Vágólapra másolva!
A Liu testvérek először indulnak világbajnokágon kínai színekben. Rotterdamban mindketten egy egyéni számban szerepelhetnek, itt nyilatkoztak a kínai tapasztalatokról.

Liu Shaolin Sándor szerint Kínában keményebben kell edzeni

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang először indult a vb-n kínai színekben, Rotterdamban előbbi az 1000, utóbbi az 500 méteren indul. Liu Shaolin legutóbb 2021-ben versenyzett vb-n, akkori 1000 méteres aranyát még magyar színekben szerezte, míg öccse, Liu Shaoang a 2022-es világbajnokságon mind a négy egyéni számot megnyerte, ezzel Magyarországot repítette az éremtáblázat második helyére. 

"Sokkal keményebben edzünk, a csapattársak sokkal erősebbek, ezért az edzésszint sokkal magasabb" – mondta Liu Shaolin a péntek versenynap végén az M4 Sportnak

Liu Shaolin Sándor ezúttal sem fogta vissza magát
Fotó: Koen van Weel / ANP / AFP)

 

Kevesebb számban indulnak

Liu Shaolin a szó fizikai értelmében már másként tekint a riválisokra, országváltása óta szemüveges lett, a jégen kontaktlencsével versenyez. Ezt a váltó mellett 1000 méteren teheti meg, más egyéni távon nem kapott lehetőséget - írja a Magyar Nemzet.

"Néha jobb ez így, néha bennem van, hogy jobb lenne több távon megmutatni magamat. Bemutatkozó távnak jó nekem az ezer méter, most erre tudok ezer százalékosan koncentrálni" – mondta az idősebb Liu fivér, aki magyar válogatottként rendre mind a három egyéni távon indult a nemzetközi versenyeken.

Ugyanez igaz öccsére is: Liu Shaoang Rotterdamban csak 500 méteren versenyez, azon a távon, amelyen 2022-ben, Pekingben Magyarország első egyéni számban szerzett téli olimpiai aranyérmét nyerte.

 

Míg a Liu fivérek magabiztosan oldották meg pénteki feladataikat, a magyar válogatott férfi tagjai közül senki nem jutott tovább. Igaz, az egyéni számokban a vigaszág még esélyt adhat nekik, de ott óriási lesz a tülekedés a számonként elérhető két helyért. A nők között jobban sikerült a nap: 1500 méteren a junior világbajnok Somodi Maja, valamint Sziliczei-Német Rebeka is elődöntőben korcsolyázhat, ahogy a női váltónk is, amelyben Somodi és Sziliczei-Német mellett Kónya Zsófia és a vírusos megbetegedése miatt a teljes világkupa-szezont kihagyott Jászapáti Petra korcsolyázott.