Élő:
Vágólapra másolva!
Mint ismert, a német atléta, Sara Benfares rákosnak hazudta magát csak azért, hogy elkerülje a lebukást és a doppingvizsgálatot. Az eset az egész német sportot megrázta. Most megszületett a döntés az ügyében, öt évre tiltották el.

A Benfares-ügy előzményei

Az atléta, Sara Benfares, az ország egyik nagy reménysége volt az idei nyári olimpián. 

A futónő szervezetében eritropoetint mutattak ki, és a a tesztoszteron tesztje is pozitív lett. Apja, Samir szerint azért, mert közel egy éve kezelik csontrák miatt.

European Championships - Athletics, Sara Benfares
Sara Benfarest öt évre tiltották el 
Fotó:  DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Az apa azt állította, hogy a sztárfutó a kemoterápia kapcsán nyelte le az anyagokat. Csakhogy Sara Benfares folyamatosan versenyzett, és nem értesítette a Német Atlétikai Szövetséget a rákos betegségéről. Egészen addig nem szólt erről amíg pozitív doppingmintát nem adott. Ráadásul 18 éves testvére is megbukott a teszten - ugyanezekkel a tiltott szerekkel.

"Összeomlott a Benfares család kártyavára" – mondta Fritz Sörgel német doppingszakértő,

 majd így folytatta: "A doppingolás súlyos büntetést érdemel, de ha kiderülne, hogy Benfares a rákos megbetegedésről hazudott, az az egyik legnagyobb doppingbotrány lenne. A rákos megbetegedés színlelése több százezer rákos betegnek fáj az országban. Számomra egy ilyen átverés még a doppingnál is rosszabb lenne."

Ötéves eltiltás kapott Sara Benfares

Kiderült, hogy semmi baja nincsen a 22 éves német atlétának, nem rákbeteg, inkább csak egy ócska hazudozó.

Most megszületett az ítélet. A Német Doppingellenes Szervezet öt évre tiltotta el Sara Benfarest. Sara nővére, Sofia is pozitív lett ugyanerre a készítményre - írja az expressen.se.

A német atlétikára egyébként is rájár a rúd, a tavalyi budapesti világbajnokságon egyetlen érmet sem szerzett a német küldöttség, ami korábban soha nem fordult elő. A glasgow-i fedett pályás vb-ről a súlylökő Yemisi Ogunleye révén legalább egy ezüstöt hazavihetett Németország.

Benfaresék lebukása inkább a német atlétika hírnevének árt, az eredmények szempontjából nem oszt vagy szoroz túlságosan: Sara Benfares a 2022-es Európa-bajnokságon tizenegyedik lett 5000 méteren, ahol Konstanze Klosterhalfen révén német siker született.