Vágólapra másolva!
Aligha látjuk többet bokszolni minden idők egyik legjobb középsúlyú bokszolóját, a korábbi egyesített világbajnok Gennagyij Golovkint. A kazah sztár közel két éve lépett utoljára szorítóba, azóta pedig inkább sportvezetőként, a Kazah Olimpiai Bizottság elnökeként dolgozik.

A 2022. szeptemberi, pontozásos vereséggel zárult, Saul Álvarez elleni mérkőzése óta nem sok hír jelent meg a korábbi egyesített középsúlyú világbajnok Gennagyij Golovkinról, és a friss nyilatkozatok tükrében aktív bunyósként vélhetően már nem is láthatjuk többet a szorítóban, írja a Profiboksz.hu szaklap. A 42 éves kazah klasszist februárban kinevezték hazájában az olimpiai bizottság elnökének, és promótere, Tom Loeffler szerint a magas sportdiplomáciai pozíció teljes ember kíván, így valószínűleg be is fejeződött Golovkin sportolói karrierje.

Boxing: Golovkin retains titles in thrilling draw with Alvarez
Gennagyij Golovkin pályafutása csúcsán a középsúly vitathatatlan bajnoka volt
Fotó: AFP 

"Mindig is reménykedtem abban, hogy Golovkin vállal még egy összecsapást, például egy kazahsztáni búcsúmeccset, esetleg egy közel-keleti mérkőzést, vagy valami hasonlót. De ő most nagyon magas pozícióban van Kazahsztánban, mert nem csak az amatőr öklözők elnöke lett, hanem a teljes olimpiai csapaté, sportágtól függetlenül, így ez egy teljes munkaidős feladat számára."

Az amatőrként 2003-ban világbajnok, 2004-ben Athénban pedig olimpiai ezüstérmes Golovkin 2005-ben a nálunk is jól ismert német Universum Box-Promotion kötelékében lépett a profik közé. Első hivatásos meccsét első menetes K.O.-val éppen a magyar Balogh Gábor ellen nyerte meg egy düsseldorfi gálán. 2009-ben a WBO interkontinentális bajnoka lett, majd a következő évben felült a WBA középsúlyú trónjára, 2011-ben pedig az IBO övét is hozzácsapta a gyűjteményéhez. 2014-ben Marco Antonio Rubio legyőzésével pedig a WBC-nél is ő lett a bajnok, majd az IBF övét is elhódította, azaz a középsúly vitathatatlan bajnoka lett.

37-0-s mérleggel érkezett 2017. szeptember 16-án a Las Vegas-i T-Mobil Arénába, hogy megmérkőzzön a mexikói Saul "Canelo" Álvarezzel. A döntetlennel véget érő meccs során többen is a kazahot látták jobbnak, így nem is volt kérdés, hogy szinte napra pontosan egy évvel később jött a második felvonás. Az újabb vegasi meccset azonban már Canelo nyerte megosztott pontozással, így 40. profi meccsén először szenvedett vereséget Golovkin, aki ezután még nyert négy meccset, mielőtt 2022. szeptember 17-én egyhangú pontozással ismét kikapott Álvareztől az egyesített nagyközépsúlyú bajnoki címért kiírt meccsen.

Kapcsolódó cikkek: