Minden idők legundorítóbb csalássorozata kellett Korea vb-elődöntőjéhez

WC2002-MATCH56 Horizontal WORLD CUP MATCH REFEREE FOOTBALL YELLOW CARD
Referee Byron Moreno of Ecuador (C) hands out a yellow card to Italian forward Francesco Totti (3rd R-#10) in first half action of their second round match at the 2002 FIFA World Cup Korea/Japan in Daejeon, 18 June 2002. Italy were leading 1-0 at half-time. The winner will meet Spain in the quarter-finals 22 June in Gwangju. AFP PHOTO/Jacques DEMARTHON (Photo by JACQUES DEMARTHON / AFP)
Vágólapra másolva!
Mesés menetelés. Ezt gondolhatják Dél-Korea 2002-es szerepléséről azok, akik nem látták azt a vb-t, csak az eredményeket olvassák. Akik követték azt a világeseményt, azok viszont másképpen emlékeznek a dél-koreai szereplésre: bírói tévedések, sőt csalások sorozataként. A vb-k legemlékezetesebb bíróbakijait bemutató sorozatunkban ezúttal nem egy sípmester egyetlen ordító hibájáról lesz szó, hanem több játékvezető tudatos, szinte felülről irányított csalássorozatáról.
Vágólapra másolva!

A 2002-es világbajnokságnak két házigazdája volt: Japán és Dél-Korea. Ez a két ország csak Európából nézve közeli, egyébként igen távol van egymástól. Egyik sem rendelkezik komoly hagyományokkal a labdarúgás terén. Ám az ázsiai piac akkor már nagyon érdeklődött a focit kísérő dolgok iránt,

vették a különböző európai csapatok mezeit, mint a szusit és jjajangmyeon-t

(ez utóbbi egy népszerű koreai étel, előbbit aligha kell bemutatni bárkinek is). Vagyis a FIFA „népszerűsítsük mindenütt a sportágat" című, erősen megkérdőjelezhető elve alapján logikusnak tűnt, hogy vb-t kap Ázsia két ikonikus országa.

Mong-Joon Chung a koreai, és Ken Naganuma a japán szervezőbizottság vezetője a trófeával. Nekik nagy győzelem volt, hogy közösen rendezhették a vb-t Forrás: Keystone via AFP/Brigit Schneider

A rendező(k)nek pedig a szabályok értelmében jár hely a mezőnyben. Ezzel addig nincs is gond, amíg azonos elbírálás alá esik a hazai szurkolók előtt játszó ország az ellenfelével.

A baj akkor van, amikor erősen fújják a hazai pályát.

A két társrendező ország közül az egyikben sajnos ez történt.

Senki nem várt ilyen szereplést a dél-koreai válogatottól Forrás: AFP/Choi Jae-Ku

Dél-Korea, ahogy a történelemben előtte és utána, akkor sem rendelkezett erős válogatottal. A sorsolása nem alakult kedvezőtlenül, de nyilván a legvérmesebb hazai szurkolók is maximum a csoportból való továbbjutásban reménykedhettek.

Keretéből 16-an a hazai bajnokságban játszottak,

ezen csapatok nevét felesleges megemlíteni, mert alig ismeri valaki. Öten szerepeltek a kicsit erősebb japán pontvadászatban, de ezekre a gárdákra is felesleges szót vesztegetni. Seol Ki-Hyeon a belga Anderlechtben, An Dzsung Hvan az olasz Perugiában játszott, de ők sem voltak világklasszisok. A legnagyobb nevet egyértelműen a kispadon találhattunk a holland tréner, Guus Hiddink személyében.

Guus Hiddink csodát tett a házigazdákkal Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Bernd Weissbrod

Utóbbi személye nagyon fontos volt, továbbá a szövetségé, amely a vb előtti fél évben hozzájárult, hogy a kapitány szinte klubcsapatként dolgozzon a válogatottal. Ebben az esetben hasznosnak bizonyult, hogy a többség otthon játszott, és csak ketten voltak Európában.

A gárda a minimális célt rögtön a nyitómeccsen elérte, ugyanis nyert.

Ez még előtte soha nem fordult elő vele vb végjátékában. Az áldozat a komótosan, kényelmesen (mondhatni lustán és motiválatlanul) ténfergő Lengyelország volt. 2-0-re győzött Korea, de erre még nem kapta fel a fejét a világ. És itt még nem is csaltak az egyik házigazdának.

A sztárok nélküli keret történelmi győzelemmel kezdett Forrás: AFP/Miguel Rojo

Viszont amikor a következő, Egyesült Államok elleni 1-1-el a továbbjutás szélére jutott, akkor már kicsit igen. Mert ehhez a döntetlenhez már kellett a találkozó játékvezetője, a svájci Urs Meier. A kor egyik legjobb bírója 1-0-s amerikai vezetésnél olyan 11-est adott meg Koreának, amely után még a hazai játékosok is csodálkoztak. Li Eul Jong annyire nem hitte el, hogy büntetőt rúghat, hogy ki is hagyta azt. Brad Friedel, aki kivédte ezt mondta a meccs után:

Maradtak előnyben Friedelék, de a 78. percben Korea egyenlített, egy újabb bírói hiba után. Meier az amerikai Donovan szabályos szerelése után szabadrúgást ítélt, és az abból beívelt labdát An Dzsung Hvan a kapuba fejelte. Ajándékpontot szerzett Korea, és ez még csak a kezdet volt.

Az első meccsen félmillióan szurkoltak az utcákon Koreának, a negyeddöntőben már 7 millióan Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Korea az utolsó csoporttalálkozóján úgy győzte le az aranyéremre is esélyes Portugáliát, hogy az európai válogatott kilenc emberrel fejezte be a találkozót. A 27. percben Joao Pinto kiállítása miatt nem lehetett kárhoztatni az argentin játékvezetőt, Ángel Sánchezt (a piros lapot kapó játékos ráadásul az ítélet után ököllel meg is ütötte).

Ám a 66. percben Beto leküldése már köszönhető volt a hazai pályának.

1-0-ra nyert Korea, ezzel Portugália kiesett, az ázsiai gárda pedig csoportelsőként masírozott a legjobb 16 közé, és ugyan a szövetségi kapitányok nem mindig értékelnek reálisan közvetlenül a lefújás után, de érdemes feleleveníteni, hogy mit mondott António Oliveira 20 évvel ezelőtt:

Korea története során először jutott tovább a csoportjából, és a tündérmese ekkor még nem ért véget. És az egyirányba mutató bírói tévedések sem.

Gianluigi Buffon kivédte a koreaiak 11-esét Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Az Olaszország elleni nyolcaddöntőben már az 5. percben 11-est rúghatott Korea. Ám az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy ezt meg lehetett adni. És előny sem lett belőle, mert An Dzsung Hvan lövését bravúrosan védte a már akkor sem túl fiatal (24 éves) Gianluigi Buffon. Itt még nem is kell rosszallóan leírni a játékvezető nevét, és egy ideig úgy tűnt nem is lesz főszereplő az ecuadori Byron Moreno.

Ám az lett!

Byron Moreno az első sárga lapot adja Francesco Tottinak Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Az akkor háromszoros világbajnok a 18. percben Christian Vieri góljával vezetést szerzett, és előnyét „olaszosan" őrizte. Meg is duplázhatta volna, ám a Francesco Totti elleni nyilvánvaló szabálytalanságért nem járt büntető.

Ezzel kezdődött a "Moreno-show"!

A hajrában egyenlített Seol Ki-Hyeon, és jöhetett a hosszabbítás, az akkori szabályok szerint az első gólig. Ebben Totti ismét bevágtatott a 16-oson belülre, és ott a földre került. Egyesek szerint nem magától, mások szerint igen, viszont Moreno szerint azért, hogy őt becsapja. Ezt zokon vette, sárga lapot adott műesésért, és mivel a csatárnak már volt egy, emberhátrányba került Olaszország.

Az olasz játékosok vitatják Totti piros lapját Forrás: AFP/Kim Jae-Hwan

Így is megnyerhette volna a meccset, azonban a bíró szerint Damiano Tommasi lesről lőtt a hazai kapuba. A 117. percben viszont megadta a túloldalon An Dzsung Hvan gólját, ezzel Korea a világ legjobb nyolc válogatottja közé került.

Nehéz összeszámolni mennyi neki segítő bírói tévedésnek köszönhetően.

Ezen lista a folytatásban is bővült, de a Spanyolország-Korea negyeddöntő előtt ídézzük az olasz maestro, Giovanni Trapattoni 20 évvel ezelőtti szavait:

Emelt fővel, de keserű szájízzel távozunk."

Gianluigi Buffon és társai számára furcsa bírói ítéletek miatt ért véget a vb a nyolcaddöntőben Forrás: AFP/Gerard Julien

Szintén keserű szájízzel távozott Korea következő ellenfel, Spanyolország is.

Tőle két szabályos gólt vett el az egyiptomi Gamal Al-Gandur a negyeddöntőben.

A második félidő elején lökést látott a labda kapuba kerülése előtt, a hosszabbításban pedig szerinte a játékszert Joaquin úgy „rajzolta" Morientes fejére, hogy az korábban elhagyta az alapvonalat. Pedig talán még belülről sem érte a mészcsíkot.

A spanyolok többször is bejuttatták a labdát Lee Woon-jae kapujába Forrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul

Ezek után még két ígéretes spanyol támadást tévesen lesen állított meg a találkozó szintjére felnőni képtelen egyiptomi, majd jöhetett az „orosz rulett". Ahogy ez egy ilyen meccs végén lenni szokott, a büntetőket a szerencsésebb csapat játékosai, ezúttal a koreaiak rúgták jobban.

Ekkorra már őrült futball-láz volt a rendező országban, ezt a győzelmet az utcákon felállított kivetítők előtt 7 millió koreai látta. Nyilván őket nem zavarta Al-Gandur ténykedése, de a világ többi részét nagyon!

Iker Casillas nem tudott 11-est védeni Forrás: AFP/Christophe Simon

A találkozó után a vesztes szövetségi kapitány, José Antonio Camacho a korábban porul járt másik két dél-európai mesterhez hasonló stílusban nyilatkozott:

Játékosa, Fernando Hierro még élesebben nyilatkozott:

Urs Meier, Ángel Sánchez, Byron Moreno és Gamal Al-Gandur. Ők négyen rengeteget tettek azért, hogy a rendező Korea bejusson az elődöntőbe.

Hihetetlen eredményt értek el a 2002-es vb-n a koreaiak. Nemcsak a saját teljesítményükkel Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Bernd Weissbrod

Azt kijelentve, hogy az ázsiai válogatottnak semmi helye nem volt a világ négy legjobb csapata között, azért el kell ismerni: üde színfoltot jelentett a játéka. Nem robusztus, de fizikailag erős, kiváló erőnléttel rendelkező focistái gyors, rövid passzos játékot produkáltak, néha látványos támadásokat vezetve.
Ennek – szerencsére – nem lett érem a jutalma.

Az elődöntőben Németország 1-0-ra legyőzte,

majd a harmadik helyért vívott találkozón Törökországtól szenvedett 3-2-es vereséget. Az indokolatlanul hosszúra nyúlt, csalásokkal tarkított tündérmese így ért véget 2002-ben.