Vágólapra másolva!
A League of Legends a világ egyik legnézettebb és legnagyobb e-sport címe, milliók rajonganak érte, így nem meglepő, hogy a legnagyobb sztárok őrült összegeket tesznek zsebre.

Azt már megszoktuk, hogy a hírességek, köztük színészek, zenészek vagy éppen a sportolók olyan gázsit kapnak, hogy néha az összeg leírása is fárasztó már, annyit nullát kell kanyarítani a végére. Csillogás, mesés vagyon jár sztársággal, ebből pedig bőven kijut az e-sportolóknak is. Ez alól nem kivételek a legismertebb és

legjobb LoL-játékosok sem. Fakert, Capset vagy Perkzet valószínűleg egy League of Legends-rajongónak sem kell bemutatni.

Faker már mindent megnyert pályafutása során, amit meglehet, de Capsék vitrinjéből is csak a világbajnoki cím hiányzik, 2019-ben egy ezüstéremmel bővítették kollekciójukat. A sikereik vitathatatlanok, de vajon pénzben kifejezve mennyit is érnek pontosan?

Ha csak az összes kiosztott pénzdíjat vesszük figyelembe, a League of Legends a negyedik helyet foglalja el az e-sport játékok között.

Az élen a Dota 2-t (315 millió dollár) találjuk jelentős, 213 millió dolláros előnnyel a LoL-hoz képest, a második helyen a Fortnite (155 millió dollár) van, míg a dobogó alsó fokán a Valve másik húzó címe, a Counter Strike: Global Offensive (150 millió dollár) tanyázik.

Más címekkel ellentétben, a profi LoL-játékosoknak nincs lehetőségük arra, third-party szervezők által rendezett eseményen vegyenek részt, mivel ezt a jogot kizárólagosan gyakorolja a játék fejlesztője és kiadója, a Riot Games. Éppen ezért annyi pénzdíjazást van esélyük összeszedni, amennyit a Riot kioszt, ez 2009 óta 2835 versenysorozat alatt 101 millió dollár jelen pillanatban.

A leginkább kifizetődő az őszi világbajnokság, ami szakmailag is a League of Legends csúcsát jelenti.

A rekordot a 2018-as kiírás tartja, ahol 6 450 000 dollár volt az összdíjazás, a világbajnok Invictus Gaming ebből körülbelül 2,4 milliót kapott.

Azóta változtattak a rendszeren, és a összdíjazás jelentősen csökkent, 2022-ben például 2 225 000 dollár volt, cserébe a játékosok nagyobb bevételt tesznek zsebre az eladott kozmetikumok után. Ugyanis a győztes csapat tagjai választhatnak 1-1 hőst, akik aztán különleges kinézetet kapnak. Azonban az nem ismert, hogy ez mekkora összeget jelent.

Mennyit lehet keresni a profi LoL-lal? Forrás: Origo

Az összdíjazás ellenben teljesen publikus, a nyereménylista elején nem túl meglepő módon Lee Sang-hyeok, azaz Faker található. Három világbajnoki cím, kettő MSi-elsőség és tíz LCK-győzelem fűződik a nevéhez, összesen 1 464 490 dollárt farmolt össze 10 éves pályafutása során. Ezzel kiemelkedik a mezőnyből, a második Duke 954 620 dollárral követi. Az első európai Perkz a 13. helyen 585 736 dollárral. Ez nem meglepő, a 2009 óta kiosztott 101 millióból majdnem 34-et dél-koreaiak kaparintottak meg.

Nem csupán a pénzdíjak alapján kapnak fizetést, rengeteg tényező befolyásolja azt, hogy mennyi pénz érkezik a számlájukra, ebben nem sokban különböznek a hagyományos sportolóktól. Kapnak a klubjuktól is bért,

ez a legnagyobb sztárok esetében akár többszázezer, sőt millió dollár is lehet évente, azonban ezek a számok nem publikusak, így csak spekulációk és pletykák vannak ezzel kapcsolatosan. Az Egyesült Államokban hagyományosan transzparensebbek a fizetések terén, a LoL-ban is az LCS-ből vannak pontosabb becslések. A minimális fizetés körülbelül 75 ezer dollár, de a legnagyobb nevek ennél jóval többet vihetnek haza. A hírek szerint Jensen 2020-ban 3 évre 4,2 millió dollárért hosszabbított a Team Liquiddel, ami akkor rekordnak számított Észak-Amerikában. Impact csúcsát adta át a múltnak, aki 2017-ben szintén a Liquidtől kapott egy 3 éves, 3,4 millió dolláros kontraktust. Azonban a dán nem töltötte ki szerződését, 2022 novemberében a Dignitashoz távozott. Bjergsen honfitársához hasonlóan a tengerentúlon töltötte karrierje nagy részét. Pletykák és szivárogtatások szerint évente 300 ezer dollár körül kereshetett a TSM-nél, de Jensen szerződése fényében elég valószínű, hogy ő is 1 millió dollár körül kapott karrierje utolsó éveiben. Azonban Fakerhez hasonlóan Bjergsen is rendelkezett olyan bevételi forrással, amellyel más játékos nem: résztulajdonosa volt csapatának. A dán esetében viszont ez már nem áll fenn.

Faker egyébként ebben is kiemelkedik, a hírek szerint 2020-ban kapott egy 10 millió dolláros ajánlatot Kínából és egy üres csekket az LCS-ből, hogy ő maga írja rá az összeget. Ezeket visszautasította, állítólag 7 millió körül kereshet évente a T1-nál, de ezek is csak pletykák.

Ezen felül természetesen jár nekik bevétel a szponzorációból, ami a bérükhöz hasonlóan nem ismert, valamint a játékosok szinte mindig streamerek is egyben, több ezer néző előtt játszanak szabadidejükben, amely szintén jelentős bevételt jelent számukra.