Történelmi győzelmet aratott a szumó legújabb japán sztárja - videó

Vágólapra másolva!
Az ősi japán küzdősportban, a szumóban a Takerufudzsi nevet viselő Isioka Mikija több mint száz év óta az első harcos, aki győzni tudott karrierje legelső profi tornáján.

Isioka Mikija, azaz Takerufudzsi nyert meg az oszakai Császár Kupát, amivel több mint száz év óta ő lett az első szumós, aki debütálása alkalmával győzni tudott egy kiemelt kategóriás versenyen. Takerufudzsi a 15 napos versenyen 13 győzelmet aratott és csupán kétszer tudták legyőzni. A döntőben úgyis legyőzte Gonojamát, hogy egy nappal korábban bokasérülést szenvedett, ezért befáslizott lábbal kellett az emelvényre lépnie.

"Tudtam, hogy egész életemben bántam volna, ha hagyom, hogy legyőzzenek. Csak az akaraterőm vitt előre, igazából nem is tudom, hogy mi történt. Ha azt kérdezitek, hogy most újra oda állnék-e, azt mondanám, hogy kizárt dolog" - mondta a győztes döntő után a 143 kilós szumós.

Hasonló bravúrra több mint száz évvel ezelőtt, 1914-ben volt példa, amikor Rjogoku tudott győzni legelső versenyén a legmagasabb, makuucsi divízióban. Takerufudzsi győzelme azonban még a nagy elődöt is túlszárnyalja, nála gyorsabban ugyanis még senki nem jutott el a profi bemutatkozástól a nagy tornán aratott győzelemig.  Első profi meccsét ugyanis 2022 szeptemberében vívta, azaz másfél év alatt ért fel a csúcsra. Ráadásul a makuucsi divízió 42 szumósa közül az ő rangja a legalacsonyabb, vagyis az utolsó helyre rangsorolták a sportolók között.