Vágólapra másolva!
Hatalmas tömegbukás miatt neutralizálták a baszk országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszát, amelyen több sportolót is súlyos sérülésekkel kórházba kellett szállítani. Csütörtökön este a csapatok friss információkkal szolgáltak a kerékpárosok állapotáról.

36 kilométerre a céltól sokkoló tömegbaleset tört ki, amikor az egyik kerékpáros lejtmenetben nagy sebességnél elesett, ez pedig olyan láncreakciót indított be, hogy mögötte rengetegen felbuktak. A tömegbukás után a verseny szervezői úgy döntöttek, semlegessé nyilvánítják a szakaszt, tehát az összetett eredményébe nem számít bele a csütörtöki etap, amelyet egyébként Louis Meintjes nyert meg

kerékpár, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel
Remco Evenepoel és Jonas Vingegaard is érintett volt a baszk körverseny tömegbukásában
Fotó: PEP DALMAU / BELGA MAG / Belga via AFP

A kétszeres Tour de France-címvédő Jonas Vingegaard-t oxigénmaszkkal és nyakmerevítővel szállították kórházba. Este csapata, a Valter Attilát is soraiban tudó Visma-Lease a Bike arról számolt be, hogy a dán kerékpáros eszméleténél van és stabil az állapota, de több bordája és a kulcscsontja is eltört, és benntartják a kórházban.

Törések, zúzódások a baszk körversenyen történt bukás után

A szörnyű balesetben érintett volt a másik két nagy esélyes, a szlovén Primoz Roglic és a belga Remco Evenepoel is, akik szintén feladták a viadalt és ugyancsak kórházba vitték őket kivizsgálásra. A Vuelta-győztes Evenepoelnak a jobb kulcscsontja és a jobb lapockája tört el, Belgiumba viszik megműteni. A négyszeres Grand Tour-győztes Roglic megúszta a bukást törés nélkül, horzsolásokkal.

A három legnagyobb sztár mellett négyen adták fel a bukás miatt a baszk körversenyt, közülük Steff Cras járt a legrosszabbul, akinek bordatörés és csigolyasérülés mellett a tüdeje is kilyukadt. Jay Vine-nak három csigolyája tört el, Natnael Tesfatsion Roglichoz hasonlóan zúzódásokkal és horzsolásokkal úszta meg a balesetet, Sean Quinn pedig ezek mellett agyrázkódást és szegycsonttörést szenvedett.

Nem ez volt csütörtökön az egyetlen kerékpáros bukás, ugyanis egy tenerifei edzés közben elütötte egy autó Roglic csapattársát, a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyre készülő német versenyzőt, Lennard Kämnát, akit az intenzív osztályon ápolnak.

Kapcsolódó cikkek