Vágólapra másolva!
A szabadtéren kétszeres világbajnok Femke Bol 49.17 másodperces világcsúccsal nyerte a női 400 métert a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság második napján. Történt egy sajnálatos eset is, női 60 méter döntőjében Aleia Hobbsot kerekesszékkel kellett letolni a pályáról.

Femke Bol világcsúccsal nyert

A 24 éves holland futó, Femke Bol saját, 

február 18-án elért 49.24 mp-ces rekordját adta át a múltnak szombat este az Emirates Arénában, ahol kettős holland siker született, mivel mögötte honfitársa, Lieke Klaver ért be másodikként. 

Femke Bol, atlétika
Femke Bol világcsúccsal nyert
 (Photo by Ben Stansall / AFP)

A dobogó legalsó fokára pedig az amerikai Alexis Holmes állhatott fel. Bolnak jól sikerült a rajtja és féltávnál az élre állt, győzelmét pedig senki sem veszélyeztette a célvonalig.

A férfiaknál 60 m gáton Grant Holloway beállította két évvel ezelőtti versenyrekordját és magabiztosan védte meg világbajnoki címét.

A férfi távolugrás döntőjében az olimpiai, világ- és Európa-bajnok görög Miltiadisz Tentoglu és a mindössze 19 éves, korosztályos Európa-bajnok olasz Mattia Furlani is 8,22 métert ugrott első nekifutásra. A folytatásban már nem tudtak ennél messzebbre jutni, így az ezt követő második legjobb ugrás döntött a vb-címről, melyet végül a görög érdemelt ki 8,19 méteres kísérletével. Furlani pedig a fedett pályás vb-k történetének legfiatalabb érmese lett távolugrásban.

Női 3000 méteren amerikai győzelem született, Elle St.Pierre csaknem egy évvel gyermeke születése után érte el karrierje legjobb eredményét, ráadásul versenycsúcsot futott Glasgowban. A férfiaknál ugyanebben a versenyszámban Josh Kerr hazai pályán szerzett vb-címet, miután az utolsó körben a negyedik helyről egy hatalmas hajrával az élre állt, ezt pedig a közönség ovációval és tapsviharral ünnepelte.  

Aleia Hobbs kerekesszékben hagyta el a pályát

A női 60 méter döntőjében már felálltak volna a rajthoz a futók, amikor

 az amerikai Aleia Hobbs mindkét vádlija begörcsölt, ápolni kellett, és kerekesszékben tolták le a pályáról. 

Pár percet így csúszott a kezdés, végül a Saint Lucia-i Julien Alfred nyert, amely az országa első vb-címét jelentette atlétikában.