Vágólapra másolva!
Szinte hihetetlen, hogy milyen sok gyógyszerrel tömték tele a 14 éves orosz műkorcsolyázó szupertehetséget, Kamila Valijevát, aki megbukott a doppingvizsgálaton. Egy brit lap derítette ki a részleteket; elképesztő, mit műveltek a még szinte gyerek sportolóval az orosz sportvezetők és orvosok.

Kamila Valijeva ügye nagyon sokáig volt beszédtéma a nemzetközi sportvilágban. Idén a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 4 éves eltiltással büntette meg a még mindig csak 17 éves sportolót, aki a 2022-es téli olimpián bukott meg.

Beijing Olympics / figure skating / Kamila Valieva of team ROC
Az orosz Kamila Valijevát teletömték doppinggal
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A The Times most azt írta meg, hogy Kamila Valijeva 13 és 15 éves kora között elképzelhetetlen mennyiségű gyógyszert kapott az orosz orvosoktól - szinte beletömték a szereket a fiatal lányba. Amikor a 2022-es téli olimpián megbukott, szívgyógyszerként használt trimetazidint találtak a szervezetében. A CAS vizsgálata feltárta, hogy nem ez volt az egyetlen szer, amit a lány fogyasztott.

 Kiderült, hogy Valijeva 13 és 15 éves kora között számos aminosav-kombinációt, fájdalomcsillapítót és vitamint szedett be. 

A listán olyan szívgyógyszerek is szerepeltek, amelyek a doppingszabályzat szerint nem tiltottak, de teljesítményfokozó hatásúak.

doping Oly fskate Horizontal OLYMPIC GAMES WINTER OLYMPIC GAMES TRAINING FIGURE SKATING HEADSHOT
A 17 éves Kamila Valijeva négyéves eltiltást kapott 
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat 

A Wada vezérigazgatója, Oliver Niggli a következőket nyilatkozta:  

Ha egy 14 évesnek szívproblémái vannak, akkor abba kell hagynia az élsportot. Amit Valijeva csinált, az nem normális 

- mondta Niggli a Timesnak.

Az orosz orvosok Ecdysterone-t is felírtak a fiatal korcsolyázónak, ami egy szteroid hormon. Kutatások szerint a gyógyszer javítja a fizikai teljesítményt. A Times szerint egyes kutatók azt követelték a Wada nemzetközi doppingellenes szervezettől, hogy vegye fel az Ecdysterone-t a tiltott szerek listájára - ez a szer egyelőre nincs rajta ezen a listán.

Travis Tygart, az Egyesült Államokban működő antidoppingcsoport vezetője a Timesnak elmondta, hogy rokonszenvet érez a fiatal orosz korcsolyázó iránt. 

Azokat az embereket kell megbüntetni, akik ezt a fiatal lányt teletömték gyógyszerekkel. Amit az oroszok Valijevával műveltek, az teljesen beteg

- mondta Tygart.