Amikor a világ legjobb csapatai tévén nézték a focivébét

fbl Horizontal
Italy's forward Joao Pedro reacts at the end of the 2022 World Cup qualifying play-off football match between Italy and North Macedonia, on March 24, 2022 at the Renzo-Barbera stadium in Palermo. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgás történetében többször akadt rá példa, hogy egy futballnagyhatalomnak tartott ország válogatottja elbukta a világbajnokság előtti kvalifikációt, és nem jutott ki a tornára. Az Origo most összeszedte a legnagyobb kudarcokat az elmúlt bő fél évszázadból.
Vágólapra másolva!

Anglia (1974,1978)

Az angol labdarúgó válogatott egy Wales elleni idegenbeli győzelemmel kezdte meg az 1974-es vb-selejtezőket, majd hazai környezetben az angolok csak 1-1-es döntetlent értek el ellenük. A következő meccsen Lengyelország otthon 2-0-ra győzte le Angliát, majd a lengyelek Wales válogatottját is magabiztosan verték meg. A lengyelek elleni meccsen az angol válogatott dolgát nehezítette, hogy az angolok egyetlen világbajnoki címében főszerepet játszó Gordon Banks egy súlyos autóbalesetnek köszönhetően elveszítette fél szeme világát, így nem védhetett a vb-selejtezőn.

Gordon Banks és Bobby Moore egy németek elleni meccsen a 70-es években Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Sven Simon

Másrészről a csapaton belül sem ment minden rendben: a középcsatár Rodney Marsh gyakran kritizálta az edző Ramsey-t a taktikája miatt, ezért Marsh utána soha többé nem lett válogatott.

A lengyelek elleni első meccsen Ramsey egy nagyon rossz összetételű középpályával állt ki,

aminek meg is lett az eredménye. Az 1966-os világbajnok Ball irányítót játszott, és Storey volt a védekező középpályás. Annyira instabil és hibákkal teli volt az angol csapat játéka, hogy Ballt a 75. percben ki is állították.

A lengyelek elleni második meccsen

Angliának 35 helyzete volt. A lengyeleknek csak 2 komoly gólszerzési lehetőségük volt.

A meccset végül a lengyel csapat kapusa, Jan Tomaszewski mentette döntetlenre, aki emberfeletti módon védett a találkozón. Anglia csak második lett a háromfős csoportban.

A lengyel csapat az 1974-es vb-n Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Dpa

A lengyek az 1974-es vébén is remekeltek: Kazimierz Deyna középpályás lendületével, a hétgólos aranycipős Grzegorz Lato és Andrzej Szarmach gólveszélyes játékával az első körben legyőzték Argentínát és Olaszországot, majd legyőzték a svédeket és a jugoszlávokat. A németeket nem sikerült legyőzniük az elődöntőben, de mégis mgérdemelten szerezték meg a harmadik helyet Brazília kárára.

Anglia csak egyetlen vereséget szenvedett az 1978-as vb-selejtezőkön, de rosszabb gólkülönbségük miatt Olaszország utazhatott el Argentínába. A két csapat hazai pályán egyaránt nyerni tudott a másik ellen, és mindkét válogatott négy gólt kapott a selejtezők alatt. Azonban Anglia csak tizenöt gólt rúgott, és az olasz hárommal több találatot szereztek. Az olaszok a Finnország elleni 6-1-es sikerüknek köszönhetően utazhattak Argentínába.

Az angol csapatban ekkoriban igazi sztárok voltak. Kevin Keegan a támadósorban Európa legjobb kilencesei közé tartozott.

Kevin Keegan a Hamburg csapatában rúgta a gólokat Forrás: AFP/-

A középpályán Bryan Robson és Glenn Hoodle voltak a meghatározó emberek. A hátvédsorban Kenny Sansom és Trevor Cherry adott stabilitást. A kapusok közül Peter Shilton és Ray Clemence egyaránt kiválóan védett. Az olaszok csatársztára Roberto Bettega lett a selejtezők gólkirálya 9 találattal. Az angoloknál Kevin Keegan négy gólt ért el, csapattársa, Mick Channon három góllal zárt.

Az 1966-os vb elsőség után Bobby Charlton kiválásával az angol válogatottnak nem voltak elég jó játékosai, hogy igazán átütő játékot tudjanak felmutatni. Másrészt játékfilozófiai és taktikai szempontból is nagy lemaradásuk volt a környező országokhoz képest.

Nem akartak változtatni a játékstílusukon, sem pedig fejleszteni a passzjátékukat.

Minden angol csapat ugyanolyan stílusban játszott, és leginkább a hosszú keresztlabdákra hagyatkozott. Emiatt gyakran kiismerhetővé váltak, és könnyen átjátszották őket az ellenfelek. Anglia és Belgium zsinórban másodszor nem tudta kvalifikálni magát, valamint az Eb-címvédő Csehszlovákia, illetve a Szovjetunió, Jugoszlávia és Uruguay sem tudott kijutni az 1978-as vb-re.

Franciaország (1990,1994)

Franciaország nem jutott ki az 1990-es vb-re, mivel óriási meglepetésre csak második helyen végzett a selejtező-csoportjában Jugoszlávia és Skócia mögött.

Franciaország hanyatlása az 1986-os tornát követően gyorsan bekövetkezett. Elvesztették a gerincét annak a csapatnak, amely a 80-as évek elején olyan jól szerepelt: többek között a védő Maxime Bossis, a kiváló középpályás, Alain Giresse, és Michel Platini sem játszott már a kékeknél. Az 1988-as Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatában Franciaország csúfos kudarcot szenvedett.

Nyolc meccsből egyetlen győzelmet értek el, és ezek már megjósolták a sötétebb jövőt a francia válogatott számára.

Pedig olyan remek játékosok játszottak a csapatban, mint a kapus Joël Bats, a hátvéd Manuel Amoros, és a Marseille 24 éves csatára, Jean-Pierre Papin is, aki az 1986-os világbajnokságon kétszer is betalált.

A francia válogatott 1989 márciusában Forrás: AFP/Gerard Fouet

Úgy tűnt azonban, hogy nagyon hiányzik a kreativitás a középpályáról. A toulouse-i Gérald Passi és a marseille-i Franck Sauzée (22) nem ugyanazt a minőséget képviselték, mint a korábbi játékosok.

A vb-selejtezők második körében már látszódtak a problémák, mivel Ciprus ellen csak egy idegenbeli döntetlenre futotta a franciáknak. A következő meccsen Jugoszlávia 3-2-re győzte le őket,

majd a skótok elleni 2-0-ás vereséggel minden remény elszállt,

hogy a Didiers Deschamps, Jean-Pierre Papin, Jean Tigana, és Eric Cantona fémjelezte francia csapat ott lehessen a kontinenstornán.

Az 1994-es világbajnoki selejtezők során Franciaország a svéd és bolgár válogatott mögött csak a harmadik helyen végzett. Már az első selejtező-meccsen vereséget szenvedett a Gerard Houllier vezette francia csapat: Sztoicskov és Balakov góljaival nyert a bolgár válogatott Szófiában. Az osztrákok (2-0) és a finnek (2-1) elleni soványka győzelmek után Izrael ellen kiszakadt a gólzsák (0-4). A svédek elleni győztes meccset követően a franciák idegenben döntetlent játszottak az északi csapattal, majd idegenben verték a finneket.

A bombameglepetés 1993 októberében érkezett: a franciák otthon kaptak ki Izraeltől (2-3),

Egy bő hónap múlva Bulgária elleni sorsdöntő meccsen is vesztesen hagyták el a pályát, pedig Cantona góljával még vezettek is a gallok. Olyan kiváló labdarúgók mint Marcel Desailly, Laurent Blanc, Franck Sauzee, Jean-Pierre Papin és Eric Cantona a kezdőben kaptak helyet.

A francia válogatott 1992-ben még a vb-selejtezős kudarc előtt Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A franciáknak egy döntetlen is elég lett volna. A csereként beállt David Ginola az utolsó percekben szögletet végezhetett el, és ahelyett, hogy húzta volna az időt a továbbjutást érő döntetlenért, elvégezte a sarokrúgást. Az ellentámadásra maradt még idő a bolgároknak, és a kulcsfontosságú gólt Emil Kosztadinov szerezte meg.

Az edző Gerard Houllier a francia remények "gyilkosának" nevezte Ginolát.

Évekkel később pedig a hosszúhajú szélső beperelte a menedzsert egy könyvben tett megjegyzései miatt.

Ez egy olyan viszályt indított el a játékos és az edző között, amely a menedzser 2020-ig tartó haláláig tartott. A sorozat legeredményesebb francia játékosa Eric Cantona volt hat góllal.

Hollandia 2002, 2018

A 2022-es vb-selejtezőcsoportban Hollandia egy-egy meccset veszített Portugáliától és Írországtól, és meg kellett elégednie a harmadik hellyel. A veretlen Portugália a csoport élén végzett a szintén vereség nélkül záró Írország előtt a jobb gólkülönbségének köszönhetően.

A hollandok már az első körben csak döntetlent játszottak hazai pályán Írországgal.

Louis Van Gaal csapata a harmadik körben vereséget szenvedett otthon Portugáliától, majd 2001 szeptemberében Írország győzte le őket egy góllal. Az utóbbi meccsen úgy sem sikerült gólt szereznie a holland csapatnak,

hogy a meccs végére már négy csatár volt a pályán.

Az edző Louis Van Gaal több hatalmas taktikai hibát vétett később is.

Louis Van Gaal volt az az ember a holland labdarúgásban, aki először segített összegyűjteni a fiatal holland játékosok új generációját a 90-es évek elején. A szakember mindig is egy megosztó figura, ingerlékeny, makacs edző hírében állt, és joggal emlékeznek rá generációja egyik legjobb edzőjeként, de pályafutása alatt több kudarc érte.

A holland csapat a 2000-es Eb előtt Forrás: AFP/Cor Mulder

Erre a legjobb példa a Portugália - Hollandia vb-selejtező, amely egy 2:2-es döntetetlent hozott. A mérkőzés jól indult a hollandok szempontjából, Jimmy Floyd Hasselbaink tizenegyesből talált be a portugálok kapujába, majd Patrick Kluivert volt eredményes. Ám az első negyvenöt perc után Van Gaal egy látványos taktikai hibát követett el.

A csapat gólkülönbségének javítása érdekében a szélsőt, Zendent csatárra, Makaayra cserélte.

Így nemhogy lezárták volna a meccset, Portugália új erőre kapott, és az utolsó tíz percben kétszer is betaláltak Luis Figoék.

A holland csapat kiváló játékosokkal volt tele ekkoriban: Ruud Van Nistelrooy, Clarence Seedorf, Mark Van Bommel, Patrick Kluivert, Frank De Boer, Edwin Van Der Sar, Marc Overmars és Giovanni Van Bronckhorst az európai elit legszűkebb mezőnyébe tartozott.

Clarence Seedorf és Edgar Davids a hollandok zseniális támadójával, Dennis Bergkamppal beszél meg valamit a 2000-es évek elején Forrás: AFP/Marcel Antonisse

A legeredményesebb gólszerző a Manchester United csatára, Ruud Van Nistelrooy volt hat góllal. Patrick Kluivert öt gólt rúgott a selejtezők alatt.

Hollandia a 2018-as vb-selejtezőcsoportjában Franciaország és Svédország mögött csak a harmadik helyen végzett. A svédek elleni idegenbeli döntetlent egy fehéroroszok elleni győzelem követte, majd a franciák Paul Pogba góljával idegenben tudtak nyerni a holland válogatott ellen. A Luxemburg elleni győztes meccset egy Bulgária elleni vereség követte, majd egy újabb győzelem után a franciák hazai pályán adtak óriási pofont a holland csapatnak (4-0).

Az utolsó három meccsüket megnyerte az Oranje, de ez már kevés volt a továbbjutáshoz. A svédek a jobb gólkülönbségüknek köszönhetően mehettek pótselejtezőre.

Arjen Robben sem tudott segíteni a franciák ellen a vb-selejtezőn Forrás: AFP/Christophe Simon

A csapattal kapcsolatban a problémát a hollandok egykori remek hátvédje, Ronald de Boer fogalmazta meg a legtalálóbban:

- mondta el a holland focista még 2018-ban. A kémia a futballisták között nagyon fontos tényező a sikerhez, amely a későbbi holland válogatottakat már nem jellemezte. Amikor 1988-ban Hollandia Eb-aranyat nyert,

a csapatban öt-öt PSV és Ajax-játékos szerepelt,

tehát ez a fajta összetartó erő akkor remekül működött.

Olaszorszag 2018, 2022

Az olaszok a 2018-as vb-selejtezőcsoportjukban Spanyolország mögött csak a második helyen végeztek, így pótselejtezőre kényszerültek. A svédek elleni egygólos vereség után a visszavágón csak gólnélküli döntetlent értek el, így az északi ország csapata jutott ki az oroszországi vb-re. Érdekesség,

hogy a svéd Jakob Johansson győztes találata volt a focista egyetlen válogatott gólja pályafutása alatt.

A svédek ellleni meccsen egyébként az olaszok végigtámadták az első félidőt, főleg annak a hajráját. Záporoztak a lövések Olsen kapujára, aki azonban mindig a helyén volt, többször is bravúrral védett, ha pedig rajta is túljutott a labda, kisegítették a védői.

A második játékrészben is szinte végig a hazaiak birtokolták a labdát – igaz, volt egy-egy veszélyesebb svéd kontra -, próbálkozásoknak sem voltak a híján az olaszok, de egyszerűen semmi sem akart sikerülni nekik.

Az olasz csapat hiába birtokolta 75 százalékban a labdát, és lőtt 23-szor (!) kapura, ezen a mérkőzésen nem tudott eredményes lenni.

Így a meccset kibekkelő svédek lehetnek ott a jövő évi vb-n. Olaszország 1958 óta először nem jutott ki a világbajnokságra.

Olaszország, miután megnyerte a 2020-as Eb-t,

a hátralévő öt meccsükből négyen csak döntetlent ért el a világbajnoki selejtezőben. Í

gy a 2022-es vb-selejtezőcsoportban Svájc mögött csoportmásodikként végzett az olasz válogatott. A 2018 és 2021 között világcsúcsot jelentő módon 37 találkozón át veretlen Squadra Azzurra úgy maradt le a világbajnokságról, hogy a selejtezősorozat utolsó előtti fordulójában a 90. percben 11-eshez jutott Svájc ellen,

de Jorginho kihagyta a büntetőt,

majd a zárókörben az olasz csapat nem tudta legyőzni Észak-Írországot.

Jorginhót vigasztalta Raspadorri a kihagyott tizenegyese után Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A Macedónia elleni pótselejtezőn pedig hiába próbálkoztak 32 kapura lövéssel az olaszok, gólt nem sikerült szerezniük. A macedónok viszont a 92. percben Aleksandar Trajkovski 22 méteres lövésével megnyerték az összecsapást.

A fegyelmezetten védekező vendégcsapat ekkor találta el másodszor a kaput.

A macedón focista ekkor a szaúdi Al-Feiha csatára volt, de 2015 és 2019 között a Palermo játékosa is volt.

Ez volt a negyedik alkalom, hogy az olasz válogatott lemarad a vb-ről, de az első is, hogy egymás utáni két alkalommal.