Vágólapra másolva!
Öt éve tartja izgalomban és kétségek között Svédországot Christoffer Forsberg ügye. A kiváló lovastusa versenyzőt két nő vádolta meg szexuális zaklatással. Bár Forsbergről egyetlen bíróság sem mondott ítéletet, bár a belső vizsgálatok sem állapították meg a zaklatás tényét, a 33 éves férfi lehetetlen helyzetbe került. Az egyik áldozat szerint megérdemelte, amit kapott, bár bizonyítékai neki sincsenek arra, amivel vádolja a versenyzőt.

Egész Svédországot megrázta az az ügy, amely évek óta izgalomban tartja a skandináv ország sportközvéleményét. A történet főszereplője az északi ország egyik legjobb lovastusa versenyzője, Christoffer Forsberg

Ma azonban nem egy nagyszerű sportolóként, hanem szexuális zaklatóként, vagy ahogyan ő fogalmaz, parazitaként tekintenek rá.

Tönkrement az élete

A 33 éves egykori sportoló úgy érzi, hogy teljesen tönkrement az élete. Két nő jelentette őt fel, a vád közös, szexuális zaklatás. Az ország lovasszövesége felfüggesztette Forsberget, aki egy évvel az ítélet meghozatala után csak azt a kérdést teszi fel: 

Meddig kell még tartani a szenvedésemnek?

A szexuális zaklatással vádolt Christoffer Forsberg egy hollandiai versenyen. Photo by JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP)

De ugyanezt kérdezi - szinte csak önmagától - az a nő, aki a történet egyik áldozata.

Parazita lett

Forsberg élete az elmúlt egy évben teljesen megváltozott. Éjszakánként kamiont vezet, napközben csomagokat oszt. A sporttal gyakorlatilag semmi ideje nincs foglalkozni.

 Svédországban sokan azt kívánják, bárcsak egy parazita lennék, amely eltűnik vagy amelyet el lehet taposni. Tudom, hogy nagyon sok embert idegesít, hogy még mindig élek és még mindig itt vagyok.

Christoffer Forsberg története 2019 szeptemberében, a hollandiai Oijenben egy bérelt istállóban kezdődött. A vád szerint a svéd lovas ekkor megpróbálta megölelni és megcsókolni a mellette gyakornokként dolgozó fiatal lányt. 

2021 januárjában a svédországi Blentarpban történt a következő eset. Forsberg a lakásában egy filmet nézett közösen egy másik fiatal lovassal, s ekkor a férfi szexuális kontaktust kezdeményezett. A közeledést elutasították. Nem sokkal később mindkét nő feljelentette a svéd sportolót. 

A vád: szexuális zaklatás. 

Titkosított dokumentumok

Első körben a Nemzetközi Lovas Szövetség fél évre eltiltotta Forsberget és 30 ezer svéd koronára büntette. Eredetileg három éves eltiltást akartak kiszabni. Az eset a nemzetközi lovassport világában nagy feltűnést keltett, mert Forsberg a sportág egyik legkiválóbb versenyzője volt. A nemzetközi szövetség a vizsgálati dokumentumokat titkosította és ehhez csak most fért hozzá a sajtó. 

A cselekmény nem érintett kiskorút, nem történt szexuális zaklatás, és nem történt fizikai erőszak vagy kényszerítés sem a szexuális kapcsolatra.

 Ennek ellenére a vádlott magatartása a szabályzatban meghatározott szexuális zaklatásnak minősül. A vádlottat felelősség terheli.” –  ez áll a dokumentumban.

Mindent elbukott

A hat hónapos eltiltás vége után 2023 tavaszán és nyarán Forsberg több versenyre is benevezett Svédországban, Lengyelországban, Hollandiában és Németországban. Ám hiába indulhatott el ezeken a viadalokon, az egykori barátok, a versenytársak elfordultak tőle. A Svéd Lovas Szövetség ekkor visszavonta Forsberg edzői engedélyét. 

A szponzorok hátat fordítottak neki. A svéd válogatott szövetségi kapitánya közölte vele, hogy a büntetése ugyan lejárt, de a nemzeti válogatottba nem térhet vissza. 

Forsberget ezzel gyakorlatilag tönkretették. A versenyző ugyanis nemcsak sportoló volt, hanem edző és lónevelő is. Forsberg több mint 1 millió koronát költött az ügyvédekre, mert ártatlannak tarotta magát. Hiszen a vizsgálat azt mondta ki, hogy nem történt szexuális zaklatás.

Lovasfarm Holandiában. Photo by VINCENT JANNINK / ANP MAG / ANP via AFP)

"Tönkrementem, de még mindig itt vagyok" - így kommentálta a helyzetét Forsberg. "Talán ha korábban pszichológushoz fordulok, az segített volna. Most egyedül ülök otthon naphosszat. 

Ha kimegyek az utcára, ujjal mutogatnak rám, vagy megbámulnak. Rólam mindenki azt hiszi, hogy nőket erőszakolok meg. Ez nem igaz. Senkit sem kényszerítettem szexre, mégis megöltek.

A válogatott edzéseiről kizártak. A korábbi barátok nem válaszolnak az üzeneteimre. 

Vírusnak tekintik

2023 őszén Forsberg megnyert egy versenyt Lengyelországban. A svéd szövetség honlapján egyetlen mondattal intézték el a győzelmét. 

Engem most vírusnak tekintenek, miközben tovább küzdök az igazamért. Mindig azon gondolkodom, ha valóban bűnös vagyok, akkor miért engedtek vissza a pályára? Miért nem tiltottak el örökre?

 Nem találok ezekre ésszerű magyarázatot és ebbe bele lehet őrülni. A döntéshozók gyávák, nem mernek a szemembe nézni, nem merik megmondani az igazat. Most minden bizonytalan. Senki sem akar velem együtt dolgozni, senki sem mer a társaságomban lenni. Ha focista lennék, s ugyanez megtörténik velem, akkor a hat hónapos eltiltás után simán visszatérhetnék a válogatottba. Sokat tanultam ebből az esetből. Senki sem segít nekem, ehelyett az út szélén hagynak, mert csak a bajt és a problémákat jelentek nekik."

Német állampolgár akar lenni

Forsberg annyira elkeseredett, hogy német állampolgár akar lenni. A svédországi Tidaholmban nőtt fel, a középiskola után Németországba költözött, hogy többet tanuljon a lósportról, majd hat évvel később Hollandiába. "Készen állok arra, hogy beadjam a dokumentumokat" - mondta. "Ha nem tudok a svéd bajnokságon szerepelni, ha nem térhetek vissza a svéd válogatottba, akkor jobb, ha elmegyek innen."

Nem térhet vissza a válogatottba

A svédek szövetségi kapitánya, Frederik Bergendorff azt mondta, hogy 2024-ben semmiképp nem szeretné a nemzeti csapatban látn Forsberget. Talán majd 2025-ben visszatérhet, de ez sem biztos. A mester azzal biztatta a baja került Forsberget, hogy személy szerint szeretné visszavenni, de most elsősorban nyugalomra van szükség. Ám a svéd szövetség főtitkára, Johan Fyrberg szerint szó sem lehet semmiféle visszatérésről. "Nem bízhatunk meg benne" - mondta a sportvezető. "A válogatottság nem kizárólag a sporteredményeken alapuló jog. A nemzeti csapatba csak olyan emberek jöhetnek, akik példaképek. Christoffer Forsberg nem ilyen ember."

Christopher Forsberg élete teljesen tönkrement. Photo by JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP)

A főtitkár szavai kiütötték Forsberget. 

Mit csináljak? Menjek el az Üdvhadseregbe? Álljak be ételosztónak a népkonyhára? Hajléktalanokat etessek az utcán? Mit tegyek, hogy újra bízzanak bennem?

Megszólalt az egyik lány

A svéd sajtó nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Forsberg áldozatait megszólaltassa. Ez végül néhány nappal ezelőtt sikerült. Az egyik nő - nevét nem vállalva - mesélte el az ő szemszögéből a történteket. "Soha nem múlik el bennem az a fájdalom és harag, amit Forsberg okozott nekem. 2019-ben a lovammal együtt költöztem Hollandiába. Munkát kaptam Forsberg istállójában, amely hatalmas boldogság volt nekem, mert tényleg a legjobbaktól akartam tanulni. Több lány dolgozott ott az istállóban. Nekem 15 lóról kellett gondoskodnom. Az egyik nap a többi lány elment, egyedül maradtam. 

Summer Season In The Netherlands
Egy hollandiai istállóban történt meg az eset. Fotó: NurPhoto via AFP 

Brutálisan nehéz volt a munka. 

És akkor jött Forsberg, aki az istállóban a szexről kezdett el nekem beszélni. 19 éves voltam, teljesen váratlanul ért mindez. Eleinte nem foglalkoztam vele, de aztán az egyik este túcsordult a pohárban a víz. Hiába nevezte Forsberg később ezt csak egy flörtnek, én zaklatásnak, tolakodásnak tekintettem. Másnap Forsberg egy sms-ben bocsánatot kért. Az álmaim addigra már összetörtek. Pánikba estem, klausztrofóbiás tüneteim lettek.

Felhívtam a svéd szövetséget, mert egy magányos lány voltam egy olyan országban, ahol nem ismertem senkit és nem tudtam a nyelvet. Hogyan jutnék haza? Mi történne a lovammal, ha én lelépek? Ezek a kérdések gyötörtek. Végül sikerült megszerveznem a hazautazást és a ló is velem jöhetett."

Bizonyítékok hiányában

A lány azonnal feljelentést tett a rendőrségen, de bizonyítékok hiányában a vizsgálatot nem folytatták le. Később a lány és Forsberg az egyik versenyen újra összefutottak. "Ekkor kedves volt, bűbájos, de tudtam, hogy csak színészkedik, hogy nem ez az igazi arca. Segítőkész volt és tisztelettudó. 

Én voltam az áldozat, ő az elkövető és mégis azt várták, hogy egy versenyen legyünk ott. Soha többet nem akartam ezt.

Minden olyan versenytől visszaléptem, amelyen ő is elindult."

A nő tisztában van azzal, hogy egyetlen bíróság sem akad a világon, amely tökéletes ítéletet tudna hozni. Az eset óta 5 év telt el.  "Az a helyzet, hogy egy híres, válogatott sportoló szexuálisan zaklatott egy fiatal nőt. Ma már csak egyikőjük folytatja a versenyzést és az nem az áldozat, hanem a zaklató. Egyetértek a svéd szövetséggel abban, hogy nem engedik Forsberget vissza a válogatottba. Ha őt látnám az olimpián vagy a világbajnokságon, elviselhetetlen lenne számomra. "