Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka az országos bajnokság első napján egyik fő számában, 200 méteres vegyesúszásban állt rajthoz a Duna Arénában. A 2022-es római Európa-bajnokság óta először versenyző Hosszú megnyerte az előfutamát, sőt összesítésben is első lett, tehát ott van a délutáni döntőben. Mellette visszatért a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója, az olimpiai bajnok Milák Kristóf is, aki közel egy éves kihagyás után versenyzett újra az országos bajnokság első napján. Milák 100 gyorson az első helyen, magabiztosan jutott tovább a délutáni döntőbe, megelőzte a dohai vb-n bronzérmes Németh Nándort is.

A hatodik olimpiájára készülő Hosszú Katinka a tavalyi évet teljes egészében kihagyta, hiszen várandós volt, életet adott első gyermekének. A háromszoros olimpiai bajnok május elején már betölti a 35. életévét, ráadásul legutóbb a 2022-es római Eb-n versenyzett, ilyen hosszú kihagyás után Sós Csaba szövetségi szerint kisebbfajta csoda lenne, ha meg tudná úszni a párizsi szintidőt, de persze nagyon szurkol neki, és ha valaki, akkor Hosszú Katinka képes lehet rá.

Hosszú Katinka futamgyőztes

Nem sok minden derült ki a háromszoros olimpiai bajnok felkészüléséről azon kívül, hogy járt melegégövi edzőtáborban is, így senki sem tudta, milyen formában lehet. A 200 vegyes előfutamaiban valamelyest tisztult a kép, Hosszú az ötből a harmadik futamban kapott helyet, a Magyar Nemzet helyszíni beszámolója szerint magabiztos győzelmet aratott, az igazán érdekes azonban az időeredménye: 2:16,58. És az, hogy ezzel a legjobb idővel jutott be a döntőbe.

HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinkának minden oka megvan a mosolygásra
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az olimpiai szintidő 2:11,47 perc. Ettől egyelőre nagyon messze van, de ne feledjük, reggel van, és a döntőbe jutáshoz ennyi bőven elég volt. Speciel az olimpiai szintidővel rendelkező Sebestyén Dalma is gyengébbet úszott nála (2:18,10). Hosszú összesítésben az első helyen került a legjobb nyolcba, a 17 órakor kezdődő esti programban derülhet ki, mennyi van még benne. Erről a futam után semmit sem akart elárulni, elsétált a rá várú újságírók előtt és csak mindössze két szót mondott: majd délután.

Hosszú további két számra nevezett be az ob-n, 400 vegyesen és 100 pillangón indulhat még.

Milák Kristóf visszatért

A tavaly áprilisi ob idején valószínűleg egyetlen ember sem volt az országban, aki sejtette volna, hogy Milák Kristóf egy évig nem fog versenyezni. Bár már akkoriban megkezdődtek a gondok, az edzéslátogatás ritkulása, de talán még a főszereplő sem gondolta, hogy ennyi időre eltávolodik az uszodák világától. Milák ma egy év után állt rajtkőre versenyen először.

Voltak, akik tartottak attól, hogy az olimpiai bajnok valóban megjelenik-e a Duna Arénában, de a többiekkel együtt kijött a bemelegítésre, habár látszatra kissé feszengett, nem volt olyan oldott hangulatban, mint több más, mosolygós úszó.

Milák az ob első napján 100 gyorson indult, abban a számban, amelynek ő tartja az országos csúcsát (47,47) és amelyben a legutóbbi nagy világversenyén, a 2022-es római Eb-n ezüstérmet szerzett, világcsúcsba kergette a román David Popovicit.

Milák Kristóf a 100 méteres gyorsúszás előfutama előtt a Duna Arénában
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 100 gyors utolsó, legerősebb előfutamában kapott helyet Milák, mellőle a februári dohai vb-n bronzérmet szerző Németh Nándor indult. Nagyszerűen tért vissza Milák, aki 49,02 másodperces idővel megnyerte az előfutamokat, nyolc századdal megelőzte Némethet is. A délutáni döntőben újra összecsaphatnak. 

Milák - aki a futamgyőzelme után szó nélkül elsétált a rá váró újságírók előtt - összesen hat számban nevezett be az ob-re, az edzője, Virth Balázs a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy menet közben döntik el, hogy valójában mennyiben indul el, mert bár a gyorsasága megvan, az állóképessége még nem az igazi, rosszabb állapotban van, mint tavaly ilyenkor.