Meg akarták ölni a botrányt okozó csaló focibírót

98501699 Horizontal
A pillanat, amikor Frank Lampard azt hiszi, hogy 2-2 lett a meccs állása
Vágólapra másolva!
Wembley-gól. Így vonult be a történelembe az a Geoff Hurst lövés, amely után az 1966-os világbajnokságon a labda nem haladt át a gólvonalon, ám a találkozó játékvezetője, a svájci Dienst és segítője, a szovjet Bahramov gólt ítélt. A döntő hosszabbításában, 2-2-es állásnál. Anglia így győzte le Németországot, és szerezte meg története egyetlen komoly címét válogatott szinten. 44 évvel később a sors ebből egy picit visszaadott az akkor a balszerencsés döntést elszenvedni kénytelen nemzetnek. Igaz, mindehhez egy óriási játékvezetői tévedés - az angolok szerint csalás - is kellett. A labdarúgó-világbajnokságok bíróbotrányai című sorozatunk újabb része következik. 
Vágólapra másolva!

A 2010-es dél-afrikai világbajnokság előtt Németországot a végső győzelemre is esély válogatottak közé sorolta a közvélemény, míg sokan ide számolták Angliát is, de inkább csak a hagyományok miatt. Mert az olasz Fabio Capello által irányított társaság igazából csak támadópozíciókban rendelkezett minőségi focistákkal, minden más téren legalább 8-10 csapat előtte járt.

Szenvedett is Anglia a csoportmérkőzések során, szövetségi kapitánya országához illő továbbjutást produkálva.

1-1-et játszott az Egyesült Államokkal, 0-0-át Algériával, míg Szlovéniát nagy nehezen győzte le. Így második helyen ment tovább, és Ghána helyett már a legjobb 16 között találkozott Németországgal.

Utóbbi 4-0-s Ausztrália elleni sikerrel nyitott, ám ezt követően kikapott Szerbiától,

igaz Miroslav Klose korai kiállítása miatt majdnem egy órán keresztül emberhátrányban játszott.

Majd a Boatang-testvérek egymás elleni csatájáról (is) emlékezetes találkozón Ghánát 1-0-ra legyőzve csoportelső lett.

Így került össze egymással már a nyolcaddöntőben Németország és Anglia.

Egy remek mérkőzésnek egyetlen jelenetére emlékszik mindenki Forrás: AFP/Jewel Samad

A világ labdarúgásának két nagyágyújától sokan vártak kiélezett mérkőzést, de végül egyoldalú lett a találkozó.

Németország szétzilálta ősi vetélytársát.

Ám sajnos a világ nem ezért emlékszik erre a meccsre, hanem egy elképesztő bírói hiba miatt. Ami igazságtalan a nagyszerű teljesítményt nyújtó német válogatottal szemben, de a szurkoló már csak ilyen.

A meccs

Labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő: Németország - Anglia 4-1 (2-1)
Bloemfontein, 40 510 néző. Vezette: Larrionda (uruguayi)
Németország: Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng - Khedira, Schweinsteiger - Müller (Trochowski, 72.), Özil (Kiessling, 83.), Podolski - Klose (Gomez (72.)
Anglia: James - Johnson (Wright-Phillips, 87.), Upson, Terry, A. Cole - Milner (J. Cole, 64.) , Gerrard, Lampard, Barry - Defoe (Heskey, 72.), Rooney
gól: Klose (20.), Podolski (32.), Müller (67., 70.), illetve Upson (37.)
sárga lap: Friedrich (47.), illetve Johnson (82.)

A Joachim Löw által irányított csapat nagyszerűen kezdett, esélyt nem adott Angliának. A 20. percben az eltiltását letöltő Miroslav Klose 99. válogatott találkozóján 50. góljával szerzett vezetést csapatának. Majd a 32-ben a hozzá hasonlóan a szezon során eléggé visszafogott teljesítményt nyújtó Lukas Podolski növelte az előnyt.

Riadt kiscicaként szaladgáltak a brit oroszlánok, semmi jel nem utalt arra, hogy lehet esélyük.

Aztán a 37. percben Matthew Upson váratlanul szépített, majd egy perccel később jött az örökre emlékezetes jelenet.

Frank Lampard nem hitt a szemének a bíró döntése után Forrás: AFP/Paul Ellis

A Jermain Defoe-t szerelő Arne Friedrich lábáról Frank Lampard elé pattant a labda. A középpályás a tizenhatos előtti félkörből kapura lőtt,

a labda a felső kapufáról jól látható módon a gólvonal mögé pattant,

majd a fizikai törvényeit meghazudtoló módon visszarepült oda, aztán a kapu előtt folytatta az útját. A kapus, Manuel Neuer rutinosan nem nézett sehová, hanem elkapta a labdát, és már dobta is ki azt.

A találkozó uruguayi játékvezetője, Jorge Larrionda a térfél közepéről követte a támadást, „futotta az átlót", így a lövés pillanatában kb. 30 méterre volt a kaputól.

Segítője, Mauricio Espinoza a szabályok értelmében a védekező csapat utolsóelőtti emberének vonalában állt, vagyis kb. a tizenhatosnál.

A két, döntéshozásra jogosult ember egyike sem volt jó szögben (nem saját hibájából, hanem mert így kellett helyezkednie), de az teljesen egyértelmű volt, hogy ez a lövés gól. A labda teljes terjedelmével túljutott a gólvonalon.

A játékvezető elöl többen takarták a kilátást, ám később egy (angol) számítógépes grafika megmutatta, hogy a labdát a földetérés pillanatában látnia kellett. Az asszisztens viszont teljesen tisztán követhette a lövés útját.

Jorge Larrionda határozott volt a pályán, de később belátta tévedését Forrás: AFP/Christophe Simon

Fabio Capello, az angolok szövetségi kapitánya sokáig ünnepelt a kispadon, meg sem fordult a fejében, hogy ezen lövés után nem állította meg a játékot a bíró. A találkozó után ezt mondta:

James Milner, az angolok középpályása nyilatkozatával csatlakozott főnökéhez: „A meg nem adott gól volt a meccs fordulópontja, ha 2-2 lesz, biztos vagyok benne, hogy másképp alakul a folytatás. A német csapatban óriási lehetőségek rejlenek, esélye van a világbajnoki címre is."

A németek nagyon sportszerűek voltak, a szövetség akkori első embere, Theo Zwanziger ezt nyilatkozta a találkozó után:

A '90-es évek egyik legjobb játékvezetője, Hellmut Krug, aki történetesen német, szintén hibáztatta a két bírót:

Miroslav Klose szerezte a találkozó első gólját Forrás: AFP/Jewel Samad

A mindig, minden körülmények között sportszerű Klose (aki fair play-díjat is kapott egyszer, amikor szólt a bírónak, hogy szabálytalan gólt szerzett) a találkozó utáni sajtótájékoztatón nem hazudtolta meg önmagát:

A második félidőben Thomas Müller két góljával "kivégezte" Angliát Forrás: AFP/John Macdougall

Lampard lövése után maradt a német vezetés, és ettől kezdve érezhető volt, hogy Angliának nincs esélye. Az erőviszonyokat, és a mérkőzés addigi alakulását tekintve valószínűleg 2-2 után is nyert volna Németország, de ez természetesen bizonyíthatatlan.

A második félidőben a szezon felfedezettje, Thomas Müller kétszer is eredményes volt, így Németország kiütéses győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé.

Anglia pedig történelmi vereségével indulhatott haza. Ez volt a 82. mérkőzése világbajnokság és Európa-bajnokság végjátékában, de előtte még soha nem kapott ki három góllal.

Kár, hogy a dél-amerikai bíróduó óriási hibája elhomályosította a németek fantasztikus győzelmét, mely után a mindig kritikus (egyébként az 1966-os Hurst-találatot, a „Wembley-gólt" a pályán elszenvedő) Franz Beckenbauer is áradozott az utódok teljesítményét látva:

A pillanat, amikor Frank Lampard azt hiszi, hogy 2-2 lett a meccs állása Forrás: AFP/Paul Ellis

Az óriási hibát elkövető Jorge Larrionda egyébként a kor legjobb, és legtöbbet foglalkoztatott dél-amerikai játékvezetője volt. Évezredünk első évtizedében csak a Libertadoras Kupában ötször bíztak rá döntőt. Vezetett meccseket a 2006-os vb-n ( egyebek mellett a portugál-francia elődöntőt), és a 2010-es világbajnokságon 12 nap alatt a német-angol volt a negyedik meccse.

Egyben az utolsó itt.

A hibája után hazazavarták. (Még szép!)

Larrionda a meccs után elkerülte a kötelező médiaszerepléseket, mondván két napja nem tud aludni az újságírók és a dühös rajongók telefonhívásai miatt. Volt, aki azzal fenyegette meg, hogy megöli. Nem volt hajlandó megjelenni a hivatalos játékvezetői nyílt napon sem a Pretoria melletti Derdeeportban.

Aztán az egyik uruguayi televíziónak, és a spanyol El Pais újságnak is nyilatkozott. Elmondta, hogy nagyon gyorsan történtek az események, és annak ellenére nem látta tisztán a lövést, hogy jó szögben állt. Majd hozzátette:

Elég szomorú vagyok emiatt, mert olyan sokáig készültünk a világbajnokságra. Bárkivel megtörténhetett volna ez, sajnos mi voltunk ennyire pechesek. Ezt el kell fogadni, az élet nem áll meg."

Manuel Neuer nem sok időt hagyott a bírónak a gondolkodásra Forrás: AFP/Jewel Samad

A legjobb Európán kívülről érkező bírónak tartott Larrionda mellett ugyanezen a napon hibázott óriásit az olasz Roberto Rosetti. Utóbbi szintén sorsdöntő szituációban megadta Argentínának Carlos Tévez óriási lesről szerzett gólját Mexikó ellen.

Mondhatjuk, hogy a labdarúgó-játékvezetés legsötétebb napja volt ez, de vigyázzunk ezekkel a minősítésekkel!

Mert volt hiba elég az elmúlt évtizedek sorsdöntő csatái során!

Mindenesetre az európai szövetség akkori elnöke, Michel Platini ennek a napnak köszönhetően nyert egy kisebb csatát a világszövetség első embere, Sepp Blatter ellen. Utóbbi ugyanis foggal-körömmel ragaszkodott a XIX. században „kőbe vésett szabályok" dogmáihoz, elutasítva minden reformot. Az egykori világsztár pedig szeretett volna apróbb változtatásokat.

Ennek a 2010. június 27-i napnak köszönhetően a francia elképzelései közül félig-meddig megvalósult valami.

Bár olyan volt ez, mint a magyar népmesében: érkezett is valami ajándék az uralkodóhoz, meg nem is.

Frank Lampard a mérkőzés után társaival együtt hazautazott, Bastian Schweinsteiger viszont a (győztes) bronzmeccsig maradhatott Forrás: AFP/Christophe Simon

A vb után rajtoló Európa-bajnoki selejtezők, és a Bajnokok Ligája során ugyanis már két további játékvezető figyelte közelről az eseményeket. Ennek az óriási hibának (is) köszönhetően rendeltek az illetékesek mindkét alapvonalra még egy-egy bírót, ám ennek értelmetlenségéről a következő világeseményen két honfitársunknak köszönhetően hamar meggyőződhettek. Nyilván mindenki emlékszik rá, hogy

a 2012-es Európa-bajnokságon hiába jutott át legalább ennyire nyilvánvalóan a gólvonalon az ukrán Marko Devics lövése (éppen Anglia ellen), sem Kassai Viktor játékvezető, sem az alapvonalon (az esettől néhány méterre, tökéletes helyen) álló Vad II István nem látta bent a labdát.

Ez hamar rávilágított a hatbírós rendszer tökéletlenségére is, bár Vadhoz hasonló ordító hibát nem sokan követtek el (főleg nem ilyen fontos szituációban) az „alapvonali turisták" alkalmazásának néhány éve során.

Anglia válogatottja a 2010-es vb óta sem nyert világbajnokságot. Németország igen, 2014-ben. Az idei, katari világbajnokságon mindkét csapat ott lesz majd.