott, Chile elleni negyeddöntőben olyan ellentmondásos teljesítményt nyújtott, ami ritkaság ilyen szinten. Előbb Leonel Sanchez lehetetlen szögből leadott szabadrúgását engedte be a rövid sarokba, aztán Eladio Rojas távoli lövését nézte be. Majd a vb-k történetének egyik legnagyobb védését produkálta:

Honorino Landa egyedül vezette rá a labdát, és ő óriási bravúrral hárított.

A csodás védés 1-2-nél történt, és mivel több gól azon a mérkőzésen nem esett, Chile jutott az elődöntőbe, Jasinék pedig utazhattak haza. A következő évben nyerte el az Aranylabdát a kapus.

1970: Gordon Banks

Az 1966-os világbajnokság döntőjében a győztes Anglia kapuját őrző Gordon Banks négy évvel később Guadalajarában

a csoportmérkőzések során talán élete legnagyobb védését produkálta,

a Brazília elleni találkozón. Igaz, annak a meccsnek alig volt tétje, mert a kvartettben Csehszlovákia és Románia csak megnehezíteni tudta a két előző vb-t megnyerő válogatott dolgát, pontot elvenni egyik sem tudott, egyiktől sem. Ám a csatárzseni, Pelé és a kapusfenomén, Banks jelenete felejthetetlen. A jobbról érkező beadásra

Pelé nagyszerűen érkezett, hat méterről klasszikus mozdulattal fejelt, de Banks földöntúli bravúrral védett.

A találkozót mégis Brazília nyerte, ezzel könnyebb ellenfelet kapott (Perut) a legjobb nyolc között, míg Angliát már ott búcsúztatta az az NSZK, mely az 1966-os döntő „Wembley-gólja" óta bosszúra szomjazott. Azon a találkozón nem Banks védett, hanem Peter Bonetti, viszont a brazilok számára a harmadik világbajnoki aranyat hozó döntő első gólját Pelé szerezte.

2006: Kossi Agassa

Lev Jasint és Gordon Bankst minden focirajongó ismeri, ahogy a későbbiekben szóba kerülő kapusokat is, ám listánk következő szereplőjét csak nagyon kevesen.

A togói válogatott kapusáról, Kossi Agassáról van szó.

Togót sem biztos, hogy mindenki el tudja helyezni egy vaktérképen (Afrikában van, közel az Egyenlítőhöz, Ghánától keletre, Nigériától nyugatra), és labdarúgásban sem alkotott eddig olyan maradandót, hogy megjegyeztük volna. Az 1960-ban függetlenné váló ország csak egy vb-n szerepelt, ott pont nélkül (egy rúgott góllal) végzett a csoportkörben. Ám kapusa, Kossi Agassa néhány mozdulatával beírta magát a sportág történetében.

Ezen a vb-n az igen szerény képességű focistákból álló togói válogatott ketrece előtt csak hat gólt kapott három találkozón

(Franciaországtól, Svájctól és Dél-Koreától egyaránt kettőt-kettőt), ami annak tudatában, hogy pl. Szerbia és Montenegro három meccsen 10-et, nem is rossz. A franciák Ribery-Henry-Trezeguet trióval támadták Kossi Agassa kapuját, és ő remekül hatástalanította a legtöbb próbálkozást. Ebben az összeállításban óriási bravúrok vannak tőle, de a 4 perc 57 mp-nél kezdődő jelenet a legnagyobb:

Florent Malouda távoli lövését bravúrosan védi, majd a hátvédjei által hat méterre a kaputól egyedül hagyott David Trezeguet duplázásánál előadott mutatványára már alig vannak szavak.

Agassa 108 elsőosztályú francia bajnokin védett, nem tartozott a világ ismert kapusai közé, de sok szép jelenettel ajándékozta meg csekély számú hívét.

2010: Iker Casillas

Nyilván mindenki emlékszik rá, hogy a 2002-es Bajnokok Ligája döntőjében a Real Madrid kezdőkapusának, César Sánches-nek a sérülése miatt Iker Casillasnak kellett beállnia. Ő volt, aki „kifogta a leverkuseniek szemét", és segítette a spanyol csapatot újabb diadalhoz az elitligában.

Nem lehetett kérdéses, hogy a nem sokkal ezt követően rajtoló világbajnokságon az ő nevével kezdődött a nemzeti tizenegy.

A távol-keleti esemény után még három vb-n állt a spanyol válogatott kapujában. A 2010- es (győztes) döntőben is, ahol hihetetlen bravúrral őrizte meg a hálóját a góltól Arjen Robben szólójánál. A 62. percben bemutatott védése

a világbajnokságok történetének egyik legnagyobb, és valószínűleg legfontosabb kapusbravúrja volt.

A holland játékos ezt mondta erről:

Casillas úgy döntött, hogy balra mozdul el, de végül kitette a lábát a másik irányba. Ha ismét lehetőségem nyílna, ugyanígy csinálnám, csak három centiméterrel feljebb lőném."
Casillas azon a mérkőzésen nem kapott gólt, Andrés Iniesta viszont a 116. percben betalált, így a spanyol kapus csodás karrierjére Johannesburgban vb-arannyal tehette fel a koronát.

2014: Manuel Neuer

A legnagyobb védések között kötelező helyet találni korunk legjobbjának, Manuel Neuernek, aki forradalmasította a kapusposztot. Ő az, aki a 2020-as budapesti Szuperkupa előtti napon a mezőnyjátékosokkal egyenértékű munkát végzett, és akiről sokan mondják, hogy

akár a mezőnyben is megállná a helyét.

A Bundesligában már adott gólpasszt is, még a Schalke kapusaként a Wolfsburg ellen, és idén majdnem egyenlített a Bayern Augsburgban elveszített bajnokija során. Világbajnokságon volt, hogy a kapujából messze kifutva, lábbal mentett az Algéria elleni nyolcaddöntőben Islam Slimani elől.

Neuernek volt még ugyanezen a vb-n egy zseniális dupla védése a Brazília elleni „kivégzés" során a brazil Paulinho próbálkozásánál, de akadt egy ennél különlegesebb mentése is. Ez egy olyan, amely igazán rá jellemző.

Egyáltalán nem konzervatív, nagyon meglepő, de nagyon hatékony.

Egy kézzel hatástalanította a világ egyik legjobb játékosának lövését, mint egy kézilabda kapus. Ha majd visszavonulása után keressük a helyét a világ labdarúgásának nagy egyéniségei között, akkor ezen védés bizonyára mindenkinek eszébe jut majd. Döbbenetes mutatvány!

Érdemes megnézni a mutatvány „kárvallotjának", az idén Aranylabdát kapó Karim Benzemának a reakcióját! Ezt fejezi ki: én mindent megpróbáltam, de ezt a fickót nem lehet legyőzni!