Botrányoktól és belharcoktól sújtva védené meg a címét a világbajnok francia válogatott

FOOTBALL - UEFA NATIONS LEAGUE - FRANCE vs AUSTRIA - 20220922 HOMMES MEN PARIS SEPTEMBRE Horizontal FOOTBALL NATIONAL ANTHEM SPORT
A francia csapat remek játékosokból áll
Vágólapra másolva!
A világbajnok és Nemzetek Ligája győztes francia labdarúgó-válogatott esélyesként indul a katari-világbajnokságon, de a francia csapatot több dolog is hátráltatta az őszi időszakban. A csapat középpályása, Paul Pogba családi botránya mellett a világ egyik legjobb játékosának tartott Kylian Mbappé balhéi sem tettek jót a válogatotton belüli kémiának.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt huszonöt évben hat vb-t rendeztek a világon, és három torna döntőjébe el is jutott a francia-labdarúgó válogatott. A Kékek két arany (1998,2018) mellett egy ezüstérmet (2006) is szereztek.Az 1998-as hazai rendezésű világbajnokság után Franciaország húsz évvel később, a 2018-as oroszországi vb-n ült fel újra a futballvilág trónjára. A 2006-os tornán egy máig emlékezetes döntőben, Zinedine Zidane búcsúmeccsén egy ezüstérem is összejött a Les Bleus (A kékek) néven ismert válogatottnak.

Zinedine Zidane és Fabio Cannavaro a 2006-os döntőben Forrás: AFP/Aris Messinis

A négy évvel ezelőtti oroszországi vb-n a C-jelű csoportban a franciák az első helyet szerezték meg Dánia, Peru, és Ausztrália előtt. Később a nyolcaddöntőben egy klasszikus párharcban múlták felül a Messi, Agüero, Di Maria vezette argentinokat. Kylian Mbappé két gólja mellett Benjamin Pavard találata egy tőr volt az argentin szurkolók szívébe.

Az Uruguay ellen sikert a Belgium elleni egygólos győzelem követte, majd a döntőben a torna meglepetéscsapatát, Horvátországot sikerült legyűrnie Didier Deschamps csapatának egy hatgólos meccsen.

A franciák legeredményesebb játékosai Antoine Griezmann és Kylian Mbappé voltak,

de Paul Pogba is remekül játszott a torna során. Franciaország története során másodszor nyert világbajnokságot.

A 2020-as Európa-bajnokságon az F-csoportban kapott helyet Didier Deschamps csapata, ahol Portugália és Németország mellett Magyarország válogatottjával kellett megvívniuk a továbbjutásért. Már az első csoportmeccs is nyögvenyelősre sikerült a franciáknak, mivel csak Hummels öngóljával győzték le a németeket. Később a Marco Rossi vezette magyar válogatottal 1-1-es döntetlent játszottak,

és a Puskás Arénában lejátszott találkozón a magyar csapat gyakran felülmúlta a nagynevű ellenfelét.

Fiola első félidőben szerzett góljára Griezmann a második félidő közepén válaszolni tudott.

A Portugália elleni meccsen Cristiano Ronaldo és volt csapattársa, Karim Benzema két-két gólt rúgott, így ezzel a döntetlennel Deschamps csapata megnyerte a csoportját Németország előtt. A legjobb tizenhat között Svájccal mérkőzött meg a francia csapat. Az idén Aranylabdát nyerő Benzema két gólt rúgott a meccsen, köztük egy elképesztő labdaátvétel utáni találatot.

A Real csatára négy góllal a franciák legeredményesebbje játékosa volt az Eb-n.

A franciák támadója mellett az akkor még a Manchester United csapatában játszó Paul Pogba is betalált. A svájciak az Arsenalban játszó középpályás, Granit Xhaka remek játékának is köszönhetően meccsben maradtak, és Seferovic és Gavranovic góljaival az utolsó pillanatokban egyenlíteni tudtak. A meccsről tizenegyesek döntöttek, ahol a PSG sztárjátékosa, Kylian Mbappé hibázott, így a svájci csapat jutott tovább a negyeddöntőbe.

Kylian Mbappe kihagyta a lehetőséget Forrás: AFP/Marko Djurica

A francia válogatott a Nemzetek Ligája 2020/2021-es kiírásában az A-liga harmadik számú csoportjában kapott helyet Portugália, Horvátország, és Svédország csapataival együtt. Deschamps alakulata öt győzelem és egy döntetlennel a csoport élén végzett, így a francia válogatott továbbjutott a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe. A Belgium elleni gólgazdag elődöntőben a győztes találatot az AC Milan szélvészgyors szélsője, Theo Hernández szerezte tizenegyesből. A fináléban Spanyolországgal nézett farkasszemet Didier Deschamps csapata. Oyarzabal révén vezetést szereztek a spanyolok,

de Benzema és Mbappé góljaival megfordította az állást a francia csapat, és megnyerte a Nemzetek Ligáját. objektum

A 2022-es világbajnoki európai selejtezőinek D-csoportjában szereplő franciák öt győzelem és három döntetlen mellett egyetlen vereséget sem szenvedtek a csoportjukban (ahol Ukrajna, Finnország, Bosznia-Hercegovina, és Kazahsztán válogatottjai voltak az ellenfelek). Deschamps csapata ezzel kijutott a 2022-es világbajnokságra.

Pogba átkokat szórt a csapattársára

A Juventus világbajnok középpályása, Paul Pogba október végén sérült meg, és a 2018-as vb-döntőben gólt szerző játékos így nem vehet részt a katari-vb-n. Bár lehet így sem lett volna válogatott, mivel Didier Deschamps szövetségi kapitány ragaszkodik ahhoz, hogy csak egészséges focistákat hív be a nemzeti csapatba.

Pogba pedig a nyári klubváltása óta még egyetlen tétmeccsen sem lépett pályára.

Ha már Pogba sérülése: kevesebb mint három hónappal a katari labdarúgó-világajnokság kezdete előtt óriási volt a feszültség a francia labdarúgó-válogatottnál, aminek gyújtópontja a francia világbajnok körüli botrány volt.

Pogba családi botrányba keveredett Forrás: AFP/Miguel Medina

A A L'Equipe című francia sportnapilap forrásai szerint a Manchester United játékosát, Paul Pogbát egy bűnbandából álló gépfegyveres csoport megzsarolta, és több millió eurót követelt tőle - amolyan védelmi pénz gyanánt.

Augusztusban ezek a fegyveresek támadtak a család tagjaira, lövés is dördült, és a játékos egyik rokona megsebesült a kezén.

Közben az is kiderült, hogy a bűnszövetkezet egyik fővezére Pogba testvére, Mathias Pogba volt.

Pogba testvére, Mathias emellett azzal vádolta meg a világbajnokot, hogy az felbérelt egy ember, akinek az lett volna a feladata, hogy szándékosan megsebesítse a francia csapattársát, a PSG-ben játszó Kylian Mbappét.

A francia csapat két sztárja között feszültség van Forrás: AFP/Franck Fife

A történet teljesen hihetetlen:

Pogba egy varázslódoktort bérelt fel, akivel a villámgyors támadót akarta "megátkoztatni".

A vallomásból az nem derült ki, hogy miért akart volna Pogba ilyen eszközöket bevetni a PSG játékosa, ráadásul saját honfitársa ellen. Mathias még a 2018-as vb-győzelmet is részben a varázsló munkálkodásának tulajdonítja. Pogba testvére jelenleg előzetes letartóztatásban van, mivel a Juventus középpályása feljelentette őt. Paul Pogba szerint hazugság, hogy a testvére által vezetett bűnbanda védte volna őt az elmúlt évtizedben.

Sérülésektől sújtott világválogatott és a mimóza Mbappé

Az egész vb-mezőnyét tekintve Franciaországnak van az egyik legkomplettebb kerete az összes csapat közül, bár hátrány lehet, hogy a válogatott inkább az az egyéni képességekre alapoz, mint a kidolgozott játékrendszerre. A franciák a Dembele, Benzema, és Mbappé támadóhármassal vághatnának neki a csoportmeccseknek, de Deschamps olyan sok felállást és rengeteg játékost próbált ki a vb előtt, hogy egyelőre rejtély miképp fognak játszani a franciák a katari-torna nyitómeccsén Ausztrália ellen.

A francia csapat remek játékosokból áll Forrás: KMSP via AFP/PHILIPPE MILLEREAU/KMSP/Millereau Philippe

Antoine Griezmannhoz nagyon ragaszkodik Deschamps, ő lehet kezdeni fog, mint ahogy Mbappé is. Az AC Milan veterán csatárának, Olivier Giroud szerepe is kérdéseket szülhet, ha Karim Benzema teljesen felépül.

A négy évvel ezelőtti vb-győztes csapat tagjai is kicserélődtek vagy formahanyatláson estek át. A 2018-as hősök közül a középhátvéd Samuel Umtiti a sérülése miatt alig játszott a Barcelonában, és a katalánok kölcsönadták a játékost az olasz Leccének, ahol szintén csak a kispadot koptatja. A Manchester City védőjét, Benjamin Mendy-t többszörös nemi erőszakkal vádolták meg, és az ügye még hosszú hónapokig elnyúlhat, mivel a játékos mindent tagad. A középpályás Blaise Matuidi, aki mindig egyensúlyban tartotta a francia csapatot, még kezdő volt a 2018-as döntőben, de mára már az amerikai Inter Miami csapatában van. Ousmane Dembélé remekelt a Barcelonában ősszel, de a válogatott meccseken alig játszott.

A Real Madrid két kiválósága, Aurelien Tchouameni és Eduardo Camavinga lehet az a két játékos, akiknek Pogba és Kante helyett kell átvenniük a vezérszerepet a francia válogatott középpályáján.

Christian Eriksen és Eduardo Camavinga harcol a labdáért Forrás: AFP/Franck Fife

A világ egyik legjobb játékosának tartott Kylian Mbappé körül is áll a bál. A csapat sztárjátékosa a Francia Labdarúgószövetséggel is harcban áll, mivel a játékoshoz fűződő imázsjogok miatt nem szeretne más márkákkal is kapcsolatban lenni a katari-vb alatt. Az Mbappének szurkolók többsége úgy érzi,

hogy nem tisztelik kellőképpen a válogatott támadót.

Szerintük több elismerést érdemelne amiatt is, hogy a focista arcát arra használja a francia szövetség, hogy mindenféle dolgot eladjanak vele, és ezzel kedvezzenek a szövetséget támogató szponzoroknak. Mbappe kényelmetlenül érezte magát amiatt, hogy képét gyorséttermi és szerencsejáték-webhelyek reklámozására használták.

Az ősszel több sérüléssel bajlodó Karim Benzema a tavalyi szezonban 46 meccsen 44 találatot elérve nyerte meg a Real Madriddal a Bajnokok-Ligáját, és érdemelte ki az Aranylabdát. Ennek ellenére a válogatott találkozókon ő sem játszott jól (vagy hiányzott), és a francia csapat az utóbbi időben többször szenvedett a nemzetközi meccseken: A francia válogatott a Nemzetek Ligájában a legutóbbi négy meccséből egyet sem tudott megnyerni,

és csupán egyetlen győzelmet szerezve egyedül Ausztriát tudta megelőzni a A-liga egyes csoportjában.

Didier Deschamps várja már a vb-t Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Deschamps problémáit mélyíti az is, hogy a válogatott magjának tekinthető kulcsjátékosok közül sokan sérüléssel küszködnek: Karim Benzema mellett a legnagyobb érvágás N'Golo Kante hiánya lehet a középpályán. A védelemben Varane és Koundé hiányát érezhetik meg a franciák. A francia válogatott tagjai között egy érdekes kakukktojás is van: a Marseille 30 éves jobbszélsője, Jonathan Clauss is tagja lehet a november 9-én keretet hirdető francia kapitány csapatának. Ez főleg amiatt következhet be,

mert Deschamps változtatott a csapat taktikáján, és több meccsen három védővel állt fel (3-4-3).

Ebben a rendszerben nem volt használható játékosa a szélsőhátvéd posztra, a francia edző ezért hívta be Clausst a csapatba.

Christopher Nkunku nagy tehetsége a francia focinak Forrás: AFP/Franck Fife

A franciák keretében mindenképpen meg kell említeni Christopher Nkunkut is, aki Szoboszlai Dominik csapattársa az RB Leipzigben. A 24 éves támadó a csatárok mögötti támogató szerepben és a középpályán is megállja a helyét:

a Bundesliga idei szezonjában 13 meccsen 11 gólt rúgott, a Bajnokok-Ligájában hat mérkőzésen három gólt és egy gólpasszt hozott össze.

A 36 éves Olivier Giroud a rutint, a 25 éves Ousmane Dembélé pedig a lendületet hozhatja be a francia csapat játékába a vb-n. Az Arsenal 21 éves középhátvédje, az angol bajnokságban korát meghazudtolóan érett játékot produkáló William Saliba is fontos szerepet kaphat a torna egyes szakaszaiban.