A hisztiző Ronaldo okozhatja a portugál válogatott vesztét Katarban

Portugal v Spain: UEFA Nations League - League Path Group 2 2022 Pedro Fiuza fiuza foto lisbon lisboa soccer sports Nations League UEFA Nations League Group A2 football match Cristiano Ronaldo Municipal Stadium end Braga September Horizontal PHOTO FOOTBAL
Ronaldo hamarosan a válogatottból is kikerülhet?
Vágólapra másolva!
Már Portugáliában sem egyértelmű, hogy a (még) a Manchester Unitedban focizó, ötszörös aranylabdás Cistiano Ronaldónak helye van a portugálok kezdőcsapatában. A katari torna lesz minden bizonnyal Cristiano Ronaldo utolsó világbajnoksága, és Fernando Santos szövetségi kapitánynak fontos döntést kell meghoznia. A kérdés pedig az, hogy ér-e annyit a mai Cristiano Ronaldo játéka és hozzáállása, hogy ott legyen a kezdőben vagy csak csereként segítse a csapatot. Ronaldo az ősszel csak árnyéka volt önmagának, több érdekes húzása is volt Manchesterben, kérdés, hogy ez mennyire hathat majd ki a válogatott pályafutására. Miként az is, hogy a hétfői nyilatkozata után hogyan viszonyulnak hozzá saját csapattársai is.
Vágólapra másolva!

Újabb rekordok várnak rá

A portugál válogatott katari labdarúgó-világbajnokságra készülő keretében természetesen ott van Cristiano Ronaldo is, ez nem is lehetett kérdés minden idők egyik legnagyobb játékosa esetében. A portugál keret a mai napig elképzelhetetlen a 37 éves klasszis nélkül, de az más kérdés, hogy milyen szerepet szán majd neki Fernando Santos. Ronaldo az angol bajnokság után néhány órával elkezdte a Manchesterben felépített szobrának a lebontását azzal az interjúval, amit a klubjával kapcsolatban adott. Könnyen lehet, hogy a világbajnokságnak is úgy megy majd neki, hogy az ott mutatott teljesítményével keressen magának új csapatot, ugyanis nem kizárt, hogy Manchesterben már nem lesznek rá kiváncsiak.

Ronaldo nagy reményekkel tért vissza Manchesterbe, miután a Real Madridnál minden addigi gólrekordot megdöntött, a Juventustól is olasz gólkirályként távozott, de Manchesterben egyelőre nem úgy működnek a dolgok, ahogyan azt ő szeretné. Első új manchesteri idényében Ole Gunnar Solskjaer és Ralf Ragnick vezetése mellett nagyon simán lett a csapat házi gólkirálya,

24 gólt szerzett minden sorozatot figyelembe véve, ami azért nem rossz teljesítmény.

Az is viszonylag korán kiderült, hogy a United az akkori következő idényben nem szerepelhet majd a portugál kedvenc sorozatában, a Bajnokok Ligájában. Az egész nyár gyakorlatilag arról szólt, hogy Ronaldo menni akar, de – a hírek szerint – nem kellett egyik BL-induló csapatnak sem. CR végül nagy kegyesen a manchesteriek utolsó felkészülési meccsére megérkezett, gyakorlatilag pár edzéssel a háta mögött kezdett, majd miután lecserélték, meg sem várta a meccs végét, már haza is ment.

Cristiano Ronaldo őszi szezonja inkább szólt a balhékról, mint a gólokról Forrás: AFP/Oli Scarff

Ronaldo a felkészültségének megfelelően a kispadon kezdte a szezont, de a körülmények a kezére játszottak, miután a csapat új menedzsere, Erik ten Hag épkézláb csatár nélkül maradt. Ten Hag minden bizonnyal azzal az Anthony Martiallal kezdte volna a szezont, aki a nyár felkészülési meccseken szinte újjászületett a holland mester kezei között, de a francia megsérült, és azóta is képtelen huzamosabb ideig bevethető állapotban maradni. Martial mellettaz szól(hat), hogy sokkal jobban kiveszi a részét a csapatvédekezésből, nem derogál, hogy elvégezze a piszkos munkát. Jegyezzük meg, hogy Ronaldo is próbálja teljesíteni a holland kéréseit, látványosan többet próbál segíteni a pressingben, de könnyen lehet, hogy éppen ez veszi el azt a szükséges energiát tőle, amivel eredményesebb lehetne a kapu előtt.

CR a Premier League-ben a második körben már kezdett. Ez volt ugye a Brentofrd elleni 0-4, ami után újra kikerült a kezdőből. Zsinórban négy bajnoki győzelem következett, többek között a Liverpool és az Arsenal ellen is, de CR csak csere volt, majd a Manchester City elleni 6-3-as vereség alkalmával pályára sem küldte a holland menedzser - mint mondta, a pályafutása iránti tiszeteletből nem küldte be a kissé megalázó meccsre....

Látványosan szenved a kapu előtt Ronaldo Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az Everton ellen kezdett Ronaldo, meg is szerezte eddigi egyetlen bajnoki gólját a szezonban, majd a Newcastle ellen is kezdett, a Tottenham ellen pedig Ten Hag szerette volna beküldeni, de CR nem volt hajlandó az utolsó percekben beállni, sőt, újra haza is ment még mielőtt a többiek végeztek volna, amiért a holland kitette a keretből és a Chelsea ellen nem szerepelhetett. Ronaldo bocsánatot kért a csapattól, és rögtön visszatért, a West Ham ellen újra kezdett, az Aston Villa ellen pedig már (Bruno Fernandes eltiltása miatt) ő volt a csapat kapitánya, de sok értelmes megmozdulása ezúttal sem volt, inkább verekedett, mintsem a csapat hasznára lett volna.

Ha játszott, csak szenvedett, a kispadon pedig általában duzzogott Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az Európa-ligában az összese csoportmeccsen kezdett, a Sheriff elleni két meccsen lőtt egy-egy gólt, és volt még két gólpassza is a sorozatban. A portugál válogatottban a Nemzetek Ligája A Divízójában volt öt meccse, itt is lőtt két gólt és adott két gólpasszt.

21 meccsen ez öt gól, ami nem lenne feltétlenül tragédia, de Ronaldótól nem ezt szoktuk meg az elmúlt másfél évtizedben.

Cristiano Ronaldo kerettagsága a fentiek fényében is megkérdőjelezhetetlen volt, nincs az a szövetségi kapitány, aki ne válogatta vlona be, a jelenléte is sokat jelenthet a csapattársaknak és a szurkolóknak, de kérdés, mennyit tud majd a pályán segíteni.

Ami biztos, az az, hogy Cristiano Ronaldo háta mögött már 17 vb-meccs van, ennyivel senki nem büszkélkedhet a jelenleg is aktív játékosok közül, a portugálok közül csak a legendás Eusebiónak van (kettővel) több meccse. Ronaldo 2018-ban a legidősebb, mesterhármast elérő játékos lett a vb-k történetében, amikor a spanyolok ellen talált be háromszor. Cristiano Ronaldo igazi intézmény Portugáliában, 800-nél is több gólt szerzett már pályafutása során, és azt se felejtsük el, hogy tudja, milyen érzés a válogatottal csúcsra jutni, ugyanis 2016-ban Európa-bajnok lett, 2019-ben pedig a Nemzetek Ligáját nyerte meg a portugálokkal.

Cristiano Ronaldo tudja, milyen érzés a válogatottal is nyerni Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mike Hewitt

Ami a világbajnokságokat illet, Ronaldo a vb-cím közelébe sem került. 17 meccsen eddig hét gólt szerzett, 2018-ban a spanyolok elleni három gól mellett Marokkónak talált be, így könnyen kiszámolható, hogy az azt megelőző világbajnokságán volt összesen három gólja, ráadásul mind gyengébb ellenfelek ellen. 2006-ban Irán, 2010-ben Észak-Korea, 2014-ben Ghána ellen lőtte egyetlen gólját a tornán, de így is szép rekordot érhet majd el, ha Katarban is betalál, ugyanis senki nem szerzett még gólt öt különböző világbajnokságon.

Cristiano Ronaldo trófeái közül gyakorlatilag csak a világbajnoki trófea hiányzik, ennél nagyobb motiváció pedig nem kell neki, kérdés, hogy fel tud-e nőni majd a feladathoz, és képes lesz-e egy világbajnokságon is úgy teljesíteni, mint korábban mondjuk a Bajnokok Ligájában. A csoportmeccsek ideális „felhozómeccseket" biztosítanak a portugáloknak, ugyanis Ghána, Uruguay és Dél-Korea mellől illene továbbjutnia Santos csapatának. Igaz, láttunk már olyat, hogy hasonló négyesből nem jutott tovább Portugália.

Ha nem Ronaldo, akkor ki?

A portugálok hagyományosan sokat várnak a nemzeti csapatuktól és ez a teher lassan két évtizede nyomja Cristiano Ronaldo vállait. Azt már fentebb leírtuk, hogy nem a legjobb formájában várja a tornát, de az sem kizárt, hogy pont Katarban alkot majd nagyot. Ismerjük, mennyire fel tudja szívni magát, és a világbajnoki címen kívül nincs olyan nagy trófeája, amit ne nyert volna még meg, ennél több neki nem is kell.

Egy szövetségi kapitány ilyen helyzetben "nem hozhat" jó döntést Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A portugálok, annak ellenére, hogy két trófeát is hozott a nemzeti csapatnak, nem tekintenek érinthetetlenként a szövetségi kapitányra, Fernando Santosra, aki talán túlságosan mereven ragaszkodik a taktikához, a biztos védekezéshez, pedig olyan sztárok vannak a csapatában, akikhez egy jóval látványosabb futball passzolna. Santos csapata általában a négy védő előtt két védekező középpályással szerepel, így többnyire négy olyan játékos van a csapatban, akinek a támadásban van több szerepe.

Cristiano Ronaldo helye egyelőre biztosan tűnik a csapatban, mellette bevethető még az idén a Bragában remeklő Ricardo Horta, az AC Milan támadója, Rafael Leao, a lipcsei André Silva vagy akár Joao Félix, aki még mindig vár az igazi áttörésre az Atlético Madrid csapatában. Ugyanakkor nem lehet ott a csapatban sérülés miatt a liverpooli Diogo Jota, akinek a hiánya érzékenyen érintheti a portugálokat. A középpályán a két manchesteri, Bruno Fernadnes és Bernardo Silva diktálhatja a tempót, de előbbi valahogy nem találja az összhangot a csapatával akkor, amikor Ronaldo van előtte.

Ha most kéne tippelni, nem arra fogadnánk, hogy Santos nem dobja a kezdőből Ronaldót, aki 191 meccsen 117 gólt szerzett a válogatottban, de alkalomadtán a kapitány simán bedobhatna egy olyan kezdőt, amiben a fiatalabb, mozgékonyabb játékosok dominálnak, akik már a letámadásból is sokkal jobban ki tudnák venni a részüket.

Ronaldo hamarosan a válogatottból is kikerülhet? Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a sok pozitívum mellett milyen terhet jelenthet egy ilyen játékossal együtt focizni, mint amilyen Ronaldo. A csapattársak többsége úgy kezdett el focizni, hogy CR-t istenítette, és ez biztosan azt is jelenti, hogy tudat alatt esetleg akkor is őt keresik a pályán, amikor nem ő van a legjobb helyzetben, és a többiek talán kevesebbett vállalnak magukra, hiszen gondolhatják, majd Ronaldo megoldja. Ronaldo eddig többnyire megoldotta, de ebben a szezonban egyelőre többször nem, mint igen.

Szövetségi kapitány legyen a talpán, aki kiteszi a csapatból, hiszen Leao (0), Horta (1), Félix (3) és Silva (19) összesen szerzett eddig 23 gólt a válogatottban, szemben Ronaldo 117 találatával. Ráadásul a közelmúltban egyre többször láthattuk, hogy Ronaldo látványosan duzzog, amikor a padra kerül - ez sem éppen a legjobb, ha a csapatmorálra gondolunk.

Ha Ronaldo a keretben van, akkor játszatni kell, mindenki ezzel jár a legjobban. Ha Ghána és Uruguay ellen formába lendül, és gólokat szerez, akkor minden bizonnyal el is dönti a továbbjutás sorsát a portugál csapat, és akkor pihenhet majd Korea ellen, talán ezen nem sértődne meg. Ha a helyére érkezők nem váltják meg a világot, akkor CR az egyenes kiesésesszakaszban visszatérhet és meglátjuk, meddig viszi majd a lendület a csapatot.

Ez a csapat látszólag sokkal inkább Ronaldóé, mintsem Santosé - erre jó példa volt a 2016-os Eb-döntő is, amikor a sérült Ronaldo a fináléban amolyan második edzőként vezényelte a csapatot a franciák ellen. És ameddig az intézményként üzemelő Ronaldo le nem mondja a válogatottságot vagy vissza nem vonul, illetve egy új kapitány esetleg már nem számít rá, addig ez így is marad.

A portugál keret

kapusok: Diogo Costa (FC Porto), Jose Sa (Wolverhampton Wanderers), Rui Patricio (AS Roma)


védők: Diogo Dalot (Manchester United), Joao Cancelo (Manchester City), Danilo Pereira (Paris Saint-Germain), Pepe (FC Porto), Ruben Dias (Manchester City), Antonio Silva (Benfica), Nuno Mendes (Paris Saint-Germain), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund)


középpályások: Joao Palhinha (Fulham), Ruben Neves (Wolverhampton Wanderers), Bernardo Silva (Manchester City), Bruno Fernandes (Manchester United), Joao Mario (Benfica), Matheus Nunes (Wolverhampton Wanderers), Vitinha (Paris Saint-Germain), William Carvalho (Real Betis), Otavio (FC Porto)


támadók: Cristiano Ronaldo (Manchester United), Joao Felix (Atlético Madrid), Rafael Leao (AC Milan), Ricardo Horta (Braga), Goncalo Ramos (Benfica), Andre Silva (RB Leipzig)

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!