A németek csapatkapitánya a szánalmas tiltakozásáról magyarázkodott a megalázó vereség után

fbl TOPSHOTS Horizontal
An assistant referee checks on the the captain-s armband on Germany's goalkeeper #01 Manuel Neuer ahead of the Qatar 2022 World Cup Group E football match between Germany and Japan at the Khalifa International Stadium in Doha on November 23, 2022. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
Vágólapra másolva!
Hiába állította az utolsó pillanatig Manuel Neuer, hogy szivárványszínű csapatkapitányi karszalagban lép pályára a katari labdarúgó-világbajnokságon, végül ezt az akciót és az ezzel járó büntetést nem vállalta be, helyette más módon fejezte ki nemtetszését a német válogatott. A Japán elleni 2-1-es kínos vereség után a Bayern München kapusa a rossz játék okai helyett a próbálkozásáról magyarázkodott.
Vágólapra másolva!

A szerdai, Japán elleni meccs előtt készült csapatfotó közben tiltakozásképpen mindenki befogta a száját. Neuer azt nyilatkozta a vereség után, hogy neki és hat másik játékosnak kedd este támadt ez az ötlete.

Az asszisztens ellenőrizte le, hogy milyen karszalagot vett fel Neuer Forrás: AFP/Ina Fassbender

„Azt mondtuk, elvehetik a karszalagunkat, de bármennyire is szeretné a FIFA, soha nem fog elhallgattatni minket. Kiállunk értékeinkért és az emberi jogokért, és ezt meg akartuk mutatni."

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a vb előtt jelentette ki, hogy súlyos szankció várhat azokra, akiknek a csapatkapitánya szivárványszínű karszalaggal lép pályára. Ezért az utolsó pillanatban hét szövetség közös közleményt adott ki, amelyben visszakozott az eredeti tervétől, és német részről is végül csak az ország belügyminisztere, Nancy Faeser tiltakozott ekképpen a lelátón.

A Japán elleni találkozó előtt a közösségi médiában is hasonló közleményt tett közzé a német szövetség.
„Nem politikai nyilatkozatról volt szó, az emberi jogok nem alku tárgyai. Ezt természetesnek kell venni, de ez még mindig nem így van. Ezért olyan fontos számunkra ez az üzenet. Ha megtagadják tőlünk a karszalagot, az ugyanaz, mint megtagadni tőlünk a hangot. Kitartunk álláspontunk mellett."

Forrás

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!